Συνέντευξη
στην Πέγκυ Ντόκου
Την πεποίθηση πως η «ολοκλήρωση του προγράμματος και η συνεπής κοινοβουλευτική μας στήριξη είναι κλειδιά που ανοίγουν το δρόμο για να πετύχουμε τους αναπτυξιακούς μας στόχους στην Περιφέρεια» εκφράζει σε συνέντευξή του προς την «δ» ο βουλευτής Δωδεκανήσου του Σύριζα κ. Δημήτρης Γάκης. Ο ίδιος μιλάει για την Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής, για τις αλλαγές που προωθούνται στον ‘Καλλικράτη’, για το χωροταξικό στο νησί αλλά και για την ανάπτυξη των νησιών της περιοχής μας.
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κύριε Γάκη, θα ήθελα να ξεκινήσουμε από την Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής της οποίας είστε επικεφαλής. Πρόσφατα είδαμε ότι συζητήθηκε και το σημαντικό θέμα του θρησκευτικού – προσκυνηματικού τουρισμού –κάτι το οποίο δεν είχε έρθει ποτέ προς συζήτηση σε τέτοιο επίπεδο. Θα ήθελα το σχόλιό σας για την λειτουργία της Επιτροπής και τις επόμενες δράσεις της.
Οι συνεδριάσεις στην Επιτροπή Περιφερειών στοχεύουν στην θεσμική στήριξη των Ελληνικών Περιφερειών για να αναπτύξουν τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα και τις τοπικές -παραγωγικές εξειδικεύσεις. Θέλουμε, μέσα από τις συνεδριάσεις αυτές να δίνουμε νέα επιχειρήματα και στηρίγματα στις περιφερειακές αρχές για το δικό τους αναπτυξιακό σχεδιασμό και την υλοποίηση προγραμμάτων σε τοπικό επίπεδο. Για να βοηθήσουμε στην επιτάχυνση των ενεργειών για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας και την αύξηση της απασχόλησης. Ιδιαίτερα, στοχεύουμε, μέσα από τη συνέργεια Κοινοβουλίου – Περιφερειακών/Δημοτικών Αρχών – Τοπικών Κοινωνιών, στην αποτελεσματικότερη αξιοποίηση προγραμμάτων που αφορούν στις λιγότερο ευνοημένες και απομακρυσμένες περιοχές, μέσα από το νέο ΕΣΠΑ αλλά και με τη χρήση άλλων ειδικών χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως είναι οι επενδυτικές τράπεζες και τα επενδυτικά Ταμεία, το σχέδιο ΓΙΟΥΝΚΕΡ κ.ά. αναπτυξιακά εργαλεία. Ενισχύουμε την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για την ανάδειξη του ρόλου των Περιφερειών στην παραγωγική ανασυγκρότηση και στην προσπάθεια για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας και της κοινωνίας.
Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήσαμε και τη συνεδρίαση για την περιφερειακή διάσταση του θρησκευτικού τουρισμού. Στον προγραμματισμό μας είναι να συνεχίσουμε με τις «Θεματικές ενότητες» αναπτυξιακού χαρακτήρα, αλλά και «εξειδικευμένες» συνεδριάσεις, σύμφωνα με τις ειδικές ανάγκες των Περιφερειών. Στο επόμενο διάστημα, σκοπεύουμε να συζητήσουμε για τα Δίκτυα πολιτισμού και για δράσεις ψηφιακής πολιτικής στις απομακρυσμένες περιοχές, θέματα που μας αφορούν άμεσα στα Δωδεκάνησα, για κοινωνικούς λόγους (κάλυψη με ποιοτικό ψηφιακό σήμα όλων των νησιών), όσο και για τις θετικές συνέργειες του πολιτισμού με τουριστικές / αναπτυξιακού χαρακτήρα δράσεις στην περιφέρειά μας. Παράλληλα, στόχος μας είναι να κινητοποιήσουμε στο μέγιστο βαθμό τις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες, για να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους με έργα που θα διασφαλίζουν τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.
• Ο διάλογος για τις αλλαγές στον ‘Καλλικράτη’ έχει ξεκινήσει ενώ έχουν γίνει γνωστές κάποιες προτάσεις όπως η συζήτηση για μείωση της θητείας των αιρετών, εφαρμογή της απλής αναλογικής κ.ά. Θα ήθελα το σχόλιό σας.
Η αναθεώρηση του «Καλλικράτη» και οι αλλαγές προς το καλύτερο του σημερινού θεσμικού πλαισίου που διέπει τους ΟΤΑ είναι δέσμευσή μας και σύντομα, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, θα προχωρήσουμε στην υλοποίησή αυτής της εμβληματικής μεταρρυθμιστικής προσπάθειας. Ο «Καλλικράτης», αποδεδειγμένα παρήγαγε περισσότερες στρεβλώσεις από αυτές που υποτίθεται ότι θα έλυνε. Στόχος μας είναι να κάνουμε τις απαραίτητες θεσμικές αλλαγές, που θα βοηθήσουν τους Δήμους να αποκτήσουν λειτουργικότητα, δίνοντας λύσεις σε θέματα που έχουν προκύψει από τη συνένωση των Δήμων στο πλαίσιο του «Καλλικράτη», όπως για παράδειγμα στα ζητήματα που σχετίζονται με τη λειτουργία και το ρόλο των Τοπικών / Δημοτικών Κοινοτήτων και τις ΔΕΥΑ (που μας αφορά ιδιαίτερα στη Ρόδο). Θέλουμε, όπως τόνισε και ο πρωθυπουργός, την Τοπική Αυτοδιοίκηση να λειτουργεί με τη μέγιστη δημοκρατική νομιμοποίηση, με λογοδοσία στις τοπικές κοινωνίες, με διαφάνεια και φυσικά με τη βέλτιστη αποτελεσματικότητα.
Στόχος μας επίσης είναι να βοηθήσουμε ουσιαστικά τους ΟΤΑ με ιδιαίτερα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά, όπως είναι οι νησιωτικοί Δήμοι. Προς την κατεύθυνση αυτή εργαζόμαστε και είμαι βέβαιος, ότι τόσο μέσα από το διάλογο και τη συνεργασία για την προώθηση κρίσιμων αναπτυξιακών θεμάτων για τα νησιά μας, μέσα στην κοινωνία, αλλά και μέσα από τις διαδικασίες διαβούλευσης στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, θα έχουμε τη δυνατότητα κοινών πρωτοβουλιών και προτάσεων απ’ όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς προς όφελος της τοπικής αυτοδιοίκησης.
• Κατά την άποψή σας, θα πρέπει να επανεξεταστεί το χωροταξικό στο νησί της Ρόδου σε μια περίοδο που φαίνεται ότι ο ενιαίος Δήμος Ρόδου δεν φαίνεται να έχει βρει ακόμη τον βηματισμό του σε πολλά θέματα;
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να αποτελεί χώρο μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων και επικοινωνιακής εκμετάλλευσης. Ο διάλογος μεταξύ των αρμόδιων θεσμικών φορέων, πρέπει να γίνεται με τεκμηρίωση και σοβαρότητα. Το ίδιο σημαντική είναι επίσης η έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών για σημαντικά ζητήματα που αφορούν Δήμους με ιδιαίτερη φυσιογνωμία και σημασία στην Περιφέρεια τους, όπως είναι οι μεγάλοι – γεωγραφικά και πληθυσμιακά – νησιωτικοί Δήμοι. Είτε πρόκειται για την οικονομική και τεχνική τους στήριξη, είτε για θεσμικές πρωτοβουλίες που διασφαλίζουν την εύρυθμη λειτουργία τους και τη βιώσιμη αναπτυξιακή τους προοπτική.
Στο παραπάνω πλαίσιο, θέλω να σημειώσω τη συνέπεια και τη συνέχεια που επιδεικνύει η Κυβέρνηση στην κατοχύρωση αυτής της πραγματικότητας, την αποτελεσματικότητα με την οποία αντιμετωπίζει τα προβλήματα καθημερινότητας του πολίτη και τη στήριξη που παρέχει ειδικά στους μικρούς νησιωτικούς Δήμους για την εύρυθμη λειτουργία τους. Αυτή είναι η ουσία του ζητήματος που συζητάμε. Αυτή είναι η πραγματικότητα για τους νησιωτικούς – «μεγάλους» και «μικρούς» Δήμους. Και σε κάθε περίπτωση, αυτό είναι το πλαίσιο που θα διασφαλίσει τη διαφάνεια και θα συμβάλει επί της ουσίας στην αναπτυξιακή δυναμική των τοπικών κοινωνιών. Κάθε άλλη «ατζέντα» στη συζήτηση, αποπροσανατολίζει την προσπάθεια από τις πραγματικές ανάγκες των νησιωτικών Δήμων, αποτελεί μια πρόσκαιρη επικοινωνιακή τακτική, χωρίς όραμα, σχέδιο και αναπτυξιακή προοπτική και δεν πρόκειται να την ακολουθήσουμε.
• Τι θα πρέπει να προσέξει και ποιες προτεραιότητες να βάλει η κυβέρνηση άμεσα για την ανάπτυξη των νησιών της περιοχής μας; Υπάρχει ήδη αρκετή δυσαρέσκεια από την φορολογία.
Μετά τη θετική συμφωνία που πετύχαμε με τους Θεσμούς, προσδοκούμε ότι θα έχουμε θετικές εξελίξεις στο θέμα του χρέους και μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ανοίγει ο δρόμος για την έξοδο της χώρας στις αγορές. Ταυτόχρονα, μας δίνεται η ευκαιρία να αφοσιωθούμε με μεγαλύτερη ένταση στα ζητήματα της περιφέρειας. Στο πλαίσιο αυτό, η οικονομική ανάπτυξη στη νησιωτική χώρα, θα έρθει με ένα συνδυασμό μέτρων αναπτυξιακού χαρακτήρα και με παρεμβάσεις που θα αγγίξουν την καθημερινότητα του πολίτη, όπως είναι η Υγεία, οι συγκοινωνίες και φυσικά με δράσεις εξωστρέφειας για να υποβοηθηθεί η επανεκκίνηση της τοπικής οικονομικής δραστηριότητας. Όπως έχω ήδη καταθέσει στην πρότασή μου για τη δημιουργία ενός «χάρτη νησιωτικής ανάπτυξης», θα πρέπει να υιοθετηθούν ρεαλιστικές μεσοπρόθεσμες και στρατηγικές αναπτυξιακές επιλογές για τη νησιωτική χώρα, με επανακαθορισμό ειδικών περιφερειακών στόχων στα ευρωπαϊκά προγράμματα, την ενίσχυση δράσεων που προβάλλουν τα τοπικά αγροτικά και προϊόντα, τον πολιτισμό και τέλος, με τη διατύπωση ενός νέου αξιόπιστου ειδικού σχεδίου τουριστικής ανάπτυξης για τα νησιά που θα σέβεται το περιβάλλον και θα παρέχει θετικές προοπτικές στους νέους μας για να μείνουν στον τόπο τους. Με εξωστρέφεια και με το βλέμμα στραμμένο στην Ευρώπη, με το βλέμμα στραμμένο στη Μεσόγειο.