«Ανάσα» σε εργαζόμενους, εργοδότες, επαγγελματίες, εκδότες επιταγών, ενοικιαστές και δανειολήπτες δίνει η κυβέρνηση μέσω των μέτρων που εξήγγειλε λόγω των επιπτώσεων από την έξαρση του κοροναϊού.
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης υπολογίζει 6 δισ. ευρώ τις πρόσθετες ταμειακές ανάγκες του Απριλίου. Είναι χρήματα που θα χρειαστούν για να ξεκινήσει η πληρωμή της έκτακτης ενίσχυσης των 800 ευρώ, για να καλυφθούν τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων οι συμβάσεις των οποίων θα ανασταλούν –και αντίστοιχα να έχουν χρήματα τα Ταμεία για να πληρώσουν συντάξεις–, για να ξεκινήσουν οι εκταμιεύσεις μέσω της «επιστρεπτέας προκαταβολής», αλλά και για να δοθεί το έκτακτο δώρο Πάσχα στους εργαζομένους των νοσοκομείων, του ΕΚΑΒ και της Πολιτικής Προστασίας.
Το βάρος έχει πέσει αυτή τη στιγμή στο να δοθεί η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων μέσα μέχρι τη Μεγάλη Εβδομάδα, καθώς για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα δεν θα υπάρξει ούτε καταβολή μισθοδοσίας από τον εργοδότη.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ανέφερε ότι το πλέγμα μέτρων που έχει ήδη παρουσιαστεί από την κυβέρνηση για επιχειρήσεις και εργαζομένους θα καλύψει και την περίοδο του Μαΐου κι ενδεχομένως του Ιουνίου, ενώ η συνολική παρέμβαση της κυβέρνησης στην οικονομία έως το καλοκαίρι ανέρχεται σε 24 δισ. ευρώ, δηλαδή σε 13% του ΑΕΠ. Από αυτά τα χρήματα, 10 δισ. ευρώ αφορούν σε εγγυήσεις ρευστότητας για την πραγματική οικονομία.
Επεκτείνεται η μείωση ενοικίου και τον Απρίλιο
Η έκπτωση του 40% παρέχεται και στα ενοίκια που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις που πλήττονται από την εξάπλωση του κορωνοιού καθώς και στους εργαζόμενους σε αυτές.
Αυτό προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών με την οποία επεκτείνεται η μείωση του μισθώματος επαγγελματικών μισθώσεων και μισθώσεων κύριας κατοικίας κατά 40% για τον μήνα Απρίλιο, ώστε να καλυφθούν και οι επιχειρήσεις που έχουν πληγεί δραστικά από την πανδημία, καθώς και οι εργαζόμενοι σε αυτές.
Με τη διάταξη, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, επεκτείνεται στις πληγείσες επιχειρήσεις το μέτρο που ήδη ισχύει για τις επιχειρήσεις οι οποίες διέκοψαν τη δραστηριότητά τους με κρατική εντολή. Παράλληλα, επιτυγχάνεται η ίση μεταχείριση εργαζομένων που πλήττονται λόγω της αναστολής των συμβάσεων εργασίας τους, ώστε να δικαιούνται μερική καταβολή στη σύμβαση μίσθωσης κύριας κατοικίας όχι μόνο οι απασχολούμενοι σε επιχείρηση της οποίας ανεστάλη ή απαγορεύθηκε η λειτουργία με κρατική εντολή, αλλά και οι εργαζόμενοι των οποίων ανεστάλη η σύμβαση εργασίας, λόγω του γεγονότος ότι η επιχείρηση στην οποία απασχολούνται έχει πληγεί.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι επωμίζονται την προσωρινή και έκτακτη μείωση του μισθώματος, στο πλαίσιο του διαμοιρασμού των βαρών εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης, προβλέπεται αναστολή καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων και δόσεων ρυθμίσεων φορολογικών οφειλών για 4 μήνες ή, σε περίπτωση που δεν κάνουν χρήση της αναστολής και πληρώσουν εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών, έκπτωση 25% επί των παραπάνω υποχρεώσεων.
Για δάνεια
Η κυβέρνηση ετοιμάζει σε συνεργασία με τις τράπεζες σχέδιο στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές συνέπειες από την εξάπλωση του κοροναϊου.
Το σχέδιο προβλέπει παράταση του υφιστάμενου πλαισίου προστασίας έως το τέλος έτους. Το αίτημα θα τεθεί επισήμως στους θεσμούς και αναμένεται να συνδεθεί τόσο με την κρίση του κοροναϊού, όσο και με την προετοιμασία του νέου πτωχευτικού δικαίου. Ταυτόχρονα θα συζητηθεί με τις τράπεζες για ένα διάστημα να μειωθεί και ο αριθμός των πλειστηριασμών.
Ήδη έχει αποφασιστεί η τρίμηνη αναστολή των δανειακών υποχρεώσεων όσων έχουν πληγεί οικονομικά εξαιτίας της αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων. Οι τράπεζες ήδη έχουν ξεκινήσει να αποδέχονται τα αιτήματα των δανειοληπτών για αναστολή καταβολή δόσεων,