Συνέντευξη στην
Πέγκυ Ντόκου
Ως «εθνικό έγκλημα» χαρακτηρίζει σε συνέντευξή του στην «δημοκρατική» την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, με τις συνέπειες που θα επιφέρει στους νησιώτες, ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Γιώργος Λεονταρίτης.
Όλη την προηγούμενη εβδομάδα, ο κ. Λεονταρίτης βρέθηκε στο επίκεντρο μιας έντονης αντιπαράθεσης με τον δήμαρχο Ρόδου, κ. Φώτη Χατζηδιάκο με τον οποίο αντάλλαξαν δηλώσεις και ανακοινώσεις –αν και ο τελευταίος δεν θέλησε να πάει στην Σύρο, όπου συνεδρίασε το περιφερειακό συμβούλιο με πρώτο θέμα τις σχέσεις ανάμεσα στους Δήμους και την Περιφερειακή Αρχή. Επιπλέον, ο αντιπεριφεριάρχης Κυκλάδων μιλάει για την συνεχή προσπάθεια στήριξης της «νησιωτικότητας» από την ΠΝΑΙ αλλά και για την υποστελέχωση των υπηρεσιών.
Η συνέντευξη αναλυτικά
• Κύριε Λεονταρίτη, την περασμένη Δευτέρα 2 Απριλίου 2018, συνεδρίασε το περιφερειακό συμβούλιο με πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη: «Συζήτηση επί της σκοπούµενης διατάραξης των σχέσεων Α΄ και Β΄ βαθµού Αυτοδιοίκησης µετά την πρόσφατη επίθεση στον Β ΄βαθµό από τον Πρόεδρο της Π.Ε.∆. Νοτίου Αιγαίου» και εισηγητή εσάς. Τι έγινε τελικά στην συνεδρίαση;
Το θέμα αφορούσε κάποιες δηλώσεις του προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου και δημάρχου Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκου, για με τις σχέσεις ανάμεσα στην Περιφερειακή Αρχή Νοτίου Αιγαίου και τους Δήμους της περιοχής. Ο κ. Χατζηδιάκος ήταν εκείνος ο οποίος ξεκίνησε όλη αυτή την πολιτική αντιπαράθεση, ισχυριζόμενος ότι υπάρχει πρόβλημα ανάμεσα στις δύο πλευρές. Η συζήτηση ήρθε στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου στην Σύρο και κύλησε σε πολύ καλό κλίμα από όλες τις παρατάξεις. Θα έλεγα ότι το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου, με την οριοθέτηση που μπορεί να έχει η κάθε παράταξη της αντιπολίτευσης, ομοφώνως απεδέχθη την τοποθέτησή μου ότι δηλαδή, δεν υπάρχει πρόβλημα μεταξύ Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και Δήμων Νοτίου Αιγαίου. Το αντίθετο μάλιστα. Υπάρχει μια πάρα πολύ καλή συνεργασία, άριστη θα έλεγα και όλο αυτό το οποίο έχει συμβεί στο προηγούμενο χρονικό διάστημα –το οποίο δεν είναι καθόλου ευχάριστο και δεν πρέπει να απασχολούμε τις τοπικές μας κοινωνίες με προσωπικές πολιτικές εκτιμήσεις, όπως στην περίπτωση του κ. Χατζηδιάκου και του κυρίου δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης (και αντιπροέδρου της ΠΕΔ κ. Γιώργου Μαραγκού)- αποδείχθηκε περίτρανα ότι δεν αφορά το σύνολο των δημάρχων στο Νότιο Αιγαίο, τους οποίους σεβόμαστε και τιμούμε και βέβαια, συνεργαζόμαστε άριστα σε όλα τα θέματα.
Δεν υπήρξε ψηφοφορία, αλλά το κλίμα ήταν θετικό ως προς αυτό που εισπράξαμε κατά την διάρκεια της συνεδρίασης τόσο από τους τόνους (που φάνηκε ότι έπεσαν), όσο και από την φρασεολογία και τις τοποθετήσεις όλων.
