Τοπικές Ειδήσεις

Γιάννης Χατζής: “Υφιστάμεθα την υψηλότερη φορολογική επιβάρυνση στην Μεσόγειο”

Για ένα  τίμημα που καλείται να πληρώσει ο ξενοδοχειακός κλάδος έκανε λόγο ο κ. Γιάννης Χατζής, πρόεδρος της πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, κάνοντας λόγο για μια συνεχή πολιτική επιβαρύνσεων που ενδεχομένως να επηρεάσουν τη βιωσιμότητα μικρών και μεσαίων μονάδων.

Μιλώντας κατά την διάρκεια της Περιφερειακής Συνδιάσκεψης Νοτίου Αιγαίου του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής στη Ρόδο ο Γιάννης Χατζής περιέγραψε μια δύσκολη συγκυρία για τον κλάδο επικαλούμενος μεταξύ άλλων στοιχεία που είχε αποκαλύψει πρώτο το Moneytourism.gr.  «Μπορεί στη δημοσιότητα να κυριαρχούν οι αναφορές σε ρεκόρ αφίξεων αλλά τα ξενοδοχεία λειτουργούν σε ένα επιβαρυμένο περιβάλλον. Παρά την αύξηση του κύκλου εργασιών, τα καθαρά προ φόρου αποτελέσματα των ξενοδοχείων μειώθηκαν κατά 16,3% το 2023. Και οι πιέσεις συνεχίζονται», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Γιάννης Χατζής στάθηκε στο «Τέλος Ανθεκτικότητας» το οποίο έχει στηλιτεύσει αρκετές φορές. «Ήρθε να προστεθεί σε ένα ήδη βαρύ φορολογικό φορτίο, επιβαρύνοντας κατά τρόπο άδικο μόνο τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, αντί να επιμερίζεται σε όλους τους κλάδους της οικονομίας. Ένα τέλος που παρουσιάστηκε ως μέσο για την ενίσχυση των υποδομών, χωρίς όμως να έχουμε μέχρι σήμερα ενημέρωση για τις δράσεις, στις οποίες τα σχετικά έσοδα διοχετευθήκαν», σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΟΞ.

Και πρόσθεσε: «Δεν γίνεται κάθε φορά που η Πολιτεία αναζητά έσοδα να στρέφεται στο ελληνικό ξενοδοχείο. Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών είναι δομικά ελλειμματικό και, η ελληνική ξενοδοχία μια εξαγωγική δραστηριότητα με άμεσα έσοδα 11,5 δις, δέχεται την υψηλότερη φορολογική επιβάρυνση στην τιμή στην Μεσόγειο. Το να επιβαρύνεις την τιμή εξαγώγιμης υπηρεσίας είναι σαν να βάζεις αναχώματα σε μελλοντικές επενδύσεις, σε αύξησης μισθών και κατ’ επέκταση στην προσπάθεια περαιτέρω αναβάθμισης της ποιότητας».

Από την αναφορά του Γιάννη Χατζή δεν έλειπε και η ψηφιακή κάρτα εργασίας ο οποίος επέμεινε ότι η εφαρμογή της επιχειρείται λανθασμένα. Συγκεκριμένα τόνισε: «Κατανοούμε την ανάγκη για διαφάνεια και έλεγχο της εργασίας. Όμως η ψηφιακή κάρτα εργασίας δεν μπορεί να εφαρμοστεί με ένα νομοθετικό πλαίσιο προηγούμενων δεκαετιών, το οποίο δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες εξελίξεις, ούτε λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες του κλάδου μας, ενώ παραγνωρίζει ακόμα και ρυθμίσεις των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, οι οποίες αποτελούν αποτέλεσμα συμφωνίας μεταξύ των κοινωνικών εταίρων».

