Ειδήσεις

Παρελθόν η “κόκκινη” γραμμή Τσακαλώτου-Στα 8.636 ευρώ το αφορολόγητο όριο

Μειώνεται το αφορολόγητο όριο και κάτω από τα 9.091 ευρώ που προέβλεπαν οι διατάξεις που είχε καταθέσει με το φόρο-ασφαλιστικό νομοσχέδιο το υπουργείο Οικονομικών.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή παραβιάζεται η “κόκκινη” γραμμή που είχε θέσει ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά τη συνέντευξη παρουσίασης του φόρο-ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Είχε δηλώσει τότε ότι ο ίδιος δεν είναι διατεθειμένος να καταθέσει στη Βουλή διάταξη για χαμηλότερο αφορολόγητο από τα 9.091 ευρώ που προέβλεπε το νομοσχέδιο. Τελικά το βασικό αφορολόγητο, δηλαδή αυτό για άγαμους, για έγγαμους χωρίς παιδιά και για τις γυναίκες συζύγους σε ζευγάρια (δηλαδή για την πλειονότητα των μισθωτών) το αφορολόγητο περιορίζεται στα 8.182 ευρώ.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει τροπολογία η οποία κατατέθηκε το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή η έκπτωση φόρου που χορηγείται στο φόρο που προκύπτει από την κλίμακα για το εισόδημα μισθωτών, συνταξιούχων και αγροτών, από 2.100 ευρώ που είναι σήμερα μειώνεται σε:

-1.900 ευρώ για τους μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες που είναι άγαμοι ή δεν έχουν παιδιά καθώς και για τις συζύγους. Η έκπτωση αυτή μεταφράζεται σε έμμεσο αφορολόγητο όριο 8.182 ευρώ.

-1.950 ευρώ για όσους έχουν ένα προστατευόμενο τέκνο που μεταφράζεται σε έμμεσο αφορολόγητο όριο 8.863 ευρώ

-2.000 ευρώ για τους φορολογούμενους με δυο προστατευόμενα τέκνα που μεταφράζεται σε έμμεσο αφορολόγητο όριο 9.091 ευρώ

-2.100 ευρώ για φορολογούμενους με δυο ή περισσότερα προστατευόμενα τέκνα που αντιστοιχεί σε αφορολόγητο όριο 9.545 (όσο δηλαδή ήταν και για τα εισοδήματα του 2015)

Από την τροπολογία αυτή μεγάλοι χαμένοι είναι οι φορολογούμενοι χωρίς παιδιά, όσοι έχουν ένα παιδί ενώ θα υπάρξει σημαντική επιβάρυνση και για τις συζύγους στα ζευγάρια με παιδιά αφού φορολογούνται ως μισθωτοί χωρίς παιδιά.

Ο τρόπος απομείωσης της έκπτωσης φόρου ανάλογα με την αύξηση του εισοδήματος δεν αλλάζει. Έτσι η έκπτωση φόρου δίνεται ολόκληρη για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες ή αγροτικό εισόδημα έως 20.000 ευρώ και μειώνεται κατά 10 ευρώ για κάθε 1000 ευρώ επιπλέον εισοδήματος. Έτσι για παράδειγμα ένας μισθωτός χωρίς παιδιά που έχει ετήσιο εισόδημα 21.000 ευρώ θα έχει έκπτωση φόρου 1.890 ευρώ.

Με την ίδια τροπολογία, επίσης, μεταξύ άλλων «προβλέπεται εφεξής ένας συντελεστής οριζόμενος σε 29% για τη φορολόγηση κερδών από επιχειρηματική δραστηριότητα που αποκτούν οι υπόχρεοι που τηρούν απλογραφικά βιβλία». Οπως επισημαίνεται στην Εκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, «σήμερα προβλέπεται συντελεστής 26% για φορολογητέο εισόδημα κάτω των 50 χιλ. ευρώ και 33% για φορολογητέο εισόδημα άνω των 50 χιλ. ευρώ». Είναι σε αυτή την Εκθεσή του που το ΓΛΚ αναφέρει: «Από τις προτεινόμενες διατάξεις επέρχεται σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο ετήσια αύξηση εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 200 εκ. ευρώ περίπου».

 

Καθημερινή/capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου