Ιστορική η σημερινή μέρα για τη Ρόδο, καθώς στις 10 το πρωί θα υπογραφεί στην αίθουσα Εθιμοτυπίας του Δημαρχιακού Μεγάρου η νέα προγραμματική σύμβαση για τη Μεσαιωνική Πόλη από την υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, τον δήμαρχο Αντώνη Καμπουράκη, τον περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο και την πρόεδρο του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων Νικολέτα Διβάρη-Βαλάκου.
Έπειτα από τριάντα εννέα χρόνια, υπογράφεται η δεύτερη στην ιστορία της Ρόδου Προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης για την Προστασία και Ανάδειξη της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου που αποτελεί εξέχον μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς και έχει εγγραφεί από το 1988 στον Κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Στις 28 Σεπτεμβρίου 1984, υπεγράφη η πρώτη Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και του Δήμου Ρόδου, διάρκειας 20 ετών. Και χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν 20 χρόνια από τη λήξη της προηγούμενης προγραμματικής σύμβασης για να έρθει η δημοτική αρχή του Αντώνη Καμπουράκη να δρομολογήσει σε αγαστή συνεργασία με την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και το Υπουργείο Πολιτισμού την νέα προγραμματική σύμβαση για την ανάδειξη του μοναδικού μεσαιωνικού οικιστικού συνόλου, που διασώζεται σχεδόν ακέραιο και αποτελεί σημείο αναφοράς, τόσο για τους επισκέπτες του νησιού, όσο και για τους ντόπιους.
Αντικείμενο της νέας προγραμματικής σύμβασης με συνολικό προϋπολογισμό 63.576.244,30 ευρώ, αποτελεί ο καθορισμός πλαισίου χρηματοδότησης και εν γένει συνεργασίας των ως άνω φορέων για την υλοποίηση επιμέρους μελετών, δράσεων, υπηρεσιών και έργων, με στόχο τη συντήρηση, προστασία και ανάδειξη της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου, ως μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, αλλά και την αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών και της καινοτόμου ανάπτυξης, με σκοπό την οικονομική της ευημερία, τη στήριξη του ενεργού οικισμού της και κυρίως τη βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη. Ειδικότερα, στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου, ο Δήμος Ρόδου (φορέας χρηματοδότησης και φορέας υλοποίησης), ο Ο.Δ.Α.Π. (φορέας χρηματοδότησης και φορέας υλοποίησης) και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (φορέας χρηματοδότησης μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και φορέας υλοποίησης), με τη συνδρομή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, αναλαμβάνουν την υλοποίηση του έργου.
Η νέα Προγραμματική Σύμβαση, δεν πρέπει να είναι απλώς μια λίστα έργων, αλλά συμπεριλαμβάνει και κανονισμό λειτουργίας της Μεσαιωνικής Πόλης, που διασφαλίζει την βιώσιμη ανάπτυξη, την βιώσιμη και ποιοτική καθημερινότητα, καθώς και την υψηλή αισθητική μιας ζώσας πόλης, προσδίδει στη Μεσαιωνική Πόλη προστιθέμενη αξία, αλλά δημιουργεί και μείζονες υποχρεώσεις.
Συνοπτικά, η Προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης για τη Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου, προβλέπει τα εξής:
α) τη διαρκή, αδιάκοπη και αγαστή συνεργασία των συμβαλλόμενων μερών με την παράλληλη ανάπτυξη ισχυρής και αδιάρρηκτης σύμπραξης μεταξύ τους,
β) τον καθορισμό κοινού, ενιαίου, συνεκτικού πλαισίου δράσης,
γ) τον καθορισμό και προσδιορισμό των μέσων, τρόπων και διαδικασιών υλοποίησης των όσων περιγράφονται σε αυτήν,
δ) τη διάθεση συγκεκριμένων και προδιαγεγραμμένων χρηματικών πόρων που εξασφαλίζουν την εκτέλεση των Μελετών, Έργων, Δράσεων, Υπηρεσιών κτλ.,
ε) τη συντήρηση, προστασία και ανάδειξη του μνημείου της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και
ζ) την αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών και της καινοτόμου ανάπτυξης.
Τα επτά σημαντικά έργα της Προγραμματικής Σύμβασης έχουν ως εξής:
1. Δωρεάν ρεύμα από ΑΠΕ στους μονίμους κατοίκους της Μεσαιωνικής πόλης.
2. Αξιοποίηση των ακινήτων διαχείρισης ΟΔΑΠ στη Μεσαιωνική πόλη.
3. Αποκατάσταση, εκσυγχρονισμός και επαναλειτουργία Δημοτικών Λουτρών Μεσαιωνικής πόλης.
4. Αποκατάσταση του κτηρίου που στεγάζεται το Κέντρο Υγείας στη Μεσαιωνική Πόλη και εκσυγχρονισμός/δημιουργία σύγχρονης δομής υγείας.
5. Δημιουργία Αστυνομικού Σταθμού Μεσαιωνικής Πόλης.
6. Υπόγεια δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης και φωτισμού Μεσαιωνικής Πόλης.
7. Απασχόληση προσωπικού των συμβαλλόμενων μερών και παραχώρηση της χρήσης εγκαταστάσεων, μηχανημάτων και μέσων.
Κατά την υπογραφή της Προγραμματκής Σύμβασης, την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη θα συνοδεύουν ο γενικός γραμματέας ΥΠΠΟ, Γιώργος Διδασκάλου, η πρόεδρος του ΟΔΑΠ, Νικολέτα Βαλάκου, η προϊσταμένη ΔΒΜΑ, Ιουλία Παπαγεωργίου κ.α. Θα συμμετέχουν επίσης η προϊσταμένη ΕΦΑ Δωδεκανήσου Μαρία Μιχαηλίδου, ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Νεότερων Μνημείων Δωδεκανήσου Γιώργος Ντέλας και η κα Κατερίνα Μανούσου Ντέλλα.
Σημειώνεται ότι μετά την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για το νέο ΕΣΠΑ και θα ακολουθήσει σύσκεψη για θέματα του Ταμείου Ανάκαμψης.