Σήμερα, 7η Απριλίου 2023, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) γιορτάζει την 75η επέτειό του, μαζί με τα 194 κράτη μέλη και άλλους εταίρους του, απευθύνοντας πρόσκληση για μια νέα προσπάθεια για ισότητα στην υγεία. Παράλληλα, οι χώρες-μέλη του ΠΟΥ έχουν χαρτογραφήσει την πορεία των διαπραγματεύσεων για μια παγκόσμια συμφωνία για την πρόληψη, την ετοιμότητα και την αντιμετώπιση της πανδημίας με σκοπό την υποβολή ενός σχεδίου συμφωνίας προς έγκριση από την Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας (World Health Assembly), τον Μάιο του 2024.
Παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις για την παγκόσμια συμφωνία για την πρόληψη της πανδημίας, οι κυβερνήσεις συζητούν επίσης περισσότερες από 300 τροποποιήσεις στους Διεθνείς Κανονισμούς Υγείας (International Health Regulations – IHR) (2005), σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν αυτούς τους κανονισμούς και να καταστήσουν τον κόσμο ασφαλέστερο από μεταδοτικές ασθένειες, διασφαλίζοντας παράλληλα μεγαλύτερη ισότητα στην παγκόσμια ανταπόκριση σε επείγοντα περιστατικά δημόσιας υγείας.
Ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού, Δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, καλεί τις κυβερνήσεις και τους ηγέτες να αναλάβουν δράση για να προστατεύσουν και να επενδύσουν στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή ανταποκρινόμενοι σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για την υγεία και το κλίμα.
Πριν από εβδομήντα πέντε χρόνια, στον απόηχο του πιο θανατηφόρου και καταστροφικού πολέμου στην ανθρώπινη ιστορία, τέθηκε σε ισχύ το Σύνταγμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Constitution of the World Health Organization): μια συνθήκη μεταξύ των εθνών του κόσμου, τα οποία αναγνώρισαν ότι η Υγεία δεν ήταν μόνο ένα θεμελιώδες ανθρώπινο αγαθό, αλλά και ο θεμέλιος λίθος για την ειρήνη και την ασφάλεια.
Τις τελευταίες επτάμισι δεκαετίες, έχει σημειωθεί εξαιρετική πρόοδος στην προστασία των ανθρώπων από ασθένειες και καταστροφές, όπως:
· εξάλειψη της ευλογιάς,
· μείωση της επίπτωσης της πολιομυελίτιδας κατά 99%, σώζοντας εκατομμύρια ζωές μέσω παιδικού εμβολιασμού,
· μείωση της μητρικής θνησιμότητας και βελτίωση της υγείας και ευημερία για εκατομμύρια γυναίκες.
«Η ιστορία του ΠΟΥ δείχνει τι είναι δυνατό όταν τα έθνη ενώνονται για έναν κοινό σκοπό», δήλωσε ο Δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ. «Είμαστε περήφανοι για πολλά, αλλά χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά για να πραγματοποιήσουμε το ιδρυτικό μας όραμα για το υψηλότερο δυνατό επίπεδο υγείας για όλους τους ανθρώπους. Συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε τεράστιες ανισότητες στην πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, μεγάλα κενά στην άμυνα του κόσμου έναντι έκτακτων περιστατικών υγείας και απειλές από προϊόντα που βλάπτουν την υγεία και την κλιματική κρίση. Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις παγκόσμιες προκλήσεις μόνο με παγκόσμια συνεργασία».
Στρατηγική προτεραιότητα η υποστήριξη του υγειονομικού προσωπικού
Για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, ο ΠΟΥ προτρέπει τις χώρες να λάβουν επείγουσα δράση για την προστασία, την υποστήριξη και την επέκταση του εργατικού δυναμικού στον τομέα της υγείας ως στρατηγική προτεραιότητα. Οι επενδύσεις στην εκπαίδευση, τις δεξιότητες και τις αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας για την υγεία πρέπει να τεθούν σε προτεραιότητα για να καλυφθεί η ταχέως αυξανόμενη ζήτηση υγειονομικού προσωπικού και να αποτραπεί η προβλεπόμενη έλλειψη 10 εκατομμυρίων εργαζομένων στον τομέα της υγείας έως το 2030, κυρίως σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.
Το πρόγραμμα επείγουσας περίθαλψης 25x25x25
Πρόσφατα, ανακοινώθηκε, επίσης, από τον ΠΟΥ, ένα παγκόσμιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη βασική επείγουσα περίθαλψη που στοχεύει στο 25% των νοσηλευτών και μαιών από 25 χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος έως το τέλος του 2025. Αυτό το πρόγραμμα επείγουσας περίθαλψης 25x25x25 θα παρέχει στις νοσοκόμες και τις μαίες τις δεξιότητες και τις ικανότητες για να κάνουν σημαντική διαφορά στη διάσωση ζωών και στη μείωση των αναπηριών.
Ανανεωμένη δέσμευση για ισότητα στην Υγεία
Προσβλέποντας στα επόμενα 75 χρόνια και κοντά στην αλλαγή του επόμενου αιώνα, η ανανεωμένη δέσμευση για ισότητα στην Υγεία θα είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση μελλοντικών προκλήσεων για την Υγεία.
Στη σκιά της πανδημίας της COVID-19, ο οδικός χάρτης της ΠΟΥ για την ανάκαμψη περιλαμβάνει μια επείγουσα αλλαγή παραδείγματος προς την προώθηση της υγείας και της ευημερίας και την πρόληψη των ασθενειών, αντιμετωπίζοντας τις βαθύτερες αιτίες της και δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την ευημερία της Υγείας. Ο ΠΟΥ προτρέπει τις χώρες να παρέχουν υπηρεσίες Υγείας, δίνοντας προτεραιότητα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ως το θεμέλιο της καθολικής κάλυψης Υγείας.
Η πανδημία της COVID-19 έδειξε ότι η προστασία της Υγείας είναι θεμελιώδης για τις οικονομίες, τις κοινωνίες, την ασφάλεια και τη σταθερότητά μας. Μαθαίνοντας από τη χειρότερη πανδημία της πρόσφατης ιστορίας, ο ΠΟΥ είναι έτοιμος να υποστηρίξει τις χώρες του κόσμου, καθώς διαπραγματεύονται μια συμφωνία πανδημίας, την αναθεώρηση των Διεθνών Κανονισμών Υγείας και άλλες οικονομικές, κυβερνητικές και επιχειρησιακές πρωτοβουλίες για να προετοιμάσει τον κόσμο για μελλοντικές πανδημίες.
Τα τελευταία πέντε χρόνια, ο ΠΟΥ έχει επενδύσει στην επιστήμη και την ψηφιακή υγεία, δημιουργώντας ένα Τμήμα Επιστημών (Science Division) στον Οργανισμό. Αυτό συνέβη σε μια στιγμή που η επιστήμη δέχεται συνεχείς επιθέσεις καθημερινά. Οι χώρες πρέπει να προστατεύουν το κοινό από την παραπληροφόρηση κάθε είδους. Το μέλλον της Υγείας εξαρτάται από το πόσο καλά την υποστηρίζουμε και την υπηρετούμε μέσω της επιστήμης, της έρευνας, της καινοτομίας, των δεδομένων, των ψηφιακών τεχνολογιών και των συνεργασιών.