Ειδήσεις

Τα καύσιμα «καίνε» τα τουριστικά έσοδα

Οι εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου για την πορεία του ΑΕΠ

Η προσδοκία για θετικό πρόσημο του ΑΕΠ για το πρώτο τρίμηνο του 2022 αλλά και η ανησυχία για το ενδεχόμενο να καταγραφεί στασιμότητα ή και ύφεση το β’ τρίμηνο χαρακτηρίζουν τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου.

Ορατός είναι ο κίνδυνος η έκρηξη του ελλείμματος στο ισοζύγιο των καυσίμων να εξαφανίσει φέτος όλα τα προγραμματισμένα οφέλη από την ανάκαμψη του τουρισμού. Και αυτό διότι από τη στιγμή που το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο των καυσίμων «τρέχει» με ρυθμό της τάξεως του 1 δισ. ευρώ τον μήνα (με πιθανότητες περαιτέρω διεύρυνσης ειδικά για το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου) είναι πλέον πιθανό ολόκληρο το 2022 να κλείσει με έλλειμμα μόνο από τα καύσιμα άνω των 10 δισ. ευρώ, μεγαλύτερο κατά τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ συγκριτικά με το 2021. Ποιες είναι οι προβλέψεις για τον τουρισμό; Ότι τα έσοδα θα φτάσουν στο 80% των εσόδων του 2019, εκτίμηση βεβαίως που επίσης υπόκειται στην αβεβαιότητα που δημιουργεί ο πόλεμος.

Επιπλέον 5 δισ. ευρώ
Αυτό -αν επιβεβαιωθεί- πρακτικά σημαίνει πρόσθετα έσοδα περίπου 5 δισ. ευρώ το 2022 συγκριτικά με το 2021 και εισπρακτική επίδοση της τάξεως των 16-17 δισ. ευρώ που θα «πιστωθεί» στο κονδύλι των εξαγωγών υπηρεσιών. Άρα, είναι προφανές ότι κινδυνεύουμε να χάσουμε από το ακριβό πετρέλαιο και το ακριβό φυσικό αέριο ό,τι επιπλέον περιμέναμε να εισπράξουμε από την εισροή περισσότερων τουριστών στη χώρα.

Η μεταβολή του ΑΕΠ
Σε επίπεδο μεταβολής ΑΕΠ, για το πρώτο τρίμηνο έχουμε ουσιαστικά επανάληψη του «φαινομένου» του 2020. Τότε, η πανδημία ξεκίνησε μετά το α’ 15νθήμερο του Φεβρουαρίου, γι’ αυτό και δεν… πρόλαβε να κάνει μεγάλη ζημιά στο ΑΕΠ του α’ τριμήνου (το α’ τρίμηνο του 2020 είχε κλείσει με ΑΕΠ της τάξεως των 41 δισ. ευρώ).

Αντίθετα, στο α’ τρίμηνο του 2021 η αγορά έμεινε σχεδόν κλειστή για το μεγαλύτερο διάστημα (είναι η περίοδος του click away) και γι’ αυτό έγινε το τελευταίο υφεσιακό τρίμηνο της πανδημίας.

Αυτό σημαίνει λοιπόν ότι ο πήχης για το φετινό πρώτο τρίμηνο είναι χαμηλά. Το ΑΕΠ στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου 2021 διαμορφώθηκε στα 40,644 δισεκατομμύρια ευρώ, γι’ αυτό και υπάρχουν βάσιμες ελπίδες ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2022 θα έχουμε «ανάπτυξη εν μέσω πολέμου».

Προφανώς δεν αναμένεται να καταγραφεί το ποσοστό που θα καταγραφόταν αν δεν είχαμε τη ρωσική εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου και την ενεργειακή κρίση που προϋπήρχε, ωστόσο, με «ώθηση» και από την κατανάλωση αλλά και από τις επενδύσεις, είναι πιθανό να καταγραφεί σημαντικά υψηλότερη επίδοση από τα 40,6 δισ. ευρώ της περσινής χρονιάς.

Άλλωστε, στο 4ο τρίμηνο του 2021 είχαμε «παραγωγή» ΑΕΠ 46 δισ. ευρώ, οπότε δεν αναμένεται να καταγραφεί τόσο μεγάλη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας.

Πηγή naftemporiki.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου