Για μια σειρά από ‘καυτά’ θέματα της επικαιρότητας, με πρώτο την πρόσφατη πρόταση δυσπιστίας στην Βουλή, μιλάει σήμερα στην ‘δ’ ο βουλευτής Δωδεκανήσου της Νέας Δημοκρατίας και Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Μάνος Κόνσολας.
Όπως αναφέρει, «ο Κυριάκος Μητσοτάκης «παίζει», κυριολεκτικά, χωρίς αντίπαλο» ενώ αναφέρεται στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, στη μάχη των ευρωεκλογών αλλά και στο ζήτημα με τις τουριστικές σπουδές στην περιοχή μας που παραμένει σε εκκρεμότητα εδώ και χρόνια.
• Κύριε Κόνσολα, η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης είχε πολιτικό αποτέλεσμα, αφού προκάλεσε τις καρατομήσεις δύο υπουργών. Ωστόσο, αποδείχθηκε πως η αντιπολίτευση δεν έχει την δύναμη να προκαλέσει σοβαρά πλήγματα στην κυβέρνηση. Πώς το σχολιάζετε;
Θα μου επιτρέψετε, κα. Ντόκου, να παρατηρήσω ότι το πολιτικό αποτέλεσμα που συνδέεται με τις πρωτοβουλίες των πολιτών αρχηγών και τη δραστηριότητα των κομμάτων αποτυπώνεται με δύο τρόπους: στις μετρήσεις της κοινής γνώμης και στην κάλπη.
Σε ό,τι αφορά στις μετρήσεις της κοινής γνώμης δεν φαίνεται να έχει παραχθεί ένα θετικό αποτέλεσμα για τον κ. Ανδρουλάκη. Αντίθετα, η Νέα Δημοκρατία παραμένει η κυρίαρχη πολιτικά δύναμη, ενώ στην καταλληλότητα για το αξίωμα του Πρωθυπουργού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης «παίζει», κυριολεκτικά, χωρίς αντίπαλο.
Σε ό,τι αφορά στις κάλπες θα πρέπει να κάνουμε υπομονή έως την 9η Ιουνίου, που έχουμε τις εκλογές για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.
Είναι πάντως γενική η παραδοχή, ότι μόνο η Νέα Δημοκρατία αποτελεί τη μοναδική αξιόπιστη και ρεαλιστική επιλογή για τη διακυβέρνηση της χώρας. Η ανεπάρκεια της αντιπολίτευσης πηγάζει από την αδυναμία της να επεξεργαστεί ρεαλιστικές θέσεις και προτάσεις για τα προβλήματα των πολιτών.
Η αντιπολίτευση αντί να κοιτά το μέλλον, είναι εγκλωβισμένη στο παρελθόν. Υπερασπίζεται σχήματα, νοοτροπίες και ιδέες του χθες ενώ ο κόσμος έχει αλλάξει.
• Το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, όμως, επηρεάζει ακόμα την κοινή γνώμη και δημιουργείται η εντύπωση συγκάλυψης των ευθυνών, η οποία καταλογίζεται στην κυβέρνηση. Τι απαντάτε;
Κυρία Ντόκου, υπάρχει σε εξέλιξη έρευνα της Δικαιοσύνης, στην οποία δεν πρέπει να κλονίζεται ή να μειώνεται η εμπιστοσύνη μας.
Το τραγικό αυτό δυστύχημα μάς άγγιξε όλους, κανείς δεν μένει ασυγκίνητος μπροστά στο δράμα των οικογενειών που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους.
Οι ευθύνες πρέπει να καταλογιστούν στο ακέραιο, και τις ευθύνες τις τεκμηριώνει και τις καταλογίζει η Δικαιοσύνη.
Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπάρχουν εργαλειοποιήσεις του τραγικού αυτού δυστυχήματος, όπως δυστυχώς κάνει, ατεκμηρίωτα, η αντιπολίτευση.
Πρέπει να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της.
• Οδεύοντας προς τις ευρωεκλογές, παρατηρούμε μια τοξικότητα στο πολιτικό σκηνικό. Με ποια κριτήρια θα πάμε στην κάλπη κατά την εκτίμησή σας;
Σε ό,τι αφορά σε εμάς, θα πάμε με θετικό λόγο, με ουσιαστικές προτάσεις και συγκεκριμένους στόχους για την παρουσία και την προοπτική της χώρας μας, ως μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Ελλάδα πρέπει να είναι σε θέση να διεκδικήσει την ενίσχυση της περιφερειακής σύγκλισης και τη στήριξη περιφερειών της Ευρώπης με αναπτυξιακή υστέρηση, όπως είναι οι νησιωτικές περιφέρειες.
Όπως γνωρίζετε, έχω προτείνει τη δημιουργία και χρηματοδότηση ενός νέου Περιφερειακού Ταμείου για την άσκηση της Περιφερειακής Πολιτικής της Ε.Ε. που θα ενοποιήσει τα Διαρθρωτικά Ταμεία που υπάρχουν σήμερα.
Αυτό θα σημαίνει περισσότερους πόρους, πιο ευέλικτες διαδικασίες και στοχευμένη χρηματοδότηση σε συγκεκριμένα έργα και συγκεκριμένες δράσεις περιφερειακής ανάπτυξης που θα καθορίζονται από ένα Εθνικό Σχέδιο Περιφερειακής Ανάπτυξης, σε κάθε χώρα μέλος και θα εγκρίνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Όπως γίνεται, δηλαδή, και με το Ταμείο Ανάκαμψης, μόνο που εδώ θα υπάρχει μια αμιγώς περιφερειακή διάσταση.
Για όλα αυτά, κα. Ντόκου, πρέπει να μιλήσουμε, όπως και για τη διεύρυνση των κριτηρίων για την κατανομή των ευρωπαϊκών πόρων, αφού πέρα από το ΑΕΠ κάθε περιφέρειας, πρέπει να συμπεριληφθούν και νέα κριτήρια όπως ο δείκτης ανταγωνιστικότητας και η έννοια της νησιωτικότητας.
Η αντιπολίτευση, μη έχοντας κάτι να αντιπροτείνει και κυρίως μη έχοντας σχέδιο επιλέγει την ένταση, τον οξύτητα και τη δημιουργία ενός τοξικού κλίματος. Η Ελλάδα, όμως, δεν θα επιστρέψει σε αυτές τις εποχές, έχει κλείσει τους λογαριασμούς της με το λαϊκισμό, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών απορρίπτει την οξύτητα.
• Στα δικά μας, πρόσφατα επανήλθε στον δημόσιο διάλογο το θέμα με την αναβάθμιση των τουριστικών σπουδών στη Ρόδο. Εσείς, διαχειριστήκατε το θέμα όταν ήσασταν στο υπουργείο Τουρισμού -όπως και την αναβάθμιση των τουριστικών σχολών. Εκτιμάτε πως είναι κάτι εφικτό και υπό ποιες προϋποθέσεις;
Υπάρχουν στείρες αντιλήψεις, κα. Ντόκου, που συνιστούσαν και συνιστούν εμπόδιο για την αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης.
Φεύγοντας από το Υπουργείο Τουρισμού παρέδωσα ένα πλήρες και τεκμηριωμένο νομοσχέδιο για την αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης, σύμφωνα με τις εντολές του ίδιου του Πρωθυπουργού.
Από εκεί και πέρα, υπενθυμίζω την κοινή υπουργική απόφαση που υπέγραψα μαζί με την τότε Υπουργό Παιδείας, η οποία αποτελεί το πρώτο και μεγάλο θεσμικό αλλά και ουσιαστικό βήμα, για την αναβάθμιση των ΑΣΤΕ, αφού συνδέεται με την επέκταση των τριετών προγραμμάτων σπουδών των ΑΣΤΕ σε τετραετή, διαμορφώνοντας τις εξελίξεις για την ακαδημαϊκή κινητικότητα των φοιτητών και αποφοίτων τους, αλλά και με ένα νέο και σύγχρονο πρόγραμμα σπουδών, σύστοιχο με τις μεγάλες αλλαγές που επέρχονται στον τουρισμό, αλλά και τις ανάγκες της αγοράς.
Από την πλευρά μου, εξήντλησα όλα τα περιθώρια. Υπάρχουν, όμως, όπως σας είπα αντιστάσεις που πρέπει να καμφθούν. Και αυτό μπορεί να γίνει, σε ό,τι αφορά στις ΑΣΤΕ, με την υιοθέτηση μιας ενιαίας στάσης, με τη στήριξη αυτής της πρωτοβουλίας και με συνεπή διεκδίκηση.
Εκτιμώ, όμως, ότι η Ρόδος δικαιούται να έχει μια Τουριστική Σχολή Ανωτάτου Επιπέδου και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου πρέπει να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση σε συνεργασία με το Υπουργείο.
Έχω πει ότι θα πρέπει να δούμε ένα ολιστικό σχέδιο αναβάθμισης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που βρίσκεται σε μια ευαίσθητη, γεωγραφικά και εθνικά, περιοχή.
Να δημιουργηθούν νέες σχολές και τμήματα προσανατολισμένα στον τουρισμό και στην πράσινη οικονομία. Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, θα μπορούσε να απλωθεί σε όλο το Αιγαίο, σε νησιά και ιδιαίτερα στην Κω, που δεν φιλοξενούν κάποιο τμήμα ή σχολή του Πανεπιστημίου Αιγαίου ενώ θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί και η κατασκευή φοιτητικής εστίας, από τη στιγμή που είναι έντονο το στεγαστικό πρόβλημα.
• 7+1 σημαντικά ζητήματα που αφορούν στις νησιωτικές περιοχές θα έρθουν προς συζήτηση στη Βουλή, με πρωτοβουλία δική σας. Τελικά, μπορούν να δοθούν οριστικές λύσεις;
Στην Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής, στην οποία είμαι Πρόεδρος, αλλά και στην Υποεπιτροπή Νησιωτικών Περιοχών, αναλαμβάνω διαρκείς πρωτοβουλίες για να αναδειχθούν τα προβλήματα των νησιών, αλλά και για να διαμορφώσουμε προτάσεις και πολιτικές για την επίλυσή τους.
Την Πέμπτη, συζητήθηκε στην Επιτροπή, το ζήτημα της επικαιροποίησης του Εθνικού Σχεδίου Αναδάσωσης που μας αφορά άμεσα, αφού με βάση αυτό το σχέδιο θα φυτευτούν περισσότερα από 30 εκατομμύρια δέντρα, με έμφαση στις πληγείσες από τις πυρκαγιές περιοχές.
Είναι ένα σχέδιο που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης με 310 εκατομμύρια ευρώ, αλλά και από το ΕΣΠΑ, με στόχο ο προϋπολογισμός του να φτάσει τα 700 εκατομμύρια ευρώ.
Να υπενθυμίσω ότι στη Ρόδο μόνο κάηκαν 177.735 στρέμματα στις πυρκαγιές του περασμένου Ιουλίου.
Ζήτησα την ένταξη συγκεκριμένων περιοχών στο Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης από αυτές που επλήγησαν στις πρόσφατες καταστροφές, αλλά και την καταγραφή των εκτάσεων στις οποίες η φύση έχει τη δυνατότητα να αναγεννηθεί και να πραγματοποιηθεί η φυσική αναδάσωση, με ενεργό ρόλο της Δασικής Υπηρεσίας.
Υπάρχουν πολλές πρωτοβουλίες που έχω ήδη προετοιμάσει, κα. Ντόκου, και θα αρχίσουν να εκδηλώνονται το επόμενο διάστημα για τα νησιά μας.
Αναφέρομαι για παράδειγμα, στα πράσινα νησιά και στις πολιτικές αειφορίας στην ενέργεια και στις μεταφορές στις νησιωτικές περιοχές, αλλά και στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στις νησιωτικές περιφέρειες που η τοπική οικονομία εξαρτάται από τον τουρισμό.