Ειδήσεις

Η κυβέρνηση αναζητεί «πυξίδα» στη θύελλα των δασμών – Ο Μητσοτάκης συγκαλεί σήμερα το ΚΥΣΟΙΠ

«Πυξίδα» στο θολό νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται την επομένη της επιβολής δασμών από τον Ντόναλντ Τραμπ και των τρομακτικών αναταράξεων στην παγκόσμια οικονομία αναζητεί η κυβέρνηση, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να συγκαλεί σήμερα το πρωί για πρώτη φορά μετά από χρόνια το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), το οποίος καλείται να χαρτογραφήσει το νέο περιβάλλον και να συζητήσει για τις προκλήσεις που αφορούν την ελληνική οικονομία.

«Η χώρα μας, παραμένοντας σταθερά προσηλωμένη στις αρχές του ελεύθερου εμπορίου, θα συμμετέχει ενεργά στη συνδιαμόρφωση της ενιαίας ευρωπαϊκής αντίδρασης απέναντι στην καινούργια πραγματικότητα. Και θα παλέψουμε η οικονομία μας να βγει όσο πιο αλώβητη γίνεται και από αυτή τη νέα σοβαρή αναταραχή στην παγκόσμια οικονομία», επεσήμανε ενδεικτικά στην κυριακάτικη ανάρτηση του στο Facebook ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σήμερα στις 10:00 θα συζητήσει εφ’ όλης της ύλης με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Κωστή Χατζηδάκη (θα συγκαλεί εφεξής το όργανο) και τους υπουργούς Οικονομικών, Περιβάλλοντος, Ανάπτυξης, Εργασίας, Υποδομών, Ναυτιλίας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Τουρισμού, Ψηφιακής Πολιτικής.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στο ΚΥΣΟΙΠ θα γίνει, μεταξύ άλλων, μια αξιολόγηση της κατάστασης, η ανάλυση για την εθνική αντίδραση, ενώ θα τεθεί επί τάπητος και η στάση της Ε.Ε. απέναντι σε μια διαφαινόμενη οικονομική κρίση. Ήδη, πάντως, η ηγεσία της Ε.Ε. φαίνεται να διατεθειμένη να επιδιώξει μια διαπραγμάτευση με τον Λευκό Οίκο τις επόμενες μέρες, έχει όμως στο τραπέζι και «τσουχτερά» αντίμετρα με επίκεντρο της εταιρίες τεχνολογίας των ΗΠΑ που βεβαίως θα επιτείνουν τη δυσκολία της κατάστασης.

Οι συνέπειες

Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι η Ελλάδα μπορεί να μην είναι εκτεθειμένη τόσο πολύ εξαγωγικά στις ΗΠΑ, οι δευτερογενείς συνέπειες όμως μιας υφεσιακής «στροφής» μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Γερμανία, θα έχουν συνέπειες και για εμάς, ιδίως από το 2026 και μετά.

Το σενάριο η Γερμανία να «γυρίσει» σε ύφεση τρομάζει πολλούς στην Ευρώπη, ενώ επίσης ένα ερώτημα που θα τεθεί προοδευτικά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι αν αρκούν οι ευρωπαϊκές αντι-κυρώσεις ή αν θα πρέπει να υπάρξει και ένα πλαίσιο στήριξης των εξαγωγικών κλάδων της οικονομίας.

Σε αυτό το περιβάλλον με τα «ταραγμένα» νερά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνει ότι δεν είναι ώρα για πειραματισμούς. Ιδίως όταν η εναλλακτική της εδώ αντιπολίτευσης είναι ασαφής και πρακτικά ανύπαρκτη από τη στιγμή της εκτίναξης του κόμματος της Ζωής Κωνσταντοπούλου που δεν θέλει να «παίξει» με συμβατικούς όρους και με τα άλλα κόμματα (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ κ.ο.κ.).

Στο υπουργείο Οικονομικών χαρτογραφούν το νέο περιβάλλον, υπό το πρίσμα ότι ο παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος δεν ευνοεί κανέναν, ενώ εκτιμούν ότι η ελληνική οικονομία θα επιδείξει ανθεκτικότητα, με δεδομένο ότι εκκινεί από καλύτερο σημείο εν σχέσει με την ευρωπαϊκή οικονομία.

«Είναι δεδομένο πως οι επιπτώσεις θα είναι αρνητικές. Δεν μπορούν όμως ακόμα να αποτιμηθούν εξ ολοκλήρου. Είναι πιθανό να υπάρξουν πολλαπλοί γύροι κλιμάκωσης», επισημαίνει στο “ΘΕΜΑ” ο υπουργός Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος καλείται να πορευθεί σε ένα «ναρκοθετημένο» διεθνές περιβάλλον. Ο ίδιος πάντως είναι της άποψης ότι η Ευρώπη θα πρέπει να επιμείνει σε ενιαία απάντηση, χωρίς «ρωγμές».

Την ερχόμενη Παρασκευή, ο υπουργός Οικονομικών θα ταξιδέψει στην Πολωνία, προκειμένου να συμμετάσχει για πρώτη φορά με τη νέα του ιδιότητα στο Eurogroup και στο ECOFIN, όπου πλέον η συζήτηση αναμένεται να περιστραφεί γύρω από τη νέα πραγματικότητα της Ευρώπης. «Η αντίδραση των χρηματιστηρίων θυμίζει τις πρώτες μέρες του COVID», αναφέρει αρμόδια κυβερνητική πηγή στο “ΘΕΜΑ”, ενώ έτερη κυβερνητική πηγή προσθέτει ως πρόσθετο στοιχείο ανησυχίας την αποδυνάμωση του δολλαρίου, το οποίο αποτελούσε κατά το παρελθόν ένα ασφαλές νομισματικό καταφύγιο.

Αργυρού: «Δύσκολες οι ποσοτικές εκτιμήσεις»
«Η ανακοίνωση επιβολής δασμών στις αμερικανικές εισαγωγές σηματοδοτεί, εφόσον αυτοί πράγματι εφαρμοστούν σε βάθος χρόνου, μια αλλαγή υποδείγματος στο παγκόσμιο εμπορικό, και κατ’ επέκταση οικονομικό, σύστημα. Σε αυτό το στάδιο, είναι δύσκολο να γίνουν ποσοτικές εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις των δασμών στην παγκόσμια ανάπτυξη. Σίγουρα η αντίδραση των διεθνών αγορών δείχνει ότι αυτές προεξοφλούν μεγάλο μέγεθος, ειδικά για την αμερικανική οικονομία. Όμως ακόμα δεν ξέρουμε ποια θα είναι η αντίδραση άλλων μεγάλων εμπορικών δυνάμεων, κυρίως της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, αναφέρει σε δήλωσή του στο “ΘΕΜΑ” ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Μιχάλης Αργύρου, ο οποίος προσθέτει ότι «πρέπει να διατηρηθούν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με τις ΗΠΑ και να καταβληθεί προσπάθεια ώστε το κεφάλαιο των δασμών να κλείσει όσο το δυνατόν συντομότερα».

Πηγή: protothema.gr

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου