Ειδήσεις

Κ. Μητσοτάκης: Η γυναικοκτονία της Κυριακής, έμφυλη βία και βία ανηλίκων στο επίκεντρο της ανασκόπησης της εβδομάδας

Στην καθιερωμένη ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε προχώρησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο κ. Μητσοτάκης, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη δολοφονία της 28χρονης στους Αγίους Αναργύρους σημειώνοντας ότι «οι ευθύνες θα καταλογιστούν και όποιοι από τους αστυνομικούς πρέπει να τιμωρηθούν, θα τιμωρηθούν.

Παράλληλα ανέφερε ότι «το στοίχημα για μας είναι να αλλάξουμε στο κράτος όσα περισσότερα γίνεται από όσα μας πληγώνουν. Να αποκτήσουμε πλέον παντού στη δημόσια διοίκηση διαδικασίες και κανόνες για τη συμπεριφορά των δημοσίων υπαλλήλων στην επαφή τους με τους πολίτες ώστε να περιοριστούν οι αποκλίσεις και ταυτόχρονα να αποτινάξουμε την κουλτούρα της ήσσονος προσπάθειας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε, μεταξύ άλλων:

«Καλημέρα σε όλες και όλους.

Αυτή η Κυριακή βρίσκει τους φίλους της Νέας Δημοκρατίας στο Ζάππειο, στο 15ο Συνέδριό μας. Συνήθως στις Κυριακάτικες αναρτήσεις αποφεύγω να κάνω αναφορά σε θέματα που θεωρούνται «κομματικά» -όμως ελπίζω να μου επιτρέψετε αυτή τη σύντομη αναφορά σήμερα. Γιατί αυτό το συνέδριο είναι ξεχωριστό, καθώς φέτος η παράταξή μας γιορτάζει 50 χρόνια πορείας και υπηρεσίας στην πατρίδα. Άλλωστε, η ιστορία της Νέας Δημοκρατίας είναι συνδεδεμένη με την ιστορία του τόπου. Είναι το κόμμα που αποκατέστησε τη δημοκρατική διακυβέρνηση στη χώρα. Και ήταν ο ιδρυτής μας, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, που υπέγραψε τη Συμφωνία Προσχώρησης της Ελλάδας στην ΕΟΚ, εδώ στο Ζάππειο, οδηγώντας την πατρίδα μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Γι’ αυτό και το 15ο Συνέδριό μας είναι για εμάς τόσο σημαντικό. Είναι γεμάτο με ιστορία και ποτισμένο με το όραμά μας για το αύριο.

Προχωράω όμως τώρα στην ανασκόπηση της εβδομάδας που μας πέρασε. Και δεν μπορώ παρά να ξεκινήσω με όσα τραγικά διαδραματίστηκαν το βράδυ της περασμένης Δευτέρας στους Αγίους Αναργύρους. Είναι αδιανόητο να πέφτει νεκρή μια νέα γυναίκα από το χέρι του πρώην συντρόφου της λίγα μέτρα από το αστυνομικό τμήμα στο οποίο κατέφυγε για να ζητήσει προστασία από αυτόν. Μας πόνεσε και μας εξόργισε όλους, εμένα πρώτο. Το τι έγινε και τι δεν έγινε αποκαλύφθηκε από την ταχεία έρευνα που διενήργησε η ηγεσία της ΕΛΑΣ, οι ευθύνες θα καταλογιστούν και όποιοι από τους αστυνομικούς πρέπει να τιμωρηθούν, θα τιμωρηθούν, ενώ ο δράστης είναι ήδη αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη.

Έχει σημασία όμως να βρούμε ακριβώς τι δεν λειτούργησε σωστά και πώς θα αποτρέψουμε να επαναληφθεί ένα τέτοιο τραγικό περιστατικό. Γιατί παραβιάστηκαν οι συγκεκριμένοι κανόνες για την αστυνομική ανταπόκριση σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Ποιες επιπλέον δικλίδες ασφαλείας χρειάζεται να προσθέσουμε για να ελαχιστοποιήσουμε την πιθανότητα να γίνουν νέα λάθη, πώς θα βελτιώσουμε όλη την «αλυσίδα» στην επιχειρησιακή ικανότητα της αστυνομίας. Ήδη ανακοινώθηκαν ορισμένες αλλαγές, με πιο καίρια τη μεταφορά πλέον κάθε θύματος σε ασφαλή χώρο και τη διαμονή του εκεί μέχρι να εκλείψει ο κίνδυνος για τη ζωή του. Επιπλέον, μέχρι τα τέλη Μαΐου θα έχουν δημιουργηθεί άλλα 45 Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας σε όλη την Ελλάδα και επεκτείνεται πανελλαδικά η χρήση του Panic Button.

