Βέβαιος ότι την επομένη των ευρωεκλογών το πολιτικό πρόβλημα θα το έχει ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Αnt1 και στους δημοσιογράφους Δημήτρη Κοτταρίδη και Μαρία Χούκλη, ενώ εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα.
Ο πρωθυπουργός δήλωσε ικανοποιημένος από τη χθεσινή ανακοίνωση του Eurogroup, ενώ δεν έδειξε ανησυχία για τις τελευταίες δηλώσεις του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου.
Είπε ο κ. Σαμαράς: «Στην αρχή ο κ. Τσίπρας έλεγε ότι θα σαρώσει στις εκλογές και στις περιφέρειες. Τώρα για τις ευρωεκλογές λέει θα δούμε και για τις περιφέρειες κατάπιε τη γλώσσα. Θέλω το αποτέλεσμα των εκλογών να μου δώσει το δικαίωμα να βγω για καλά από την κρίση. Το θέμα είναι, αν του κ. Τσίπρα δεν του βγει η αστάθεια στη χώρα. Η αστάθεια θα μετακομίσει όχι στην Ελλάδα, αλλά στο κόμμα του κ. Τσίπρα».
Για τις δηλώσεις Βενιζέλου είπε ότι «η κυβερνητική συνεργασία άντεξε στα δύσκολα, θα αντέξει και τώρα, η κυβερνητική σταθερότητα δεν θα κινδυνεύσει μετά τις εκλογές».
Συνεχίζοντας την επίθεση στον κ. Τσίπρα, είπε ότι «θέλει θράσος να φυγομαχείς από την Ευρώπη, να μην πας στα ντιμπέιτ με τους συνυποψηφίους σου και να κατηγορείς άλλους ότι δεν κάνουν διάλογο».
«Θέλω τον κόσμο ενωμένο, δεν ξέρω αν πολιτικά ενηλικιωθεί ο κ. Τσιπρας, αλλά ας διαβάσει ιστορία, για να δει ότι, από το διχαστικό μήνυμα που έχουν στείλει κατά καιρούς διάφοροι ηγέτες, έχει υποφέρει ο τόπος» υπογράμμισε ακόμη ο πρωθυπουργός.
Και συνέχισε, λέγοντας χαρακτηρισικά ότι η ευαισθησία του κ. Τσίπρα είναι ψευδεπίγραφη, για να σημειώσει ότι «σήμερα δεν περνάει να πουλάς μιζέρια και διχασμό».
Για το θέμα της Χρυσής Αυγής, είπε ότι «δεν πρέπει να τεθεί εκτός νόμου, αλλά το θέμα βρίσκεται στη Δικαιοσύνη και δεν ασχολείται η κυβέρνηση».
Για τον κ. Τάκη Μπαλτάκο είπε ότι «ο κ. Μπαλτάκος δεν είναι πια κυβερνητικό στέλεχος».
Για το Ποτάμι είπε ότι «κάθε τι καινούργιο είναι καλοδεχούμενο».
Ο κ. Σαμαράς πάντως άφησε να εννοηθεί ότι χρειάζεται τη συναίνεση του κ. Τσίπρα για τρία πράγματα:
– πρώτον, να μην υπάρχει ανασφάλεια για την παραμονή στην ευρωζώνη,
– δεύτερον, να εκλεγεί πρόεδρος της Βουλής από την παρούσα Βουλή, χωρίς εκλογές και
– τρίτον, να υπάρξει αναθεώρηση του Συντάγματος
Για την ανασύνθεση του κεντροδεξιού χώρου και τη Νέα Ελλάδα ο κ. Σαμαράς απέφυγε να πάρει θέση, αφήνοντας το θέμα ανοικτό. «Το πως θα προχωρήσουμε στη ΝΔ θα το δούμε, δεν είναι θέμα το οποίο επείγει» είπε χαρακτηριστικά. Πάντως, σημείωσε ότι «για να χτίσουμε τη νέα Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο Σύνταγμα».
«Η χώρα γύρισε σελίδα»
«Η χώρα γύρισε σελίδα, η χώρα βγαίνει από την κρίση και δεν πρέπει να ξαναγυρίσει. Αυτό είναι το διακύβευμα των εκλογών» δήλωσε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε: «Εμείς προτείνουμε σταθερά βήματα που θα αποκλείσουν την αβεβαιότητα στο εσωτερικό και την ανυποληψία στο εξωτερικό. Ο κ. Τσίπρας μιλάει για ένα χθες που έχει χρεοκοπήσει, έχει μείνει στις πορείες και στις διαρκείς καταλήψεις. Δεν μπορείς να υπόσχεσαι στους πάντες τα πάντα, όπως υποσχέθηκε πρόσφατα ότι θα δώσει δωρεάν ρεύμα και ενέργεια σε χιλιάδες πολίτες. Αυτό που μας είπε ο κ. Τσίπρας, είναι ότι λεφτά υπάρχουν. Ο κ. Τσίπρας καπηλεύεται τον πόνο και την οδύνη του λαού. Όταν έρχεται το χαμόγελο στο λαό, χάνουν τη γη κάτω από τα πόδια τους. Ο κ. Τσίπρας αναδείχθηκε και ζει από την κρίση, όταν φύγει η κρίση θα εξαφανιστεί και αυτός».
Ο κ. Σαμαράς απέκλεισε κατηγορηματικά ότι θα υπάρξει νέο μνημόνιο και νέα μέτρα, καθώς επίσης ότι θα υπάρξουν νέοι φόροι ή μείωση συντάξεων. Τα πρωτογενή πλεονάσματα θα είναι αυξανόμενα στην Ελλάδα, πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς, και αυτό επιβεβαιώνει ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα.
Η τελευταία εκκρεμότητα είναι το χρέος, είπε και πρόσθεσε ότι θα ολοκληρωθεί στο τέλος του καλοκαιριού. «Η ελάφρυνση του χρέους θα είναι ανταμοιβή, γιατί η Ελλάδα πέτυχε τους στόχους της. Θα δούμε αν θα είναι μετάθεση πληρωμών στο μέλλον ή μείωση του επιτοκίου».
Ο κ. Σαμαράς είπε ότι από το 2015 η Ελλάδα θα μπορεί να καλύψει και το δημοσιονομικό κενό, ότι η χώρα έχει την ανεξαρτησία να βγει στις αγορές. Ο κ. Σαμαράς είπε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας, αν δεν υπάρξουν επενδύσεις.
«Εμείς αποενοχοποιήσαμε τις επενδύσεις, η Ελλάδα έγινε χώρα φιλική στις επενδύσεις, οι διεθνείς οργανισμοί μας δίνουν τα εύσημα» σχολίασε και επανέλαβε ότι πρέπει να μειωθεί η ανεργία και ότι η σταθερή του θέση είναι ότι «πρέπει να μειωθεί και η φορολογία και να εφαρμοστεί το flat rate tax».
Ο πρωθυπουργός αναφέθηκε στις διαρθρωτικές αλλαγές, λέγοντας ότι «μεταρρυθμίσεις γίνονται παντού και αλλάζουμε τα πάντα».
Για την ανεργία είπε ότι ξεπεράσαμε το σημείο καμπής και ότι έχει αρχίσει η μείωσή της. «Όταν άρχισει να μειώνεται η ανεργία, αρχίζουν και αυξάνονται και οι μισθοί. Η καμπύλη της ανεργίας θα συνεχίσει να μειώνεται και εγγυώμαι ότι η ανάπτυξη θα έλθει γρήγορα και το 2020 θα έχουμε κερδίσει το χαμένο επίπεδο» προσέθεσε.
Πρώτο Θέμα