Της Μαρίας Τσομπανοπούλου, Τεχνολόγου Τροφίμων
Η σωστή αποθήκευση των τροφίμων δίνει την δυνατότητα σε αυτά να μπορούν να διατηρηθούν φρέσκα τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά για περισσότερο διάστημα. Έτσι λοιπόν, ισχύει & για τα φρούτα ώστε να μπορείτε να τα απολαμβάνετε με όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά τους.
Παρακάτω, δίδονται οδηγίες ώστε να γνωρίζετε τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να διατηρήσετε την φρεσκάδα τους.
ΓΚΡΕΪΠΦΡΟΥΤ: μπορείτε να τα αφήσετε σε θερμοκρασία δωματίου 21 C για μία εβδομάδα, ενώ αν τα αποθηκεύσετε στο ψυγείο για 2-3 εβδομάδες περίπου.
ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ: διατηρούνται σε θερμοκρασία δωματίου & σε καλάθι όπου υπάρχει επαρκής αερισμός. Στο ψυγείο, αποθηκεύονται στην φρουτιέρα για να διατηρηθούν περισσότερο (2-3 εβδ). Παρόλα αυτά όταν μπουν στο ψυγείο δεν είναι πλέον τόσο ζουμερά.
ΜΑΝΤΑΡΙΝΙΑ: μπορούν να αντέξουν για 2 μέρες σε δροσερό , σκοτεινό χώρο εκτός ψυγείου & μέχρι 2 εβδομάδες εντός ψυγείου.
ΑΚΤΙΝΙΔΙΟ: τα ώριμα ακτινίδια μπορούν να αποθηκευτούν στο ψυγείο για λίγες ημέρες, ενώ εκείνα που δεν έχουν ωριμάσει ακόμα μπορείτε να τα διατηρήσετε εκτός ψυγείου.
ΑΒΟΚΑΝΤΟ: κρατήστε το σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να ωριμάσει, αφού το φυλάξετε μέσα σε μία χάρτινη σακούλα. Άν θέλετε, μπορείτε να βάλετε μέσα στην χάρτινη σακούλα μαζί ένα μήλο ή μία μπανάνα γιατί έτσι θα επιταχυνθεί η διαδικασία ωρίμανσης. Στην συνέχεια, αποθηκεύστε στο ψυγείο το ώριμο πλέον φρούτο για 2 με 3 ημέρες.
ΑΧΛΑΔΙΑ: έχουν την καλύτερη γεύση όταν τα αγοράζετε «γινωμένα» & τα καταναλώσετε αμέσως. Υπάρχει , όμως ένας γενικός κανόνας ο οποίος εξηγεί πως η δροσιά επιβραδύνει την ωρίμανση τους & η ζέστη την επιταχύνει. Το καλύτερο, είναι να τα αφήσετε να ωριμάσουν σε θερμοκρασία δωματίου & μετά να τα βάζετε στο ψυγείο , δίχως να τα πλύνετε. Μπορούν να αντέξουν εντός ψυγείου για 1-2 εβδομάδες.
ΜΠΑΝΑΝΑ: δεν τις βάζουμε ποτέ μέσα σε πλαστική σακούλα, ούτε στο ψυγείο, αλλά τις αφήνουμε εκτεθειμένες στον αέρα δωματίου. Θα συνεχίζουν να ωριμάζουν μέχρι να τις φάτε. Το πόσο θα αντέξουν αυτό εξαρτάται από το πόσο πράσινες ήταν όταν τις αγοράσατε. Για να επιταχύνετε την ωρίμανση τους , τις βάζετε μέσα σε μία χάρτινη σακούλα μαζί με ένα μήλο ή μία ντομάτα.
Το αέριο αιθυλένιο που παράγουν η ντομάτα & το μήλο συμβάλλουν στην γρήγορη ωρίμανση της μπανάνας. Για να μην μαυρίζουν , μπορείτε να της χωρίσετε μία- μία ή να τυλίξτε το τμήμα που τις ενώνει με διάφανη μεμβράνη (σελοφάν), & να αφήσετε το υπόλοιπο τμήμα ακάλυπτο , διότι θα πρέπει να αερίζονται. Σε περίπτωση που η φλούδα έχει μαυρίσει το εσωτερικό της δεν σημαίνει πως δεν ασφαλές να καταναλωθεί.
ΑΝΑΝΑΣ: Άν είναι ώριμος, θα πρέπει να τον καταναλώσετε όσο πιο γρήγορα γίνεται, αλλιώς τον αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου . Μπορεί να αποθηκευτεί στο ψυγείο ολόκληρος (κόψτε την κορυφή του) ή κόψτε φέτες σε ένα αεροστεγές δοχείο ( μην χρησιμοποιήσετε αλουμινόχαρτο, γιατί θα αλλοιωθεί η γεύση του). Αν κοπεί σε φέτες μπορεί να διατηρηθούν στο ψυγείο για 2-3 ημέρες.
ΠΕΠΟΝΙ: αφήστε το σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι 1 εβδομάδα. Το κομμένο πεπόνι μέσα στο ψυγείο διατηρείται μέχρι 5 ημέρες αλλά να το έχετε φυλάξει σε αεροστεγές δοχείο. Μην πλένετε το πεπόνι προτού το κόψετε έτσι ώστε να αποφύγετε την μεταφορά των βακτηρίων από την επιφάνεια του φρούτου στο εσωτερικό του.
ΚΑΡΠΟΥΖΙ: Φυλάξτε το ολόκληρο σε θερμοκρασία δωματίου. Η αποθήκευση του στο ψυγείο όταν είναι κομμένο μέσα σε αεροστεγές δοχείο μπορεί να καταναλωθεί μέσα σε 4 ημέρες.
ΣΤΑΦΥΛΙΑ: χρειάζονται οπωσδήποτε ψυγείο όπου μπορούν να διατηρηθούν για 1 εβδομάδα. Τα πλένετε μόνο προτού τα φάτε
ΚΕΡΑΣΙΑ : μπορούν να μείνουν μέχρι 10 ημέρες στο ψυγείο μέσα σε χάρτινη σακούλα.
ΦΡΑΟΥΛΕΣ : δεν πρέπει να πλένονται παρά μόνο όταν πρόκειται να τις φάτε, ενώ θα πρέπει να τις κρατήσετε μακριά από υγρασία & γενικότερα από υγρά μέρη.Η αποθήκευση τους μέσα σε χάρτινη σακούλα στο ψυγείο είναι για μία εβδομάδα.