Ξεπερνούν τις 60.000 οι κενές θέσεις σε τουρισμό και εστίαση, την ώρα που όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην φετινή τουριστική σεζόν, η οποία –εκ των πραγμάτων- ξεκίνησε για την χώρα μας.
Με πολλά θεσμικά αιτήματα να εκκρεμούν, οι εργαζόμενοι με δυσκολία επιλέγουν να επιστρέψουν στα επαγγέλματα που κάποτε ήταν από τα πρώτα τη τάξει και τα πιο επικερδή.
Με δηλώσεις του προς τη ‘δ’ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Τουρισμού – Επισιτισμού κ. Γιώργος Χότζογλου, περιέγραψε την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί αυτή την εποχή, την ώρα που η διεκδίκηση παραμένει ενεργή:
«Η κατάσταση, δυστυχώς, είναι τραγική –τόσο σχετικά με τις συνθήκες εργασίας όσο και με τους όρους αμοιβής. Ενώ έχουμε υπογράψει τη νέα Κλαδική Σύμβαση Εργασίας των Ξενοδοχοϋπαλλήλων από τον Νοέμβριο του 2022, και καταθέσαμε όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά με το αίτημα να κηρυχθεί υποχρεωτική, μέχρι σήμερα, Απρίλιο μήνα και με τη σεζόν να έχει ξεκινήσει σε πολλές περιοχές της χώρας, η κυβέρνηση δεν το έχει κάνει δεκτό. Αποτέλεσμα, να έχει ξεκινήσει η νέα τουριστική σεζόν και οι εργοδότες να προτείνουν στους εργαζόμενους, μισθούς και ωράρια πέρα κι έξω από κάθε λογική. Ακούμε για μέσο όρο μισθού στα 700 – 800 ευρώ για 10-12 ώρες την ημέρα με ένα ρεπό τον μήνα (!). Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι από την στιγμή που ξεκινάει η σεζόν με πάνω από 60.000 κενές θέσεις εργασίας, αναμένεται να εκτοξευτούν… Σύμφωνα με τα συνολικά στοιχεία που έχουμε συλλέξει σχετικά με τον αριθμό των επαναπροσλήψεων, εμφανίστηκαν μειωμένες κατά 25% σε σχέση με το 2022. Εάν συνεχιστεί αυτό, πολύ φοβούμαι ότι θα κινδυνεύσει σοβαρά, η ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών του τουριστικού προϊόντος της χώρας. Είναι κρίμα, καθώς έχουμε δουλέψει (όλοι ανεξαιρέτως, και οι πολιτικοί και οι υπουργοί Τουρισμού κ.λπ.) όλα αυτά τα χρόνια για να χτίσει η Ελλάδα ένα δυνατό brand name».
Την ίδια ώρα, ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κατέθεσαν (χτες) 34 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία της Μ. Ξενογιαννακοπούλου και της Κ. Νοτοπούλου σχετικά με την ανάγκη να καταστεί άμεσα υποχρεωτική η Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας Ξενοδοχοϋπαλλήλων ενώ, ερωτάται ο υπουργός, αν θα υπάρξει αποτελεσματική εποπτεία και έλεγχος για την εφαρμογή της από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς και, αν θα επανέλθει η χρονική ισχύς του επιδόματος ανεργίας στους πέντε μήνες για τους εργαζόμενους στον επισιτισμό – τουρισμό.
Σύμφωνα με τον κ. Χότζογλου, αν και το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής κατέθεσε σχετική τροπολογία για την επιμήκυνση του επιδόματος ανεργίας στους πέντε μήνες, η κυβέρνηση δεν το έκανε δεκτό (επικαλούμενη ότι θα δώσει άλλα κίνητρα) ενώ στην εστίαση, τα πράγματα είναι εξίσου δύσκολα:
«Μετά το Πάσχα, θα επανέλθουμε μαζί με την ΓΣΕΒΕΕ για να δούμε πώς θα εξελιχθούν οι διαπραγματεύσεις και γι’ αυτόν τον κλάδο» -ανέφερε.
Το ζητούμενο παραμένει εάν θα αναγκαστούν οι εργοδότες και οι επιχειρήσεις να βρουν αλλοδαπούς από διάφορες (κυρίως τρίτες) χώρες, για να καλύψουν τα κενά. Είναι, επίσης, χαρακτηριστικό ότι την έλλειψη εργατικών χεριών η κυβέρνηση επιδιώκει να τη λύσει μέσω διακρατικών συμφωνιών με τρίτες χώρες, όπως το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν, η Συρία και η Αίγυπτος. Μέχρι πρότινος, υπογράφονταν διακρατικές συμφωνίες με τις χώρες αυτές, για την απασχόληση εργαζομένων μόνο στους κλάδους της γεωργίας, της κτηνοτροφίας, και της αλιείας, αλλά πρόσφατη υπουργική απόφαση δίνει τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις να απασχολήσουν εργαζόμενους από τρίτες χώρες και μάλιστα χωρίς να δεσμεύονται από τις Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις. Όλα αυτά όμως, θα λειτουργήσουν όχι μόνο σε βάρος των εργασιακών σχέσεων, αλλά κυρίως σε βάρος της ποιότητας του προσφερόμενου προϊόντος: «Αυτό δεν είναι λύση. Λείπουν εξειδικευμένες θέσεις σε κάθε κλάδο. Π.χ. λείπουν 7000 καμαριέρες, 5000 σερβιτόροι, 7000 μάγειροι, ρεσεψιονίστ κ.λπ. Όσοι έρθουν για να δουλέψουν στην Ελλάδα από αυτές τις χώρες δεν μπορούν να καλύψουν τέτοιες ποιοτικές θέσεις εργασίας. Από την άλλη, όταν έρχονται οι μετακλητοί για εργασία, απαιτείται εξασφάλιση στέγης ενώ θα εργάζονται, έξω από όσα αναφέρουν οι συμβάσεις εργασίας, και μάλιστα, πώς θα ασφαλίζονται; Είναι απαραίτητο να βρεθούν σοβαρές και μόνιμες λύσεις για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τις κενές θέσεις εργασίας από την εκάστοτε κυβέρνηση. Κι αν έρθουν οι αλλοδαποί να εργαστούν, δεν έχουμε πρόβλημα, αρκεί να τηρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις» -κατέληξε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό.
Τέλος, τα συνδικάτα σε Τουρισμό – Επισιτισμό, ζητούν από την κυβέρνηση να μπορούν οι εργαζόμενοι να ψηφίσουν κατά την εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μαΐου 2023, στον τόπο εργασίας τους –ένα αίτημα που εκκρεμεί από το 2019.