• Η ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου θα συνεδριάσει το επόμενο σαββατοκύριακο στην Ρόδο. Θα είστε εδώ;
Βεβαίως και θα είμαι. Διότι το ζητούμενο δεν είναι να πέσουν οι τόνοι ή να ανέβουν. Το ζητούμενο είναι να διευκρινιστεί επί της ουσίας, εάν πραγματικά ισχύουν αυτά τα οποία ισχυρίζεται σε προσωπικό επίπεδο ο κ. Χατζηδιάκος. Την κοινωνία αφορά η ουσία μιας πολιτικής τοποθέτησης και όχι η επικοινωνιακή της διαχείριση, όπως προσπάθησε να κάνει αρχικά ο δήμαρχος Ρόδου.
• Ν’ αλλάξουμε θέμα. Η Περιφερειακή Αρχή, διανύει την τρίτη χρονιά της θητείας της. Παρά τα όσα προβλήματα υπήρχαν σε ένα δύσκολο θεσμικά και οικονομικά περιβάλλον, είτε ικανοποιημένος από την πορεία;
Θα σας έλεγα ότι όχι απλά είμαι ικανοποιημένος, αλλά πραγματικά βλέπω, διαισθάνομαι, αφουγκράζομαι το πολιτικό περιβάλλον που δεν είναι άμεσα εμπλεκόμενο στην περιφερειακή αρχή, με ποιον τρόπο αντιμετωπίζει την ΠΝΑΙ. Και από αυτό κρίνεται η επιτυχία ή όχι ενός θεσμικού οργάνου. Διαπιστώνω ότι όλο αυτό το χρονικό διάστημα, μέσα σε όλες αυτές τις πολύ δύσκολες κοινωνικο – πολιτικές και οικονομικές συνθήκες, έχουμε καταφέρει πράγματα τα οποία ακόμη και στην εκκίνηση της θητείας μας, δεν μπορούσαμε να σκεφτούμε ότι θα τα καταφέρναμε. Κατ’ αρχήν έχουμε κατορθώσει να κρατήσουμε την «συνοχή» στο Νότιο Αιγαίο, να αναπτύξουμε την περιφερειακή συνείδηση, να κρατήσουμε όρθιες τις υπηρεσίες μας που εξυπηρετούν τον πολίτη –παρά το γεγονός πως είναι υποστελεχωμένες, με υποχρηματοδότηση- και παρ’ ότι υπάρχουν θεσμικά προβλήματα, νομίζω πως δεν πρέπει να υπάρχει πολίτης στην Περιφέρειά μας ο οποίος να μην έχει εξηπηρετηθεί με τον τρόπο που πρέπει από μία δημόσια υπηρεσία. Άρα το γεγονός και μόνο ότι η δημόσια διοίκηση υπό την ΠΝΑΙ λειτουργεί παρά τις τόσες δυσκολίες, με αυτό τον τρόπο, νομίζω ότι είναι η πρώτη μεγάλη επιτυχία. Και όταν μιλάμε για υποστελέχωση, μπαίνουμε σε μια αρνητική λογική. Θα πρέπει να δούμε και την ποιοτική προσέγγιση της υποστελέχωσης και όχι μόνον την ποσοτική. Μπορεί να λείπει σχεδόν το 50% του ανθρώπινου δυναμικού, τυγχάνει όμως σε κάποιες νευραλγικές υπηρεσίες, η υποστελέχωση να είναι στο 70 – 80%. Και υπάρχουν επίσης υπηρεσίες που είναι ο κινητήριος μοχλός όλης της ΠΝΑΙ και το ποσοστό της υποστελέχωσης είναι πολύ μεγάλο.