Η αλήθεια είναι ότι σε χιλιάδες περιπτώσεις καταγγελιών στη χώρα μας τηρήθηκαν οι οδηγίες και σώθηκαν πολλές ζωές. Από τον Ιανουάριο έως πρόσφατα αναφέρθηκαν στο ειδικό τηλεφωνικό κέντρο σχεδόν 6.500 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και η Άμεση Δράση ανταποκρίθηκε σε τουλάχιστον 4.800. Επίσης, 270 γυναίκες χρησιμοποίησαν το νέο εργαλείο panic button και γλίτωσαν -με παρέμβαση της αστυνομίας- από μια πιθανή μοιραία κατάληξη. Από το 2021 χτίζουμε ένα δίχτυ προστασίας των θυμάτων της έμφυλης βίας με ειδικά γραφεία εντός των αστυνομικών τμημάτων, με συνεχείς εκπαιδεύσεις, με ξενώνες φιλοξενίας και αρωγής προς τις κακοποιημένες γυναίκες.

Η ενδοοικογενειακή και έμφυλη βία είναι μια σκληρή, μαρτυρική πραγματικότητα και υπάρχουν γυναίκες που την ζουν καθημερινά. Το φαινόμενο βρίσκεται σε έξαρση σε πολλές χώρες στην ΕΕ, με την Ελλάδα να βρίσκεται χαμηλότερα απ’ τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αν μείνουμε στα στατιστικά στοιχεία.

Δεν αρκεί. Δεν μας αρκεί.

Κάθε ανθρώπινη ζωή που χάνεται είναι από μόνη της η πιο τραγική είδηση. Η ανθρώπινη ζωή δεν χωρά σε μέσους όρους.

Το στοίχημα για μας είναι να αλλάξουμε στο κράτος όσα περισσότερα γίνεται από όσα μας πληγώνουν. Να αποκτήσουμε πλέον παντού στη δημόσια διοίκηση διαδικασίες και κανόνες για τη συμπεριφορά των δημοσίων υπαλλήλων στην επαφή τους με τους πολίτες ώστε να περιοριστούν οι αποκλίσεις και ταυτόχρονα να αποτινάξουμε την κουλτούρα της ήσσονος προσπάθειας. Όλοι, από την κορυφή έως τη βάση της διοικητικής πυραμίδας, πρέπει να κατανοήσουμε ότι από τις αποφάσεις και τις επιλογές μας επηρεάζονται καθημερινά οι ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων.

Κάτι που μας έχει θορυβήσει πολύ είναι επίσης τα αυξημένα περιστατικά βίας με πρωταγωνιστές νέους, αγόρια αλλά και κορίτσια. Αυτή την εβδομάδα θα βρεθώ στη Θεσσαλονίκη από όπου ξεκινάει η εθνική καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σχετικά με το φαινόμενο της βίας στα σχολεία, ενώ η ειδική επιστημονική επιτροπή που συγκροτήσαμε εργάζεται εντατικά για την εκπόνηση «Εθνικού Σχεδίου Στρατηγικής Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Βίας και Παραβατικότητας Ανηλίκων».

Μέτρα έχουν ληφθεί στις σχολικές μονάδες για να δέχονται καταγγελίες των μαθητών και των γονέων τους για περιστατικά σωματικού και ψυχολογικού εκφοβισμού. Αλλά και η Αστυνομία έχει ενεργότερη παρουσία στις περιοχές όπου σημειώνονται συχνά περιστατικά με ξυλοδαρμούς ανηλίκων, αποτρέποντας συμπλοκές μεταξύ νέων. Έχουν μεγάλη σημασία όμως και πρωτοβουλίες σαν αυτή που πήρε η Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδος μαζί με την Περιφέρεια και τις Εκπαιδευτικές Διευθύνσεις της Δυτικής Ελλάδας. Δημιουργήθηκε ένα θεματικό πάρκο με τον τίτλο «Χτίζουμε τοίχο στην παραβατικότητα ανηλίκων» στο οποίο συμμετέχουν μαθητές Γυμνασίων που μοιράζονται τα βιώματά τους ως θύτες, θύματα και θεατές, με ψυχολόγους της Ελληνικής Αστυνομίας. Ακόμη, παίρνουν μέρος σε παιχνίδι εικονικής πραγματικότητας με θέμα τη βία. Το «πάρκο» ξεκίνησε από την Πάτρα και μέχρι τις 18 Απριλίου θα λειτουργήσει σε Πύργο, Αγρίνιο, Μεσολόγγι και Ναύπακτο. Προφανώς δεν θα λυθεί το πρόβλημα, αλλά κάθε σωστή και ειλικρινής προσπάθεια κάτι μπορεί να αποφέρει στο να μειώσουμε τη βία των ανηλίκων και να περιορίσουμε το bullying».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου