Ειδήσεις

«Ενέσεις ηθικού» από Τσίπρα στους βουλευτές του λίγο πριν ψηφίσουν ασφαλιστικό και φορολογικό

Αθήνα, 6
Με… ροζ χρώματα περιέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ την νέα πραγματικότητα που θα διαμορφώσει στην ελληνική κοινωνία το ασφαλιστικό και το φορολογικό  και υπενθύμισε στους βουλευτές του τις ιστορικές τους ευθύνες  λίγο πριν την ψηφοφορία της Κυριακής.
Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε μύδρους κατά Μητσοτάκη και ειρωνείες κατά της Φ. Γεννηματά ενώ απέφυγε την παραμικρή αναφορά στους πιστωτές και ειδικότερα στο ΔΝΤ που αποτελούσε ενώπιον των βουλευτών του «σάκο του μποξ».

Μόνοι μας θα δώσουμε τη μάχη, ξεχάστε στηρίγματα στο παλαιό σύστημα
«Είναι ιστορική η ευθύνη μας. Ξέραμε ότι ο δρόμος θα είναι δύσβατος» ανέφερε στο κλείσιμο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός και συνέχισε «Στη μάχη για να βγάλουμε τη χώρα από το τέλμα της επιτροπείας δεν θα αναζητήσουμε στηρίγματα στο παλαιό πολιτικό σύστημα. Τη μάχη θα τη δώσουμε με όλο το παλαιό πολιτικό σύστημα απέναντι. Και θα την κερδίσουμε. Θα είμαστε απέναντι στις κατασκευασμένες ειδήσεις χρεοκοπημένων ΜΜΕ, στις παρασυνάξεις της διαπλοκής».
Στο ίδιο εμψυχωτικό πλαίσιο ενόψει της ψηφοφορίας για τις επώδυνες αλλαγές στο ασφαλιστικό και το φορολογικό ο κ. Τσίπρας είπε: Είναι τιμή και παράσημο τόσα πολλά και ισχυρά συμφέροντα να συνασπίζονται απέναντί μας. Εμάς οι μοναδικοί μας σύμμαχοι είναι η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, οι δημιουργικές δυνάμεις αυτού του τόπου. Με τη στήριξη αυτών καλούμαστε να βγάλουμε το φίδι από την τρύπα. Συμπαγείς σαν μια γροθιά θα βγάλουμε τη χώρα από την κρίση. Αυτό το κράτος χρειάζεται βαθιές τομές και ρήξεις για να θυμίζει η Ελλάδα ευρωπαϊκή χώρα».

Επίθεση στον Μητσοτάκη
εύσημα στον…Μεϊμαράκη  
Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε την σφοδρότερη ίσως επίθεση από τότε που ανέλαβε την ηγεσία της ΝΔ στον Κυριάκο Μητσοτάκη τον οποίο κατηγόρησε ότι «άγεται και φέρεται από τον σκληρό πυρήνα της διαπλοκής» ότι «έχει γίνει φερέφωνο της διαπλοκής και του μιντιακού κατεστημένου» και πως ταυτίζεται με τους πλέον σκληρούς δανειστές της χώρας.
Ο Αλέξης Τσίπρας αφού χαρακτήρισε «θεσμικό και πολιτικό ατόπημα την «επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», εξήρε τη διαφοροποίηση όπως είπε κάποιων στελεχών της. Εννοώντας σαφώς τον Ευ. Μεϊμαράκη τον οποίο δεν είχε κρύψει ότι επιθυμούσε στην ηγεσία της Ν.Δ.
Επιπλέον ο κ. Τσίπρας χρησιμοποιώντας τον όρο που «ανέσυρε» προσφάτως ο Φαήλος Κρανιδιώτης  για να χαρακτηρίσει τον πρόεδρο της Ν.Δ παρατήρησε « ο κ. Μητσοτάκης τροφοδοτεί τον πολιτικό του λόγο από τον πανικό των golden boys και των καναλαρχών. Ποντάρει στην καταστροφή».

