Ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου, με την διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας, προσέφυγε η Τράπεζα Πειραιώς κατά ακόμη μιας γνωστής ομόρρυθμης εταιρείας της Ρόδου, με ιστορία στην εμπορική αγορά του νησιού, με αίτημα να υπαχθεί στη διαδικασία της ειδικής διαχείρισης των διατάξεων των αρ. 68 επ. ν.4307/2014.
To τελευταίο χρονικό διάστημα οι τράπεζες κινούνται πιο επιθετικώς και διεκδικούν την είσπραξη των δανείων που δεν έχουν εξυπηρετηθεί από τους οφειλέτες μέσω της διαδικασίας ειδικής διαχείρισης.
Ουσιαστικά με την αποδοχή της αίτησης της τράπεζας η επιχείρηση ως σύνολο δεσμεύεται και γίνεται αντικείμενο διαχείρισης εκ του ειδικού διαχειριστή που αναζητά αγοραστή για το σύνολο της επιχείρησης ως ενιαία μονάδα ή κατά τμήματα και μεταβιβάζει στον αγοραστή την επιχείρηση διανέμοντας το τίμημα της αγοράς στους πιστωτές της επιχείρησης αφήνοντας ένα νομικό και οικονομικό «κουφάρι» την πρώην εταιρία.
Η ομόρρυθμη εταιρεία έχει ως αντικείμενο και σκοπό την ίδρυση, οργάνωση και λειτουργία καταστημάτων πωλήσεως τροφίμων, λιανικώς και χονδρικώς, σούπερ-μάρκετ, ειδών ενδύσεως, νεωτερισμού, η ίδρυση καφετερίας, εστιατορίου, καταστήματος μετά μουσικής, η ανέγερση οικοδομών κατά το σύστημα της αντιπαροχής η πώληση ηλεκτρικών ειδών κλπ.
Το εταιρικό κεφάλαιο, κατά τη σύσταση της, ανήρχετο στο ποσό των 220.000.000 δρχ. και πλέον μετά από αναπροσαρμογές παραμένει αμετάβλητο στο ποσό των 2.250.000 ευρώ.
Η τράπεζα διατείνεται ότι έχει απαιτήσεις συνολικού ύψους 11 εκατ. ευρώ περίπου από την εταιρεία οι οποίες έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, εκκαθαρισμένες και άμεσα απαιτητές, και μάλιστα αναμένεται ακόμη και η τελεσίδικη δικαστική τους επικύρωση.
Υποστηρίζει παραπέρα ότι οι οφειλές αυτές έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, από τον μήνα Ιούλιο του έτους 2016 κι ότι μετά την καταγγελία των δανειακών συμβάσεων και την έκδοση σε βάρος της 4 Διαταγών Πληρωμής, υπέβαλε ισάριθμες προτάσεις ρύθμισης οφειλής τις οποίες χαρακτηρίσει, προσχηματικές, αόριστες και μη τεκμηριωμένες με συγκεκριμένα οικονομικά μεγέθη.
Διατείνεται παραπέρα ότι η μοναδική σταθερή εισοδήματος της εταιρείας είναι ένα μίσθωμα που έχει ήδη κατασχεθεί αναγκαστικά από το Ελληνικό Δημόσιο, ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, την τράπεζα και λοιπούς ιδιώτες πιστωτές.
Ισχυρίζεται ότι η εταιρεία βρίσκεται σε μόνιμη και γενική αδυναμία εκπλήρωσης των ληξιπρόθεσμων χρηματικών υποχρεώσεών της και δεν προβλέπεται ουδεμία οικονομική ανάκαμψή της στο μέλλον.
Συντρέχει σύμφωνα με την τράπεζα ο σκοπός του νομοθέτη του ν.4307/2014, που επιδιώκει μέσω της ειδικής διαχείρισης την ταχεία εκποίηση του ενεργητικού των επιχειρήσεων, μετά των σχετικών συμβάσεων, αδειών κλπ, που δύνανται να διασωθούν, σε ενδιαφερομένους επενδυτές, προκειμένου να αποτραπεί η πτώχευση των επιχειρήσεων και η απαξίωση του ενεργητικού τους.
Επικαλείται δε και έκθεση Ορκωτού Ελεγκτή, η οποία βεβαιώνει ότι η τράπεζα κατέχει κατά της εταιρείας απαιτήσεις που εκπροσωπούν ποσοστό ανώτερο του 86,10 % των συνολικών υποχρεώσεών της.