Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το διήμερο σεμινάριο «Φως & Πολιτισμός» που πραγματοποιήθηκε στις 31 Μαρτίου και 1 Απριλίου 2025 στη Ρόδο, στο πλαίσιο της συνεργασίας «Νήσων Περίπλους» του προγράμματος LEADER. Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε από την ΑΝΔΩ σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου και το Εμπορικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου και με συμμετοχή επαγγελματιών του φωτισμού από όλη τη νησιώτικη Ελλάδα. Η εκδήλωση ήταν ανοικτή για το κοινό της Ρόδου.
Το σεμινάριο ξεκίνησε τη Δευτέρα 31 Μαρτίου με το καλωσόρισμα των διοργανωτών στους συμμετέχοντες. Ο πρόεδρος της ΑΝΔΩ κ. Χρήστος Μπάρδος, εστίασε στην ανάγκη δημιουργίας συνεργασιών μεταξύ των τοπικών φορέων της Δωδεκανήσου και ειδικά με το ΤΕΕ. Ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους συμμετέχοντες – επαγγελματίες του φωτισμού που ταξίδεψαν από την Κρήτη (Χανιά, Ηράκλειο, Ρέθυμνο), καθώς και από τη Λήμνο, από τη Σάμο, από την Κεφαλλονιά και από τη Λευκάδα αλλά και τους εκπροσώπους των Αναπτυξιακών που συμμετείχαν. Η πρόεδρος του ΤΕΕ Δωδεκανήσου κ. Μαίρη Παπανδρέου αναφέρθηκε στη σημασία του φωτισμού για την ανάδειξη πολιτιστικών μνημείων, την ευημερία στους χώρους εργασίας και την αποτελεσματική αξιοποίηση του φωτός για τη βελτίωση του καθημερινού μας περιβάλλοντος. Στη συνέχεια, ο Διευθυντής της ΑΝΔΩ κ. Κώστας Ζήφος παρουσίασε τη συνεργασία «Νήσων Περίπλους» που εντάσσεται στο τοπικό πρόγραμμα LEADER της ΑΝΔΩ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και συμμετέχουν 15 Αναπτυξιακές εταιρείες της νησιώτικης Ελλάδας, με συντονίστρια αυτή του Ηρακλείου. Το σεμινάριο συνεχίστηκε με την παρουσίαση της κ. Ελευθερίας Ντεκώ, η οποία ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίο ο φωτισμός μπορεί να αναδείξει μνημεία και δημόσιους χώρους, εστιάζοντας στο ερώτημα εάν υπάρχει καλός και κακός φωτισμός. Ακολούθησε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση και ερωτήσεις από τους συμμετέχοντες, ενώ η ημέρα ολοκληρώθηκε με μια βραδινή περιήγηση στην πόλη της Ρόδου, όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να δουν εφαρμογές φωτισμού σε ιστορικά μνημεία.
Η δεύτερη ημέρα του σεμιναρίου, Τρίτη 1 Απριλίου, ξεκίνησε με τις παρουσιάσεις των κ.κ. Παύλου Καρούμπη και Κώστα Παπακωνσταντίνου από την εταιρεία Signify (το νέο όνομα της Phillips), οι οποίοι ανέλυσαν τη σημασία του αποτελεσματικού φωτισμού για τη βιωσιμότητα και την ευεξία στους χώρους εργασίας. Η ημέρα συνεχίστηκε με την παρουσίαση της κ. Θεοφίλης Μαχαιρίδη από τη Delta-Theta, η οποία αναφέρθηκε στην τέχνη της αφήγησης μέσω του φωτός, εξετάζοντας τον ρόλο του φωτισμού σε εκθέσεις και πολιτιστικά δρώμενα. Το σεμινάριο ολοκληρώθηκε με ερωτήσεις και συζήτηση μεταξύ των συμμετεχόντων, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να ανταλλάξουν εμπειρίες και να εμβαθύνουν τις γνώσεις τους στον τομέα του φωτισμού.
Το σεμινάριο «Φως & Πολιτισμός» αποτέλεσε μια μοναδική ευκαιρία για επαγγελματίες, σχεδιαστές και δημιουργούς να ανακαλύψουν τις σύγχρονες πρακτικές φωτισμού και τη συνεισφορά τους στην πολιτιστική κληρονομιά, την κοινωνία και το περιβάλλον. Το επίπεδο των ομιλητών και των συμμετεχόντων ήταν εξαιρετικά υψηλό και ήδη δημιουργήθηκαν συνέργειες, συνεργασίες και δικτυώσεις με αντικείμενο τον επαγγελματικό φωτισμό.
Οι δράσεις της συνεργασίας «Νήσων Περίπλους» συνεχίζονται με το επόμενο σεμινάριο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο στην Κεφαλλονιά με θέμα τη ζωγραφική.