Δηλητήριο κατά ΠΑΣΟΚ
Εξαπέλυσε εξίσου βολές κατά του ΠΑΣΟΚ και της ηγεσίας του λέγοντας ότι έχουν γίνει το «δεκανίκι του Μητσοτάκη» και φερέφωνο του Λεβέντη αφού προτείνει διαρκώς οικουμενική κυβέρνηση.
«Τα κόμματα του κέντρου έχουν πάθει σύνδρομο Στοκχόλμης. Ενώ οδηγήθηκαν στο περιθώριο λόγω ταύτισής τους με τη Ν.Δ, συνεχίζουν ακόμη και τώρα να είναι φερέφωνά της, την ώρα μάλιστα που η ευρωπαϊκή τους οικογένεια έχει αλλάξει ρότα. Ο Πιτέλλα μίλησε με τα καλύτερα λόγια για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θα έπρεπε να μελετήσει αυτές τις κινήσεις , τις μετατοπίσεις και να προβληματιστεί. Είναι λυπηρό να καταντάει κανείς φερέφωνο του κ. Λεβέντη και δεκανίκι του κ. Μητσοτάκη» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Από την ομιλία του αυτή τη φορά έλειπε κάθε αναφορά ή έστω και αιχμή για τους πιστωτές και ειδικότερα το ΔΝΤ όπως έκανε σχεδόν σε κάθε αντίστοιχη συνεδρίαση.
Είμαστε στην τελική ευθεία για κλείσιμο της αξιολόγησης
«Βρισκόμαστε πλέον στην τελική ευθεία για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης της Συμφωνίας του καλοκαιριού. Τους τελευταίους μήνες η διαπραγματευτική ομάδα δώσαμε και εξακολουθούμε να δίνουμε μια δύσκολη μάχη σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο. Στόχος μας δεν είναι απλά να κλείσει η αξιολόγηση, αλλά να προχωρήσει η διαδικασία και να τηρηθούν στο ακέραιο οι δεσμεύσεις μας στον ελληνικό λαό», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Οι πολίτες αναγνωρίζουν
την προσπάθεια
 να κάνουμε τομές
Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε στους βουλευτές του ότι «Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, με τις όποιες ενστάσεις φυσικά, αναγνωρίζει τη σκληρή μας προσπάθεια για προοδευτικές τομές σε δύσκολες συνθήκες» και μια τέτοια τομή είναι το ασφαλιστικό.
Επέκρινε την αντιπολίτευση για την στάση της λέγοντας «Μας χλεύαζαν, έλεγαν κάποιοι βγάλτε τα μόνοι σας πέρα με τους δανειστές και τα βγάλαμε πέρα μόνοι μας παλέψαμε σκληρά, αγνοήσαμε τις σειρήνες της υποταγής».
Υποστήριξε εκ νέου πως με το ασφαλιστικό Κατρούγκαλου υλοποιείται η βούληση να «προστατεύσουμε τους χαμηλοσυνταξιούχους και είχαμε την επιλογή, το βάρος να το μοιράσουμε δίκαια».
Ξαναφέρνουμε, είπε ο κ. Τσίπρας, σε ράγες βιωσιμότητας το ασφαλιστικό χωρίς να μειωθούν οι κύριες συντάξεις. Χωρίς να περικοπεί ούτε ευρώ από τη συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων,χωρίς να θιγούν στην πλειονότητά τους οι επικουρικές.
Επανάλαβε πως χωρίς αυτή την παρέμβαση το  ασφαλιστικό θα κατέρρεε. «Σε λίγα χρόνια θα βρισκόμασταν μπροστά στο φάσμα να μην μπορούμε να εγγυηθούμε συντάξεις» είπε.
Απέρριψε τα περί αιφνιδιασμού υποστηρίζοντας πως προηγήθηκε πεντάμηνος διάλογος κατά τον οποίο μάλιστα ο ίδιος δέχθηκε στο Μαξίμου δυο φορές τους αγρότες, τους οποίους και διαβεβαίωσε ότι το 90% δεν θα επιβαρυνθεί.

Με το φορολογικό
θα επιβαρυνθούν όσοι έχουν μεγάλα εισοδήματα
Σχετικά με το φορολογικό επανάλαβε ότι με  βάση την πρόταση της κυβέρνησης το  61% θα πληρώνει λιγότερο φόρο.
«Στη συνολική εικόνα σε ποσοστό έως 98% θα έχουν μικρή επιβάρυνση ή ελάφρυνση σε σχέση με ό,τι ισχύει έως σήμερα» είπε και υποστήριξε επίσης ότι με τις νέες ρυθμίσεις προστατεύονται οι νέοι και οι άνεργοι.
Η μεταρρύθμιση είπε «δεν είναι για όλους ευνοϊκή», και αυτό γιατί οι επιβαρύνσεις θα είναι για όσους έχουν μεγαλύτερα εισοδήματα.