Κλείνοντας ο κ. Χατζής έκανε λόγο για την ανάγκη «Εθνικού Σχεδίου». «Ένα σχέδιο που θα εφαρμόζεται ανεξάρτητα από πρόσωπα ή από τη κυβέρνηση που βρίσκεται κάθε φορά στην εξουσία. Η έλλειψη ενός τέτοιου σχεδίου αφήνει χώρο για αποσπασματικές παρεμβάσεις και πρόχειρες προσεγγίσεις. Το αποτέλεσμα είναι η δημόσια συζήτηση να κυριαρχείται από «δήθεν ειδικούς» που, χωρίς ουσιαστική γνώση του χώρου, διατυπώνουν αυθαίρετες απόψεις υπονομεύοντας τις προσπάθειες όλων των προηγούμενων ετών», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Η ομιλία

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του προέδρου της ΠΟΞ, έχει ως ακολούθως:

“Είναι ιδιαίτερα ευχάριστο να βρίσκομαι σήμερα εδώ, σε μια σημαντική συνάντηση διαλόγου, προβληματισμού και κοινής αναζήτησης λύσεων για τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία και την οικονομία.

Η παρουσία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης εδώ, στη Δωδεκάνησο, στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα: πως ο τουρισμός, και ιδίως οι άνθρωποί του αξίζουν να βρίσκονται στο επίκεντρο της δημόσιας πολιτικής και του πολιτικού διαλόγου.

Ο τουρισμός αποτελεί σταθερά έναν από τους βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας. Σε περιόδους κρίσης, στήριξε τη χώρα. Σε περιόδους αβεβαιότητας, προσέφερε σταθερότητα. Και σε περιόδους ανάκαμψης, την ώθησε μπροστά.

Πίσω από αυτή την επιτυχία βρίσκεται ο ξενοδοχειακός κόσμος: οι επιχειρηματίες, οι εργαζόμενοι και οι τοπικές κοινωνίες που επενδύουν, προσφέρουν, αντέχουν και επιμένουν με αφοσίωση και συνέπεια.

Θα ήθελα να ξεκινήσω με τη ΕΚΣΣΕ που υπογράψαμε πρόσφατα. Μια συμφωνία που σέβεται τις δυνατότητες των επιχειρήσεων και τις ανάγκες των εργαζομένων. Διασφαλίζει δίκαιες αποδοχές, εργασιακή ειρήνη και προοπτική. Αναγνωρίζει τη συμβολή των εργαζομένων στην επιτυχία του τουρισμού και την ανάγκη οι συνθήκες εργασίας να συμβαδίζουν με την ανάπτυξη του κλάδου. Παράλληλα όμως περιλαμβάνει και καινοτόμες ρυθμίσεις όπως η δημιουργία Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης το οποίο αναμένουμε να λειτουργήσει ως ένα μέσο επιβράβευσης των εργαζομένων που επιλέγουν τον ξενοδοχειακό κλάδο. Μέσα από την ισορροπία αυτή, η ΣΣΕ, η οποία παραμένει σε ισχύ πάνω από μισό αιώνα, αναδεικνύεται ως ένα μοντέλο που συνδυάζει κοινωνική ευθύνη και οικονομική ευελιξία.

Είναι μια νίκη της υπευθυνότητας και του ρεαλισμού. Ρεαλισμού που δεν βλέπουμε να υπάρχει με την βεβιασμένη εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας.

Κατανοούμε την ανάγκη για διαφάνεια και έλεγχο της εργασίας. Όμως η ψηφιακή κάρτα εργασίας δεν μπορεί να εφαρμοστεί με ένα νομοθετικό πλαίσιο προηγούμενων δεκαετιών, το οποίο δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες εξελίξεις, ούτε λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες του κλάδου μας, ενώ παραγνωρίζει ακόμα και ρυθμίσεις των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, οι οποίες αποτελούν αποτέλεσμα συμφωνίας μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.

Οι ρυθμοί, οι ανάγκες και οι συνθήκες στον τουρισμό δεν μπορούν να ενταχθούν σε ένα οριζόντιο, άκαμπτο σύστημα στα πρότυπα εργασιακών σχέσεων της δεκαετίας του 70. Χρειάζεται ευελιξία και διάλογος. Ακόμα περισσότερο χρειάζεται στήριξη των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων οι οποίες θα δυσκολευθούν ακόμα περισσότερο από την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου.

Μπορεί στη δημοσιότητα να κυριαρχούν οι αναφορές σε ρεκόρ αφίξεων αλλά τα ξενοδοχεία λειτουργούν σε ένα επιβαρυμένο περιβάλλον. Παρά την αύξηση του κύκλου εργασιών, τα καθαρά προ φόρου αποτελέσματα των ξενοδοχείων μειώθηκαν κατά 16,3% το 2023. Και οι πιέσεις συνεχίζονται. Το αυξημένο “Τέλος Ανθεκτικότητας” ήρθε να προστεθεί σε ένα ήδη βαρύ φορολογικό φορτίο, επιβαρύνοντας κατά τρόπο άδικο μόνο τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, αντί να επιμερίζεται σε όλους τους κλάδους της οικονομίας. Ένα τέλος που παρουσιάστηκε ως μέσο για την ενίσχυση των υποδομών, χωρίς όμως να έχουμε μέχρι σήμερα ενημέρωση για τις δράσεις, στις οποίες τα σχετικά έσοδα διοχετευθήκαν.

Δεν γίνεται κάθε φορά που η Πολιτεία αναζητά έσοδα να στρέφεται στο ελληνικό ξενοδοχείο. Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών είναι δομικά ελλειμματικό και, η ελληνική ξενοδοχία μια εξαγωγική δραστηριότητα με άμεσα έσοδα 11,5 δις, δέχεται την υψηλότερη φορολογική επιβάρυνση στην τιμή στην μεσόγειο. Το να επιβαρύνεις την τιμή εξαγώγιμης υπηρεσίας είναι σαν να βάζεις αναχώματα σε μελλοντικές επενδύσεις, σε αύξησης μισθών και κατ’επέκταση στην προσπάθεια περαιτέρω αναβάθμισης της ποιότητας.

Ο τουρισμός δεν είναι δεδομένος. Δεν λειτουργεί στον “αυτόματο πιλότο”. Πίσω από τα ρεκόρ αφίξεων και εσόδων βρίσκονται δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που εργάστηκαν νύχτα-μέρα τις τελευταίες δεκαετίες αναδεικνύοντας το βασικότερο εθνικό φυσικό ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα. Δυστυχώς στελέχη όλων των πολιτικών κομμάτων έχουν κάνει κατά καιρούς άστοχες δηλώσεις για θέματα που αφορούν τον τουρισμό. Αυτό δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως κριτική, αλλά ως έκκληση προς το σύνολο του πολιτικού κόσμου.

Σε αυτό το κρίσιμο σταυροδρόμι, ο τομέας χρειάζεται ένα Εθνικό Σχέδιο. Ένα σχέδιο που θα εφαρμόζεται ανεξάρτητα από πρόσωπα ή από τη κυβέρνηση που βρίσκεται κάθε φορά στην εξουσία. Η έλλειψη ενός τέτοιου σχεδίου αφήνει χώρο για αποσπασματικές παρεμβάσεις και πρόχειρες προσεγγίσεις. Το αποτέλεσμα είναι η δημόσια συζήτηση να κυριαρχείται από «δήθεν ειδικούς» που, χωρίς ουσιαστική γνώση του χώρου, διατυπώνουν αυθαίρετες απόψεις υπονομεύοντας τις προσπάθειες όλων των προηγούμενων ετών.

Ο δημόσιος διάλογος είναι απαραίτητος και ευπρόσδεκτος. Όμως, δεν μπορεί να εξαντλείται σε θεωρητικές προσεγγίσεις χωρίς συνέπεια, συνέχεια και εφαρμογή. Χρειαζόμαστε πράξεις. Χρειαζόμαστε ένα σταθερό, σοβαρό, μακροπρόθεσμο σχέδιο που θα εγγυάται τη ανάπτυξη του τουρισμού στη χώρα μας.

Κύριε Πρόεδρε,

Οι ξενοδόχοι αναλαμβάνουμε το δικό μας μερίδιο ευθύνης και ανταποκρινόμαστε στο ακέραιο. Ο τουρισμός δεν ζητά προνόμια. Ζητά συνεργασία. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων μας είναι και θα παραμείνει στην πρώτη γραμμή, με θέσεις, προτάσεις και υπευθυνότητα, για έναν τουρισμό οικονομικά βιώσιμο, κοινωνικά δίκαιο και εθνικά επωφελή”.

Πηγή: money-tourism.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου