Τσίμα-τσίμα θα τα φέρουν βόλτα οι περισσότεροι Ρόδιοι ενόψει του Πάσχα, με το δώρο των υπαλλήλων του ιδιωτικού τομέα η καταβολή του οποίου θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα, να διατίθεται σε λογαριασμούς, υποχρεώσεις και για την αγορά δώρων στα βαφτιστήρια που κι αυτή γίνεται με φειδώ.
Οι υπολογισμοί για το πασχαλινό τραπέζι έχουν ήδη ξεκινήσει και οι περικοπές, με την ακρίβεια να καλπάζει και τους λογαριασμούς ρεύματος να απορροφούν μεγάλο μέρος του εισοδήματος, είναι μεγαλύτερες από τις προηγούμενες χρονιές.
Η αγορά του παραδοσιακού οβελία αποτελεί πονοκέφαλο για τους καταναλωτές οι οποίοι πλέον επιλέγουν αντί για ολόκληρο σφάγιο να αγοράσουν ένα κομμάτι από αυτό ή ακόμα επιλέγουν να αγοράσουν πιο φθηνό κρέας όπως χοιρινό ή κοτόπουλο, για να περιορίσουν τα έξοδα.
Το «Καλάθι του Πάσχα» που έκανε «πρεμιέρα» στα σούπερ μάρκετ την Τετάρτη 5 Απριλίου, περιλαμβάνει αρνί-κατσίκι, τσουρέκι και πασχαλινό αβγό, ωστόσο δεν μπορεί να κάνει ουσιαστική διαφορά στην τσέπη των καταναλωτών το εισόδημα των οποίων εξανεμίζεται σε υποχρεώσεις και λογαριασμούς.
Το «Καλάθι του Πάσχα» το οποίο ουσιαστικά είναι το διευρυμένο, με τα παραπάνω προϊόντα, “καλάθι του νοικοκυριού” για την περίοδο των εορτών- θα διαρκέσει έως το Μεγάλο Σάββατο 15 Απρίλιου.
Οι περίπου 42.000 εποχικά εργαζόμενοι εκ των οποίων 17.000 περίπου είναι ξενοδοχοϋπάλληλοι (συνολικά 52.000 αποτελούν το εργατικό δυναμικό της Ρόδου) έλαβαν την τελευταία δόση του επιδόματος ανεργίας τον Φεβρουάριο και χρήματα θα ξαναμπούν στο πορτοφόλι τους στο τέλος Μαΐου για όσους ξεκινήσουν να εργάζονται από τον τρέχοντα μήνα και κυρίως μετά από το Πάσχα που θα αρχίσει η σταδιακή λειτουργία των επιχειρήσεων και των ξενοδοχείων και θα ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές Μαΐου.
Οι υπόλοιποι εργαζόμενοι σε ξενοδοχεία και τουριστικές επιχειρήσεις που θα ξεκινήσουν να απασχολούνται από τον Μάιο, θα πάρουν ξανά στα χέρια τους μισθό, τον Ιούνιο.
Η διακοπή του επιδόματος ανεργίας από τον Φεβρουάριο σε συνδυασμό με την ακρίβεια έχει τινάξει στον αέρα τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς με τις οφειλές να συσσωρεύονται, τις πιστωτικές κάρτες να χρεώνονται μέχρι τα όριά τους και τους διακανονισμούς για την αποπληρωμή λογαριασμών που αφορούν ρεύμα, νερό και τηλεφωνία να διαδέχονται ο ένας τον άλλον.
Ηδη, τα τηλεφωνήματα προς τους Φιλανθρωπικούς Συλλόγους αλλά και το Εργατικό Κέντρο έχουν ξεκινήσει από συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη την τσάντα με τα απαραίτητα για το πασχαλινό τραπέζι, και όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ της «δημοκρατικής» τα αιτήματα είναι πολύ περισσότερα ακόμα και από την περσινή περίοδο.
Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Παναγιώτης Εγγλέζος δήλωσε σχετικά στη «δημοκρατική» ότι ο κόσμος δεν πρόκειται να δει καμία ουσιαστική διαφορά στο πορτοφόλι του από το «Καλάθι του Πάσχα», καθώς αναζητά τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας και τις προσφορές των σούπερ μάρκετ προκειμένου να εξοικονομήσει ακόμα και μερικά ευρώ τα οποία μπορούν να κάνουν τη διαφορά στο ήδη συρρικνωμένο του εισόδημα. «Ο κόσμος αγοράζει προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας για να φυλάξει στα ντουλάπια και στα ψυγεία του, μέχρι να αρχίσει να μπαίνει εισόδημα στο σπίτι στους επόμενους μήνες.
Καμία διαφορά δεν θα κάνει στο πορτοφόλι των καταναλωτών το “Καλάθι του Πάσχα”, όπως δεν έκανε και το “Καλάθι του Νοικοκυριού”.
Οι συμπολίτες μας έχουν μειώσει κατά πολύ την κατανάλωση κρέατος και τα επώνυμα είδη. Αναζητούν τις προσφορές και τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Αμφιβάλλω αν θα διαθέσουν χρήματα οι περισσότεροι για να αγοράσουν οβελία για το Πάσχα που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η τιμή του θα φτάσει από 10 έως 12 ευρώ. Θα αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις για το πασχαλινό τραπέζι», ανέφερε ο κ. Π. Εγγλέζος.
Σε ό,τι αφορά στις αυξήσεις στα σούπερ μάρκετ ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Πάππου, δήλωσε στη «δημοκρατική» ότι καταγράφεται μια σταδιακή αποκλιμάκωση στις αυξήσεις που κυμαίνεται περίπου στο 30% με 50% επί των τιμών που είχαν διαμορφωθεί στην κορύφωση του κύματος των ανατιμήσεων, ενώ ανέφερε ότι κατά την εκτίμησή του θα αποδώσουν και οι προσπάθειες για την συγκράτηση των τιμών του οβελία.
Γεγονός είναι πάντως πως νοικοκυριά και επιχειρήσεις στη Ρόδο και στα Δωδεκάνησα γενικότερα, δίνουν τον δικό τους αγώνα για να καταφέρουν να αντιμετωπίσουν το επιθετικό κύμα ακρίβειας που έχει μετατρέψει την καθημερινότητά τους σε Γολγοθά.
Τα βασικά έξοδα έχουν τριπλασιαστεί λόγω και των ανατιμήσεων εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και πλέον οι περικοπές στα νοικοκυριά γίνονται ακόμα και στο φαγητό, ενώ καταστήματα και επιχειρήσεις βλέπουν τα λειτουργικά έξοδα να εκτοξεύονται στα ύψη χωρίς να μπορούν να τα περιορίσουν.
https://www.dimokratiki.gr/07-04-2023/ponokefalos-gia-toys-katanalotes-i-agora-toy-paradosiakoy-ovelia/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.