ΔΝΤ προς Ευρωζώνη:
Nα αρχίσει άμεσα
 η συζήτηση για το χρέος
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Την πίεση για περισσότερη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων αυξάνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προς τα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης. Σε επιστολή της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, προς τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης,  τρεις μέρες πριν το κρίσιμο Εurogroup της Δευτέρας,  την οποία φέρνουν στο φως οι Financial Times, επισημαίνει πως οι διαπραγματεύσεις για τα έξτρα μέτρα έχουν βγει άκαρπες και ότι η ελάφρυνση του χρέους πρέπει να τεθεί επί τάπητος αμέσως αλλιώς κινδυνεύουν οι Ευρωπαίοι εταίροι να «χάσουν» την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.
Στην επιστολή της αναφέρει συγκεκριμένα πως «πιστεύουμε ότι τα μέτρα, η αναδιάρθρωση του χρέους και η χρηματοδότηση θα πρέπει να συζητηθούν ταυτόχρονα» και προσθέτει πως «για να στηρίξουμε την Ελλάδα με ένα νέο πρόγραμμα με το ΔΝΤ, είναι σημαντικό ότι η χρηματοδότηση και η ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους στην Ελλάδα βασίζονται σε δημοσιονομικούς στόχους που είναι ρεαλιστικοί, επειδή υποστηρίζονται από αξιόπιστα μέτρα για την επίτευξή τους».
Η κ. Λαγκάρντ θέλει να τονίσει ότι το ΔΝΤ δεν είναι ο «κακός» της Τρόικας καθώς εξηγεί ότι το Ταμείο είναι αυτό που θέλει λιγότερη λιτότητα, υποστηρίζοντας ότι οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% μέχρι το 2018 είναι μη ρεαλιστικοί.
Συγκεκριμένα αναφέρει πως «είναι απαραίτητο να διευκρινιστεί,  ώστε να σταματήσουν οι αβάσιμοι  ισχυρισμοί ότι το ΔΝΤ είναι ανελαστικό, ζητώντας περιττά νέα φορολογικά μέτρα και – κατά συνέπεια – προκαλώντας μια καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις και την εκταμίευση κεφαλαίων που χρειάζεται επειγόντως η Ελλάδα».
Την στιγμή που έχουν συμφωνηθεί μέτρα ύψους 5,4 δισ που θα έφερναν αποτέλεσμα, κατά το ΔΝΤ, 1,5 % πρωτογενές πλεόνασμα το 2018 (οι Ευρωπαίοι εταίροι υποστηρίζουν ότι τα μέτρα αυτό θα φέρουν 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα) η κα Λαγκάρντ παροτρύνει τους υπουργούς Οικονομικών να μειωθούν ο στόχοι στο 1,5%.
«Ας μην υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η επίτευξη αυτού του υψηλού στόχου θα είναι όχι μόνο πολύ δύσκολο να επιτευχθεί, αλλά πιθανώς αντιπαραγωγική» γράφει στην επιστολή της η επικεφαλής του Ταμείου.
«Δεν πιστεύουμε ότι θα είναι δυνατό να επιτευχθεί ένα 3,5% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα, βασιζόμενο σε αύξηση ήδη υψηλών φόρων που επιβάλλονται σε μια στενή  (φορολογική) βάση, την περικοπή υπερβολικά έκτακτων δαπανών, και περιλαμβάνοντας έκτακτα μέτρα, όπως έχει προταθεί τις προηγούμενες εβδομάδες».
Για την κα Λαγκάρντ, ο μηχανισμός που προτείνει η Αθήνα με περικοπές σε όλους τους τομείς δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει.
«Δυστυχώς, ο μηχανισμός έκτακτης ανάγκης που η Ελλάδα έχει προτείνει δεν περιλαμβάνει συγκεκριμένες οικονομικές μεταρρυθμίσεις», σημειώνει ακόμη και προσθέτει: «Με βάση την προηγούμενη εμπειρία, τέτοια μέτρα δεν είναι πολύ αξιόπιστα, αλλά είναι επίσης ανεπιθύμητα, καθώς ενισχύουν την αβεβαιότητα και αδυνατούν να επιλύσουν τις υποκείμενες ανισορροπίες».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου