Αναζωπυρώθηκαν οι ελπίδες για επίλυση των προβλημάτων με τους δασικούς χάρτες ύστερα και από τις ανακοινώσεις για μικρές βελτιωτικές κινήσεις που δρομολογούνται.
Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένεται στη Ρόδο τις επόμενες μέρες, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιώργος Αμυράς, για να συζητηθούν τα θέματα που έχουν προκύψει στα Δωδεκάνησα.
Μέχρι και χτες, επικρατούσε πάντως ικανοποίηση σε τοπικό επίπεδο σχετικά με το θέμα της προθεσμίας για την υποβολή αντιρρήσεων, κατά του περιεχομένου του αναρτηθέντος δασικού χάρτη, που θα παραταθεί για επιπλέον 6 μήνες από τη λήξη τους.
Την ίδια ώρα, ωστόσο, άπαντες εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους καθώς το Κτηματολόγιο παραμένει κλειστό…
Ο ΠΑΝ. ΤΣΙΡΑΚΟΣ
Σε σχετικές δηλώσεις προέβη χτες ο κ. Παναγιώτης Τσιράκος, πρόεδρος του Συλλόγου Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών και μέλος του ΤΕΕ Δωδεκανήσου:
«Πληροφορηθήκαμε ότι δόθηκε μια οριζόντια παράταση έξι μηνών για την υποβολή αντιρρήσεων από τους πολίτες, ως προς το περιεχόμενο των δασικών χαρτών, ενώ έγινε και μείωση κατά 50% του σχετικού παράβολου (για την κατάθεση της αντίρρησης). Η συγκεκριμένη εξέλιξη δόθηκε αφενός λόγω των ειδικών συνθηκών που επικρατούν, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού και μας ευνοεί (αφού είναι κλειστό το Κτηματολόγιο κι έχουμε άνεση χρόνου για να κινηθούμε) και αφετέρου θα δοθεί ο απαραίτητος χρόνος στις υπηρεσίες για να προβούν από μόνες τους στη διόρθωση των σφαλμάτων που διαπιστώθηκαν. Επίσης, πληροφορηθήκαμε ότι η κυβέρνηση εξετάζει δέσμη μέτρων με νομοθετικές ρυθμίσεις για να μπορέσουν να γίνουν διορθώσεις –σχετικά με τα πρόδηλα σφάλματα, την κυριότητα του Δημοσίου, τους εκχερσωμένους αγρούς και κάποια άλλα θέματα. Εμείς, ως ΤΕΕ και ως Σύλλογος Τοπογράφων, είχαμε επισημάνει το πρόβλημα από το 2017 με ενημέρωση των φορέων. Έχουμε καταγράψει και έχουμε καταθέσει δέσμη 11 προτάσεων για τη διόρθωση των σφαλμάτων στους δασικούς χάρτες και είμαστε σε καλό δρόμο. Ωστόσο, δεν πρέπει να εφησυχάζουμε».
Όπως υπογράμμισε, δεν έχουν κατατεθεί πάρα πολλές ενστάσεις ακόμη καθώς ο κόσμος παραμένει επιφυλακτικός και είναι μια πολύ δύσκολη εποχή με τα οικονομικά τους.
Τα προβλήματα με την ανάρτηση των δασικών χαρτών αγγίζουν όλα τα νησιά (σχεδόν ολόκληρη τη χώρα) ενώ η επίμαχη διάταξη που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, αφορά στις χορτολιβαδικές εκτάσεις που θεωρούνται κατά τεκμήριο, κυριότητας του Δημοσίου. Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι αυτό θα αλλάξει και θα πρέπει το Δημόσιο να αποδείξει ότι οι εκτάσεις είναι δικές του.
«Οι διορθώσεις έχουν ξεκινήσει να γίνονται από τις υπηρεσίες και κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Συνιστώ στον κόσμο να κάνει λίγη ακόμη υπομονή μέχρι να δούμε τι ακριβώς θα κάνει η κυβέρνηση ώστε να ξέρουμε πώς θα κινηθούμε κι εμείς» ανέφερε ο κ. Τσιράκος και πρόσθεσε πως οι φορείς μαζί με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, κινούνται και συνεργάζονται παράλληλα για το θέμα.
Όσοι πάντως έχουν καταθέσει ενστάσεις, η διαδικασία είναι ακόμη σε εξέλιξη.
Επειδή, ωστόσο, η υπόθεση με τους δασικούς χάρτες και την υποβολή αντιρρήσεων έχει σχέση με την κατάσταση που επικρατεί στο Κτηματολόγιο Ρόδου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών και μέλος του ΤΕΕ Δωδεκανήσου εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τις εξελίξεις:
«Εδώ και πέντε μήνες ζούμε κάτι παράλογο. Το Κτηματολόγιο είναι η μόνη δημόσια υπηρεσία που παραμένει κλειστή με την οικονομική δραστηριότητα που έχει σχέση με τη λειτουργία του (μεταβιβάσεις, αγοραπωλησίες, οικοδομική δραστηριότητα κ.λπ.) να έχει παγώσει. Δυστυχώς, δεν βλέπουμε ούτε φως στο… τούνελ. Πληροφορηθήκαμε για κάποια τηλε-διάσκεψη με τους αρμόδιους των υπουργείων, αλλά δεν μας έχουν δώσει χρονοδιαγράμματα. Μας είπαν ότι θα μετακομίσει στο παλιό νοσοκομείο αλλά ουδείς γνωρίζει λεπτομέρειες. Πώς και πότε θα είναι έτοιμο το κτήριο να υποδεχτεί το Αρχείο του Κτηματολογίου; Θα μπορέσει να είναι λειτουργικό για τα αρχεία; Και σε ποιο σημείο βρίσκεται ο διαγωνισμός για την ανάδοχο εταιρεία που θα αναλάβει το εγχείρημα –το οποίο απαιτεί συγκεκριμένες προδιαγραφές; Είναι ευαίσθητο υλικό. Ποια είναι τα χρονοδιαγράμματα; Πώς θα λειτουργήσει; Δεν μας έχουν δώσει λεπτομέρειες».
Όπως τόνισε, εδώ και πέντε μήνες όλες οι δραστηριότητες έχουν παγώσει ενώ εκκρεμούν πάνω από 25.000 υποθέσεις στο Κτηματολόγιο!
«Ακόμη και αύριο να ανοίξει το Κτηματολόγιο και ξεκινήσει τη λειτουργία του, θα είναι μπλοκαρισμένο για τουλάχιστον τρεις μήνες ώστε να εξυπηρετηθεί ο κόσμος ενώ παραμένει το πρόβλημα με την υποστελέχωσή του…», κατέληξε.
ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΟΣ ΓΙΑ
ΔΑΣΙΚΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ:
ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΟ
ΣΩΣΤΟ ΔΡΟΜΟ
«Είμαστε στον σωστό δρόμο…» δήλωσε χτες ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος για τους δασικούς χάρτες σε σχετική ανάρτησή του στο προφίλ του στο facebook:
«Τον αγώνα για τους Δασικούς Χάρτες τον ξεκινήσαμε το 2018. Συνεργαστήκαμε με όλους τους επιστημονικούς φορείς, τους Δήμους μας, τις επαγγελματικές οργανώσεις των νησιών και κινηθήκαμε συντονισμένα, παρουσιάζοντας, σταθερά, τεκμηριωμένα επιχειρήματα και δίκαια αιτήματα. Γιατί, οι νησιώτες σε όλη την ιστορία τους στην πλευρά του δίκαιου βρίσκονται.
Χρειάζεται όμως και να ακούει ο συνομιλητής σου. Και ο σημερινός συνομιλητής μας, ακούει.
Στο Περιφερειακό Συμβούλιο αποφασίσαμε να ζητήσουμε εξάμηνη παράταση στην διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων και νομοθετική πρωτοβουλία για την διόρθωση των Δασικών Χαρτών. Την προηγούμενη εβδομάδα, σε σύσκεψη με τον Υπουργό Κώστα Σκρέκα και τους Υφυπουργούς Γιώργο Αμυρά και Νίκο Ταγαρά, μας δόθηκε η δέσμευση για θεραπεία των λαθών που έχουν οι Χάρτες και χθες (Τρίτη) αυτό επιβεβαιώθηκε από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Επειδή εμείς λειτουργούμε με υπευθυνότητα, δεν κάνουμε επαναστατική γυμναστική και δεν γκρινιάζουμε από συνήθεια, αναγνωρίζουμε και δημόσια λέμε και το μπράβο.
Έχουμε δουλειά ακόμα προκειμένου να ολοκληρωθεί και το σχετικό νομοθετικό έργο, αλλά επιτέλους είμαστε στον σωστό δρόμο. Γ.Χ.»