Αθήνα, 6
“Μένοντας σπίτι τον Απρίλιο, τον Μάιο θα χαρούμε τα αποτελέσματα του κόπου μας” ανέφερε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
Ο κ. Πέτσας μεταξύ άλλων σημείωσε:
• Η συνεδρίαση του Eurogroup είναι ιδιαίτερα σημαντική. Οι θέσεις της Ελλάδας είναι γνωστές. Προσβλέπουμε σε μια κοινή συνισταμένη για να χρηματοδοτηθούν χαμηλότοκα και με αμοιβαίους ορούς οι αναγκαίες δράσεις στα κράτη μέλη.
• Προκαλουν προβληματισμό φαινόμενα όπως αυτά στην Αγία Βαρβάρα. Τα φαινόμενα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με τους πιστούς αλλά με τους φανατικούς.
• Επικεντρωνόμαστε στα αστικά κέντρα και στις περιοχές όπου υπήρξε αυξημένη παραβατικότητα.
• Ας διαφυλάξουμε αυτά που κερδίσαμε, αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε.
• Δεν επιτρέπεται εφησυχασμός. Η κυβέρνηση εντείνει τις δράσεις της για την ανάσχεση της διασποράς του κορωνοϊού, για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας και για την στήριξη της οικονομίας.
• Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πόσο θα διαρκέσει η κρίση. Εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να διαρκέσει λιγότερο.
“Δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός”
Συγκεκριμένα, ο κ. Πέτσας ευχαρίστησε για την ανταπόκρισή τους την πλειονότητα των πολιτών που εφαρμόζει τα μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού, αλλά και τους πολλούς εθελοντές, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι “δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός”.
Τόνισε ότι “η κυβέρνηση εντείνει τη δράση της στους άξονες που όρισε από την αρχή: ανάσχεση της διασποράς του ιού, ενίσχυση του συστήματος υγείας και στήριξη της οικονομίας και βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών”. Επεσήμανε πως “χωρίς τα αυστηρά μέτρα θα ζούσαμε δραματικές στιγμές” και υπογράμμισε πως “με τα μέτρα που πήραμε φρενάραμε τον ιό. Ας διαφυλάξουμε αυτό που κερδίσαμε. Αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε”.
Είπε επίσης ότι “το επιχειρησιακό σχέδιο της κυβέρνησης στη φάση αυτή εστιάζει σε κρίσιμες κοινωνικές ομάδες οι οποίες είναι απαραίτητο να προφυλαχθούν απέναντι στον αυξημένο κίνδυνο εξάπλωσης του κορωνοϊού όπως οι άστεγοι ή όσοι έχουν κάποια εξάρτηση”.
Επεσήμανε ότι εντείνονται τα μέτρα και στις δομές φιλοξενίας, κατασκευάζονται χώροι απομόνωσης και περιορίζονται οι έξοδοι.
Πρόσθεσε ακόμη ότι η κυβέρνηση εξετάζει την πρόταση της Ιεράς Συνόδου για να λειτουργήσουν κεκλεισμένων των θυρών οι εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα. Τόνισε πάντως ότι προκαλούν προβληματισμό φαινόμενα που παρατηρήθηκαν στην Αγία Βαρβάρα και στην Αγία Τριάδα της Πάτρας.
Επανέλαβε ότι όλοι αντιλαμβανόμαστε πως φέτος ο εορτασμός του Πάσχα θα είναι διαφορετικός και ότι πρέπει να ακολουθήσουμε τις κατευθύνσεις των ειδικών.
