Τοπικές Ειδήσεις

Σε κατάσταση «ανήσυχης αναμονής» ο εμπορικός κόσμος της Ρόδου

«Ησυχία» επικρατεί στην τοπική αγορά αλλά με τους εμπόρους και επιχειρηματίες να βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση λόγω της αβεβαιότητας που κυριαρχεί με τις εξελίξεις για τον κορωνοϊό.
Αυτό δήλωσε στην «δ» ο γενικός γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου κ. Κώστας Σπανός, ο οποίος επέστησε την προσοχή των επιχειρηματιών σχετικά με την πληρωμή των επιταγών και τις προθεσμίες.
«Η κατάσταση που επικρατεί στην αγορά της Ρόδου είναι… εξαιρετικά… ήσυχη θα λέγαμε. Ο κόσμος φυσικά έχει συμμορφωθεί με τις οδηγίες τις οποίες δίνει η κυβέρνηση και όσες επιχειρήσεις είναι ανοικτές –που είναι πολύ λίγες- καταγράφουν κίνηση. Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση την οποία δεν έχουμε αντιμετωπίσει ποτέ ξανά. Είναι ‘αχαρτογράφητα’ τα νερά και αυτά τα οποία βιώνουμε αυτή την περίοδο, είναι μοναδικές εμπειρίες εάν θα μπορούσαμε να τις χαρακτηρίσουμε έτσι. Οι επιχειρήσεις οι οποίες έκλεισαν εξαρχής, τυγχάνουν των ευεργετημάτων των μέτρων της κυβέρνησης –κάτι που ισχύει και για τους εργαζόμενούς τους. Ωστόσο, δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αυτή την στιγμή, πόσο καιρό θα κρατήσει αυτή η κατάσταση. Σε πρώτο στάδιο, τα βοηθήματα είναι ικανοποιητικά. Πολλές επιχειρήσεις πάντως, προσπαθούν να αλλάξουν το επιχειρησιακό τους μοντέλο –είτε με διαδικασίες παράδοσης των προϊόντων τους κατ’ οίκον (τύπου delivery) είτε σε διαδικτυακή πώληση (e-shop) η οποία είναι και η πλέον διαδεδομένη αυτή την περίοδο. Η επιλογή που κάνει ο κάθε επιχειρηματίας εφεξής, είναι προσωπική, εκτιμώντας με ποιον τρόπο μπορεί να προσαρμοστεί καλύτερα, στις διαμορφωθείσες συνθήκες», δήλωσε ο κ. Κ. Σπανός.
Η «ΕΠΟΜΕΝΗ» ΜΕΡΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ
Ερωτηθείς πώς θα μπορούσε να διαμορφωθεί η «επόμενη μέρα» για την αγορά της Ρόδου, ο κ. Σπανός ξεκαθάρισε πως θα επέλθουν αλλαγές και στο οικονομικό μοντέλο της τοπικής οικονομίας:
«Η ‘επόμενη μέρα’ στην αγορά της Ρόδου, όπως και σε όλο τον κόσμο θα είναι πάρα πολύ δύσκολη. Θα είναι μια αγορά με νέα δεδομένα, μία αγορά η οποία θα πρέπει να ξαναρχίσει να λειτουργεί. Και όπως είναι γνωστό, η Ρόδος έχει υψηλή εξάρτηση από τον Τουρισμό με αποτέλεσμα να αγωνιούμε όλοι μας, για το τι μέλλει γενέσθαι. Θα συμβούλευα όλους να μην έχουν υψηλές προσδοκίες και να μην περιμένουν πάρα πολλά πράγματα από την φετινή τουριστική περίοδο. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε στο χρόνο που έχουμε, είναι να οργανώσουμε τις δράσεις μας και να προσπαθήσουμε να δούμε πώς θα μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στις δύσκολες συνθήκες που θα διαμορφωθούν. Είναι καιρός για αναδιοργάνωση, καθώς θα βρεθούμε σε νέες συνθήκες, στην ψηφιακή εποχή και σε διαφορετική λειτουργία των επιχειρήσεων –αφού τόσο οι πωλήσεις όσο και οι αγορές θα γίνονται με διαφορετικό τρόπο. Θα βρεθούμε, δηλαδή, σε ένα νέο περιβάλλον στο οποίο οφείλουμε όλοι να προσαρμοστούμε. Συνεπώς θα αλλάξουν και θα δεδομένα. Από την στιγμή που θα τελειώσει το lockdown κανείς δεν πρέπει να περιμένει ότι η Ρόδος θα… πλημμυρίσει από κόσμο. Αυτή θα είναι μια διαδικασία η οποία θα χρειαστεί κάποιο χρόνο ώστε να επανέλθει η κίνηση σε μια κανονικότητα. Άλλωστε, όπως όλοι γνωρίζουμε, οι αεροπορικές εταιρείες έχουν αναστείλει τα δρομολόγιά τους. Δεν θα ξεκινήσουν τόσο εύκολα. Χρειάζεται επανεκκίνηση αφού θα υπάρξουν δικλείδες ασφαλείας και να δούμε συνολικά πώς θα ξαναπάρει μπροστά η αγορά: πώς θα λειτουργήσουν τα ξενοδοχεία, πώς θα λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις, πώς θα γίνεται η παροχή των υπηρεσιών. Προφανώς θα αλλάξουν πολλά στην πράξη σε όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις και αλλού. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που είναι εξειδικευμένοι οι οποίοι μπορούν να δώσουν συμβουλές και να ασχοληθούν με τις βέλτιστες λύσεις στον τομέα τους».
Η ΠΑΡΑΤΑΣΗ
ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ
Ο Εμπορικός Σύλλογος Ρόδου συνεχίζει να ενημερώνει συστηματικά τα μέλη του μέσω του διαδικτύου, σχετικά με τις εξελίξεις.
Ένα από τα σημαντικά ζητήματα που απασχολεί τον κλάδο είναι οι επιταγές. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο γ.γ. του ΕΣΡ: «Υπάρχει μια παράταση στην πληρωμή των επιταγών. Ο καθένας που έχει επιταγές στα χέρια του, θα πρέπει να τις δηλώσει μέχρι τις 7 Απριλίου 2020 στην τράπεζα στην οποία έχουν εκδοθεί. Πέραν αυτής της ημερομηνίας όσες επιταγές δεν έχουν δηλωθεί, δεν θα έχουν την προστασία του Νόμου. Επιπλέον, η παράταση της λήξης των επιταγών είναι έως τις 30 Ιουνίου 2020. Από 1η Ιουλίου 2020 οι επιταγές θα πληρώνονται κανονικά και δεν θα τελούν σε καθεστώς προθεσμίας.
Πρέπει να ξέρουν κάποιοι ότι μία επιταγή που λήγει σήμερα ή αύριο, θα πληρωθεί μετά από 75 ημέρες. Εάν έχει όμως π.χ. ημερομηνίας λήξης 2 Ιουνίου 2020, δεν θα είναι στο καθεστώς προστασίας. Υπάρχει περίπτωση όμως, εάν η κατάσταση επιμηκυνθεί και μετά τον Μάιο, να υπάρξουν νέα δεδομένα…»

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • John John    07.04.2020 19:32

    Και εάν θέλετε και κάποιες προτάσεις κ. Σπανέ σας παραθέτω 2 προτάσεις, και ελπίζω να το διεκδικήσετε. 1, Το ενοίκιο είπε η Κυβέρνηση για 2 μηνες μειωμένο κατα 40%. Στο υπόλοιπο 60% θα δοθεί άτοκο δάνειο στην επιχείρηση . Στις επιταγές θα μετατεθεί το 30% του κάθε ποσού για 75 μέρες και το υπόλοιπο 70% του ποσού άτοκο δάνειο από το Κράτος , επίσης λογαριασμοί ΔΕΗ , Νερό – τηλέφωνο μαζί. Τα προσθέτουμε αυτά και βγαίνει ένα ποσό. Για ένα χρόνο περίοδος χάριτος και μετά σε 24 δόσεις. Όπως πάνω κάτω το ΤΕΜΠΕ. Λύση 2. τη τζίρο έκανε πέρσυ η επιχείρηση. Άτοκο δάνειο στο 15% του τζίρου της και πληρωμή όπως προηγουμένως. Και με της δύο λύσεις προχωράει η αγορά. Εδώ έχουμε πόλεμο και οι επιπτώσεις ενός πολέμου είναι μακροχρόνιες και όχι βραχυχρόνιες. Άρα και οι λύσεις πρέπει να είναι μακροχρόνιες. Με βραχυχρόνιες λύσεις θα έχουμε άσχημες εξελίξεις. Εάν δεν το καταλάβετε θα φανεί στην πράξει μετά από 3 μήνες.

  • John John    07.04.2020 14:18

    Αγαπητέ μου. Σε ποιους απευθύνεσαι ? Σε ζώα? Γράφεις, Οι επιχειρήσεις οι οποίες έκλεισαν εξαρχής, τυγχάνουν των ευεργετημάτων των μέτρων της κυβέρνησης, και σε κάποιο άλλο σημείο , γράφεις σε πρώτο στάδιο, τα βοηθήματα είναι ικανοποιητικά. Ποια είναι τα ευεργετήματα της Κυβέρνησης? Όταν έχουμε ενοίκιο 1000 ευρώ και ήμαστε ΟΕ σε μικρό εμπορικό που μας το έχει κλείσει η κυβέρνηση , το μόνο που μας δίνει είναι 800 ευρώ ( τα οποία δεν είναι σίγουρο εάν τα πάρουμε και αυτά) και για τα 2 μέλει της ΟΕ. και μας κανει έκπτωση 40% στο ενοίκιο για 2 μήνες δηλαδή 2 μήνες 2000 ευρώ ενοίκιο – 40% θα πληρώσουμε 1200. Μας δίνει 800. Το υπόλοιπο πως θα καλυφθεί. Μετά Φως – νερό και τηλέφωνο πως θα πληρωθούν? Για φαγητό στης οικογένειας μας, πως θα πάρουμε. μετά θα δώσουν λέει κάποια δάνεια σε επιλεγμένες επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν από 1 άτομο και πάνω. Εμείς λοιπόν που δουλεύουμε το μαγαζί μας μόνοι μας είμαστε έξω. Μου μεταφέρει της επιταγές μου κατα 75 μέρες. Ρε μεγάλε εγώ το πάσχα κανω την περισσότερη δουλειά λογο της φύσης του μαγαζιού μου και βάζω αντίστοιχα της περισσότερες επιταγές. Αυτό το ποσό είναι αδύνατο να πληρωθεί μετά 75 ημέρες γιατί είναι λιγότερη δουλειά. Σε ρωτώ έχεις ιδέα από εμπόριο η απλός το παίζεις παράγοντας. Εδώ παίζετε η ζωή μας και εσύ μας λές ότι η κυβέρνηση μας έχει βοηθήσει ικανοποιητικά χωρίς να αναφέρεις πια ειναι αυτή η βοήθεια.

Σχολιασμός άρθρου