Την ανάγκη εξεύρεσης κοινής συνεννόησης και συνεργασίας του πρώτου με τον δεύτερο βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με στόχο την από κοινού διεκδίκηση του Τέλους Ανθεκτικότητας από την πολιτεία, επισημαίνει σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ‘δ’ ο δήμαρχος Λειψών, κ. Φώτης Μάγγος. Επίσης μιλάει για τα προβλήματα με τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια που ταλαιπωρούν τα νησιά, καθώς ‘Για πρώτη φορά φέτος μετά από πάρα πολλά χρόνια δεν γνωρίζουν οι ακτοπλοϊκές εταιρείες σε ποιες γραμμές θα αναλάβουν μεταφορικό έργο!’ –όπως αναφέρει ενώ, αναφέρεται στον Τουρισμό για το νησί αλλά και στην υδατική αυτονομία που έχει επιτύχει και διαθέτει.
• Κύριε Μάγγο, να ξεκινήσουμε από την επιστολή που απέστειλαν οι δήμαρχοι μέσω της ΠΕΔ για τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια. Δώστε μας μια εικόνα για την κατάσταση όπως διαμορφώνεται και για το δικό σας νησί.
Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία της συνέντευξής μου στην έγκριτη εφημερίδα σας.
Για πρώτη φορά φέτος μετά από πάρα πολλά χρόνια δεν γνωρίζουν οι ακτοπλοϊκές εταιρείες σε ποιες γραμμές θα αναλάβουν μεταφορικό έργο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανεβάσουν στα ψηφιακά μέσα που διαθέτουν τα πλάνα με τις κρατήσεις των δρομολογίων τους και αυτό με τη σειρά του βραχυκυκλώνει όλο το σύστημα κρατήσεων στα τουριστικά καταλύματα. Το πλήγμα είναι μεγαλύτερο στα νησιά που δεν διαθέτουν αεροδρόμιο και που η τουριστική τους κίνηση εξαρτάται πλήρως από την ακτοπλοΐα. Η αιτία του προβλήματος είναι η χαλάρωση των όρων και των προϋποθέσεων που τέθηκαν στην προκήρυξη του διαγωνισμού απ’ το υπουργείο Ναυτιλίας αφού μπορούσαν να συμμετέχουν “όλοι σε όλα” και τώρα το ίδιο το υπουργείο δεν μπορεί να βγάλει άκρη. Εκεί οφείλεται η καθυστέρηση. Στους επόμενους διαγωνισμούς θα πρέπει να επανέλθουν οι όροι που αφαιρέθηκαν και εξασφάλιζαν περισσότερα ποιοτικά χαρακτηριστικά στα πλοία που μπορούσαν να συμμετέχουν στο δημόσιο διαγωνισμό και επιτέλους να γίνουν πολυετείς οι συμβάσεις και να μη χρειάζεται κάθε χρόνο να γίνονται οι ίδιες χρονοβόρες και επίπονες διαδικασίες.
• Οι Λειψοί στην κορυφή των 11 πιο υποσχόμενων προορισμών του κόσμου για το 2024. Ποιες είναι οι βασικές αγορές σας;
Η στρατηγική συνεργασία του δήμου μας με καταξιωμένη εταιρεία τουριστικού μάρκετινγκ έχει αποφέρει καρπούς. Οι πρωτιές δεν έρχονται τυχαία αλλά είναι προϊόν σκληρής δουλειάς και ορθών επιλογών. Η επιλογή του “LESS IS MORE”, δηλαδή το να μην έχουμε ξαπλώστρες και ομπρέλες στις παραλίες μας, κάδους σε δημόσιους χώρους και ιδιωτικές πισίνες έχει αποδειχθεί πολύ σοφή. Οι εθνικότητες των τουριστών που μας προτιμούν είναι Ιταλοί, Έλληνες, Γάλλοι, Βρετανοί, Γερμανοί κ.α. Σκοπός μας δεν είναι να αυξήσουμε τον τουρισμό μας με τρόπο δυσανάλογο της φέρουσας ικανότητας του νησιού αλλά να απλώσουμε την τουριστική περίοδο και στους μήνες μη αιχμής έτσι ώστε να ωφεληθεί η μικροοικονομία του νησιού μας χωρίς να αλλοιωθεί η φυσιογνωμία μας και το “Επώνυμο” ενός αυθεντικού προορισμού που έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε και να εδραιώσουμε στη συνείδηση των επισκεπτών μας.
• Στην περασμένη συνεδρίαση της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, τέθηκε το θέμα: «Όροι αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές και άλλες διατάξεις». Έχουν σημειωθεί σημαντικές εξελίξεις σε θεσμικό επίπεδο. Πώς διαμορφώνονται τα πράγματα για τα μικρά νησιά;
Στο τελευταίο νομοσχέδιο που αφορούσε στους Αιγιαλούς υπήρξαν κάποιες αλλαγές προς τη σωστή κατεύθυνση. Καταργήθηκε ο κτηματολογικός κανονισμός των δώδεκα επιπλέον μέτρων από το χειμέριο κύμα που ίσχυε μόνο στα Δωδεκάνησα και συνιστούσε άνιση μεταχείριση των κατοίκων σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα αφού εξαιτίας αυτού πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων δεν μπορούσαν να αξιοποιήσουν τις περιουσίες τους. Υπήρξαν όμως και κάποιες άλλες που απαξιώνουν το ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης α’ βαθμού καθώς οι παραχωρήσεις των παραλιών σε ιδιώτες στο εξής δεν θα απαιτούν τη σύμφωνη γνώμη των οικείων δήμων αλλά θα τις αποφασίζει το υπουργείο.
Ειδικά για μας εδώ στους Λειψούς αποτελεί μεγάλο πλήγμα καθώς κινδυνεύει το νησί απ’ το να γεμίσει με ξαπλώστρες και να καταστραφεί μονομιάς ό,τι χτίσαμε μέχρι σήμερα. Αυτό ήταν και το αντικείμενο του ψηφίσματος της ΠΕΔ για το οποίο πάρθηκε ομόφωνη απόφαση από τα μέλη, απόφαση με την οποία ζητάμε ουσιαστικά εφόσον το κράτος μας αναγνωρίζει την ευθύνη του καθαρισμού των παραλιών να υπολογίζει και τη γνώμη μας στο αν θα παραχωρούνται σε ιδιώτες προς εμπορική εκμετάλλευση.
• Πώς σχολιάζετε το Τέλος Ανθεκτικότητας; Ένας ακόμη ‘φόρος’ που πρέπει να διαχειριστούν οι δήμοι και οι επιχειρήσεις.
Το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή αντικατέστησε το φόρο διαμονής που ίσχυε μέχρι πέρυσι. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ευρώπης, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, που το τέλος αυτό πηγαίνει στο κράτος και όχι στην αυτοδιοίκηση. Είναι αυτονόητο ότι η διαμονή επισκεπτών σε κάθε τόπο προκαλεί και την ανάλογη οικονομική επιβάρυνση των δήμων που σχετίζεται με την καθαριότητα, των καλλωπισμό των δημόσιων χώρων, την αποκομιδή των σκουπιδιών, τις παραλίες κ.ά. Επίσης, αυτομάτως δημιουργείται η ανάγκη για έργα υποδομής έτσι ώστε να προσελκύσουμε περισσότερους επισκέπτες προσφέροντάς τους καλύτερες υπηρεσίες. Θεωρώ πως και ο πρώτος αλλά και ο δεύτερος βαθμός αυτοδιοίκησης δικαιούνται αυτό το τέλος και πρέπει να μας αποδοθεί με τρόπο που να ικανοποιούνται οι ανάγκες όλων μας. Θα πρέπει να ισχύει η αρχή της ανταποδοτικότητας.
Τα χρήματα που εισπράττει απ’ τον τουρισμό ο ευρύτερος τόπος της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου θα πρέπει να επενδύονται σ’ αυτόν και όχι να πηγαίνουν αλλού. Σε αυτή τη φάση θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην από κοινού διεκδίκηση αυτού του τέλους από την πολιτεία και εν συνεχεία μπορούμε και πρέπει να συνεννοηθούμε μεταξύ μας για τον τρόπο που θα διανεμηθεί. Έχω ξεκάθαρη άποψη πάνω σ’ αυτό.
• Οι Λειψοί έχουν μετατραπεί σε πρότυπο προορισμό υδατικής αυτονομίας. Πώς εξελίσσεται αυτό στην πράξη;
Εδώ και επτά περίπου χρόνια οι Λειψοί είναι υδατικά αυτόνομοι χάρη στην παραδειγματική συνεργασία του δήμου μας με την τότε ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, με τον αείμνηστο Νεκτάριο Σαντορινιό.
Υπήρχε ήδη στο νησί μια ολοκαίνουργια μονάδα αφαλάτωσης παρατημένη σ’ ένα χωράφι την οποία εγκαταστήσαμε και ξεκινήσαμε να λειτουργούμε πραγματοποιώντας παράλληλα μια σειρά από έργα τα οποία εξασφάλισαν την παραγωγή ποιοτικού νερού, τη μεταφορά του στις κεντρικές δεξαμενές του νησιού και την παροχή του στο δίκτυο ύδρευσης απ’ άκρη σ’ άκρη. Η μονάδα μπορεί να παράγει έως 600 κυβ/ημ και η ποσότητα αυτή καλύπτει το 100% των ημερήσιων αναγκών μας ακόμη και στην καρδιά του Αυγούστου όπου καταγράφεται η μέγιστη κατανάλωση νερού. Είναι ένα έργο για το οποίο είμαστε περήφανοι γιατί πραγματικά αύξησε κατακόρυφα το επίπεδο ζωής των κατοίκων αλλά και τις προσφερόμενες παροχές προς τους επισκέπτες μας. Ακολουθούν κι άλλα πολλά τέτοια έργα τα οποία θα έχουμε την ευκαιρία να επικοινωνήσουμε στον κόσμο τα επόμενα χρόνια.