• Κατά την άποψή σας, η ΠΝΑΙ στηρίζει εμπράκτως αυτό που λέμε «νησιωτικότητα»;
Αυτό το κάνουμε νυχθημερόν, σε όλα τα επίπεδα, σε όλες τις συναντήσεις που έχουμε με κυβερνητικά στελέχη, έχουμε προσπαθήσει να το αναδείξουμε σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης –μην ξεχνάτε ότι ο περιφερειάρχης μας κ. Γιώργος Χατζημάρκος ήταν και πρόεδρος των νησιωτικών περιφερειών της Ευρώπης. Η ΠΝΑΙ στηρίζει με όλες τις δυνάμεις της και διεκδικεί αυτό που λέμε «νησιωτικότητα». Άλλωστε το αποδεικνύουμε και με την συμπεριφορά μας: και σημειολογικά προσπαθούμε να το αναδείξουμε και θεσμικά. Ως περιφερειακή αρχή, έχουμε συνεδριάσει για να τονίσουμε το πρόβλημα της νησιωτικότητας, σε πάρα πολλά νησιά και μάλιστα σε πολύ μικρά νησιά της περιοχής μας. Και ο λόγος για τον οποίο πηγαίνουμε και συνεδριάζουμε σε αυτά τα νησιά –και θα συνεχίσουμε να πηγαίνουμε- είναι ακριβώς για να στείλουμε το μήνυμα και επικοινωνιακά και θεσμικά, στην κεντρική εξουσία και στην κυβέρνηση, της ανάγκης να σταθεί πάνω στα προβλήματα των νησιωτών.
• Για να κλείσουμε, το περίφημο Μεταφορικό Ισοδύναμο θα καταφέρει να ισοσταθμίσει τις απώλειες στα νησιά από αυτό που δημιουργεί η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ;
Για το Μεταφορικό Ισοδύναμο…. «ήμουνα νιος και γέρασα»!!! Αυτό το ακούω από την δεκαετία του ’90 και τώρα επανέρχεται. Ας μην το απορρίψουμε εκ των προτέρων μέχρι να δούμε τι θα γίνει και ας ελπίσουμε πως αυτή η εξαγγελία της κυβέρνησης, θα υλοποιηθεί. Όσον αφορά την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι η ΠΝΑΙ ήταν η πρώτη που σήκωσε την σημαία της αντίδρασης και της αντίστασης απέναντι σε αυτό το μέτρο. Αντισταθήκαμε όσο πιο δυναμικά μπορούσαμε, φτάσαμε σε σημείο να συνεδριάσουμε απέναντι από την Βουλή για να μπορέσει να στείλει το μήνυμα στην κυβέρνηση για την αντίθεσή μας στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.
Πέρα από την άμεση επιρροή που θα επιφέρει η κατάργηση με τις αυξήσεις σε πάρα πολλά πράγματα για τους νησιώτες, για εμάς, είναι «εθνικό έγκλημα». Το Αιγαίο όπως βλέπουμε όλοι είναι πάρα πολύ ευαίσθητη περιοχή. Το Αιγαίο έχει ανάγκη από τόνωση της οικονομίας του, έχει ανάγκη από αύξηση του πληθυσμού και δεν είναι δυνατόν να πλήττεται με την φορολογική «επιδρομή» που έχει γίνει και να καθίσταται ένας ευάλωτος χώρος, καθώς οι κάτοικοι στα νησιά είναι δύσκολο να επιβιώσουν. Έρχεται τώρα ο ΦΠΑ που αυξάνει το κόστος βιωσιμότητας, αυξάνει το κόστος στην λειτουργία των επιχειρήσεων, την στιγμή που θα έπρεπε να γίνουμε ακόμη πιο φτηνοί και ανταγωνιστικοί σε σχέση με άλλες χώρες για να προσελκύσουμε περισσότερο Τουρισμό.
Και βεβαίως, έπρεπε να δοθούν κίνητρα για να κατοικηθούν τα νησιά και να έχουμε περισσότερους κατοίκους και όχι να τους διώχνουμε. Να κατοικηθεί και η τελευταία βραχονησίδα στο Αιγαίο, για εθνικούς λόγους κι αντί γι αυτό έρχεται και εφαρμόζεται ένα μέτρο το οποίο φέρνει ελάχιστα χρήματα στον εθνικό κορβανά και αποδυναμώνει τα εθνικά μας συμφέροντα. Γι αυτό το χαρακτήρισα ως «εθνικό έγκλημα».