Ιδιαίτερα ανήσυχοι είναι τα τελευταία εικοσιτετράωρα οι κάτοικοι της Τήλου, που υποστηρίζουν ότι καταφθάνουν δεκάδες επισκέπτες στο νησί, παραβιάζοντας τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό.
Αυτές οι πρακτικές, σύμφωνα με τους ειδικούς, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην εμφάνιση κρουσμάτων κορωνοϊού στις απροστάτευτες κοινωνίες των νησιών, όπως συνέβη στην Ικαρία με τον 25χρονο γιο του επιχειρηματία, στη Μύκονο και, εσχάτως, στη Νάξο.
Η δήμαρχος Τήλου, Μαρία Καμμά-Αλειφέρη, μιλώντας στο iefimerida.gr, εκφράζει την αγανάκτησή της για αυτές τις συμπεριφορές, ζητώντας παράλληλα τη στήριξη των νησιών με μέσα ατομικής προστασίας, την ενίσχυση των δρομολογίων -για να εκτελούνται κανονικά οι τροφοδοσίες- και την επικράτηση της… κοινής λογικής.
Αλλαξαν τα Ε9 και πήγαν στην Τήλο -Περί τους 100 οι επισκέπτες
«Είναι πραγματικότητα, έρχεται κόσμος στο νησί μας. Είναι παράλογο και άδικο. Τι θα πρέπει να κάνουμε; Να αυτοδικήσουμε; Να κλείσουμε τα λιμάνια; Δεν είναι δυνατόν, όμως αυτό συμβαίνει», αναφέρει η δήμαρχος Τήλου στο iefimerida.gr.
Σύμφωνα με την κυρία Καμμά-Αλειφέρη, η «απόβαση» δεν γίνεται με ίδια μέσα, «αλλά με τα καράβια της γραμμής. Μέχρι προχθές, επιτρεπόταν η αλλαγή στο Ε9. Εκτιμούμε ότι πολλοί χρησιμοποίησαν αυτό το “παράθυρο” και κατάφεραν να πάρουν την έγκριση για να μεταβούν στην Τήλο. Είναι σίγουρα κοροϊδία».
Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των ανθρώπων -κυρίως από την Αθήνα και τη Ρόδο- που μετέβησαν στην Τήλο τις τελευταίες ημέρες, η δήμαρχος επισημαίνει ότι «είναι περίπου 100, κατ’ ελάχιστον 80 άτομα. Και αυτό συμβαίνει σε ένα νησί των 400 ατόμων, όπου το 50% του πληθυσμού είναι ηλικιωμένοι και, επομένως, ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Αυτό ακριβώς το σημείο είναι που μας ανησυχεί, αλλά κάποιους αφήνει αδιάφορους».
Το νησί έχει έναν γιατρό και μία νοσοκόμα
Η Μαρία Καμμά-Αλειφέρη εξηγεί ότι είχε προηγηθεί ένα κύμα ξένων επισκεπτών που, όπως όλα δείχνουν, δεν οδήγησε σε κρούσμα κορωνοϊού στο νησί. «Οι ξένοι ήρθαν, αλλά πέρασαν 14 μέρες και ευτυχώς δεν έχουμε κρούσματα», λέει συγκεκριμένα.
Ομως για την περίπτωση της Τήλου -όπως και για τα περισσότερα νησιά της χώρας- δεν υπάρχουν περιθώρια λάθους. «Εχουμε ανύπαρκτη υγειονομική κάλυψη στα νησιά. Στην Τήλο υπάρχει ένας αγροτικός ιατρός με το ιατρείο του και μία νοσοκόμα. Φαντάζεστε τι θα συνέβαινε αν είχαμε κρούσματα; Πώς θα γινόταν η διαχείριση των περιστατικών; Με διαρκείς αεροδιακομιδές; Αυτό δεν γίνεται, όλοι το γνωρίζουν», προσθέτει η δήμαρχος Τήλου.
Δεν υπάρχουν μάσκες στην Τήλο
Πλέον, όλοι οι κάτοικοι της Τήλου ανησυχούν και, μάταια, αναζητούν μέσα ατομικής προστασίας στο νησί τους. «Δεν έχουμε τίποτα, ούτε μάσκες, ούτε αντισηπτικά. Εδώ και 20 μέρες τηλεφωνούμε σε εταιρείες στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τη Ρόδο για να βρούμε μια λύση. Ευτυχώς καταφέραμε και βρήκαμε αντισηπτικά για να μοιράσουμε στον κόσμο», αναφέρει με αγωνία.
Η κυρία Καμμά-Αλειφέρη, καταλήγοντας, σημειώνει ότι «σε μια περίοδο που θα έπρεπε να συζητούμε για την επόμενη μέρα του κορωνοϊού, για το πώς θα “αναστήσουμε” τον τουρισμό στον οποίο βασίζονται τα νησιά και τις τοπικές οικονομίες, μπαίνουμε σε διαδικασίες να ψάχνουμε γάντια και μάσκες. Ολη η ζωή μας είναι εδώ. Πρέπει οι Αρχές και η κυβέρνηση να προστατεύσουν τα νησιά. Πρέπει να φροντίσουν να μη μειωθούν τα δρομολόγια, καθώς έτσι θα έχουμε θέματα τροφοδοσίας. Πρέπει να ενισχυθούν οι ακτοπλοϊκές που στηρίζουν τις άγονες γραμμές. Και φυσικά πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι τα νησιά είναι ευάλωτα και να αναλάβουν τις ευθύνες τους».