Ανασχεδιασμός της
πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε δύο άξονες
Για το Σύστημα Υγείας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι συνεχίζουμε με εντατικούς ρυθμούς την ενίσχυσή του, προσλαμβάνοντας ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αυξάνοντας τις ομάδες εντατικής θεραπείας και πραγματοποιώντας σημαντικές προμήθειες υγειονομικού υλικού. Είπε ότι από 565 που ήταν οι ΜΕΘ πριν από δυόμισι μήνες έχουν αυξηθεί σε 910. Παράλληλα έχουν εγκριθεί 4.824 προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού υγειονομικού προσωπικού ενώ 2.312 εξ αυτών έχουν ήδη προσληφθεί. Επεσήμανε επίσης ότι προωθείται ΠΝΠ που θα επιτρέπει στα δημόσια νοσοκομεία να συνεργάζονται με ιδιώτες γιατρούς με την έκδοση δελτίου παροχής υπηρεσιών.
Όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ύστερα από ειδική μελέτη προχωρά ο ανασχεδιασμός της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε δύο άξονες:
Ο πρώτος αφορά τη δημιουργία κέντρων υγείας στον αστικό ιστό μεγάλων πόλεων, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Ηράκλειο που θα λειτουργούν σε 24ωρη βάση. Η λειτουργία τους θα είναι υποστηρικτική στο δίκτυο των νοσοκομείων, αποκλειστικά για την αντιμετώπιση κρουσμάτων κορωνοϊού που δεν εμφανίζουν την ανάγκη νοσηλείας ή παραπομπής σε νοσοκομείο.
Ο δεύτερος άξονας περιλαμβάνει τα κέντρα υγείας 24ωρης λειτουργίας που θα εξυπηρετούν τους ασθενείς με χρόνια νοσήματα και θα χειρίζονται τις έκτακτες και επείγουσες περιπτώσεις.
Ο κ. Πέτσας τόνισε ότι δημιουργείται επίσης δίκτυο επαγγελματιών υγείας των μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για τακτική επικοινωνία με τους πολίτες. Δημιουργείται ηλεκτρονικό μητρώο για την παρακολούθηση και τη διασφάλιση συνεχούς φροντίδας των ασθενών που έχουν διαγνωστεί με κορωνοϊό. Μπαίνει τις αμέσως επόμενες μέρες σε εφαρμογή πλατφόρμα τηλεσυμβουλευτικής για τους ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με κορωνοϊό στο δίκτυο της οποίας θα συμμετέχουν ιδιώτες γιατροί.
Όπως επίσης είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συγκροτούνται άμεσα ομάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που θα προχωρούν σε επίσκεψη στο σπίτι ασθενών, με ιδιαίτερη φροντίδα στους ηλικιωμένους που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές. Προβλέπονται επίσης “επισκέψεις κατ’ οίκον από ιδιώτες γιατρούς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ χωρίς καμία επιβάρυνση του ασθενούς. Ξεκινά άμεσα η υπηρεσία της τηλεφωνικής ψυχολογικής υποστήριξης”. Υπενθύμισε μάλιστα ότι “ήδη έχει ξεκινήσει και το νέο ηλεκτρονικό σύστημα άυλης συνταγογράφησης μέσω του οποίου όλοι οι ασφαλισμένοι μπορούν να λαμβάνουν τις συνταγές στο κινητό τους”.
Τόνισε παράλληλα ότι “όσο σημαντικό είναι να φρενάρουμε τη διασπορά του ιού άλλο τόσο είναι να μπορέσουμε να την αντιμετωπίσουμε με αξιόπιστα διαγνωστικά τεστ και αποτελεσματικά εμβόλια όταν φθάσουμε στη φάση παρασκευής τους.
Γνωρίζετε ήδη την παγκόσμια συζήτηση γύρω απ’ αυτό το θέμα. Ο χρόνος όμως είναι πολύτιμος”. Στο σημείο αυτό ο κ. Πέτσας είπε ότι “γι αυτό ο πρωθυπουργός στηρίζει την πρόταση του Ηλία Μόσιαλου για αγορά από τις κυβερνήσεις των σχετικών πατεντών ως δημοσίου αγαθού προκειμένου να εξασφαλιστούν γρήγορα μεγάλες ποσότητες για γενική χρήση από τους πολίτες”.