Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η λειτουργία των οργανωμένων παραλιών στον καιρό του κορωνοϊού και οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε αυτές, περιμένουν οδηγίες από την κυβέρνηση αφού το τοπίο παραμένει θολό.
Η ανησυχία είναι ήδη έκδηλη, με πολλούς από αυτούς να αγωνιούν για το αν και κατά πόσο θα καταφέρουν φέτος να εργαστούν ή να λειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους, καθώς το μόνο βέβαιο είναι πως τίποτα δεν θα είναι το ίδιο.
Για το λόγο αυτό, επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε παραλίες, εξέφρασαν τον προβληματισμό τους στη «δ», επισημαίνοντας ότι είναι αναγκαίο άμεσα να γίνουν τροποποιήσεις στο Ν. 4607/2019 για τον αιγιαλό, ενόψει των μέτρων που θα εφαρμοσθούν στις παραλίες για την προστασία από τον κορωνοϊό.
Είτε πρόκειται για καταστήματα εστίασης, είτε για δραστηριότητες αναψυχής είτε για την τοποθέτηση ομπρελών, ο προβληματισμός παραμένει ο ίδιος.
Πρέπει να βρεθεί τρόπος για να διασφαλιστεί η λειτουργία, έστω και για την συρρικνωμένη σεζόν προκειμένου και η απώλεια εσόδων να περιοριστεί και να εξυπηρετηθούν οι λουόμενοι.
«Είναι επιτακτική ανάγκη να γίνουν διορθώσεις στο Ν. 4607/2019, ενόψει και των νέων δεδομένων που θα προκύψουν από την εφαρμογή μέτρων και στις παραλίες για την αποτροπή διασποράς του κορωνοϊού, για την προστασία τόσο των επαγγελματιών και των εργαζομένων όσο και των λουόμενων.
Πολύ σύντομα, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα κληθούμε να εξυπηρετήσουμε λουόμενους, όμως το τοπίο παραμένει θολό και αν δεν ξεκαθαρίσει το πλαίσιο λειτουργίας μας, δεν θα μπορούμε να οργανωθούμε σωστά εγκαίρως.
Το βέβαιον είναι ότι με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, η λειτουργία των επιχειρήσεών μας είναι ανέφικτη», λέει στη «δ», επιχειρηματίας που διατηρεί κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος σε κεντρική παραλία της Ρόδου.
Όπως εξήγησε, με τον νόμο 4607/2019, η έκταση που μπορεί να παραχωρηθεί στον αιγιαλό σε μία επιχείρηση περιορίζεται στα 300 τ.μ., ενώ η απόσταση από τη θάλασσα ορίζεται στα πέντε μέτρα.
Μάλιστα, από την παραχωρούμενη έκταση των 300 τ.μ. το 40% πρέπει. να παραμένει ακάλυπτο και η δραστηριότητα να περιορίζεται στο 60%.
Όπως αναφέρει ο επιχειρηματίας, με τις αποστάσεις που ελέω κορωνοϊού επιβάλλεται να υπάρχουν μεταξύ των ομπρελών, ο χώρος των 300 τ.μ. δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες, παρά μόνο για έναν ελάχιστο αριθμό λουομένων.
Σε αυτή την παράμετρο θα πρέπει να συνυπολογιστεί, η υποχρεωτική απόσταση των 5 μέτρων από τη θάλασσα, όπως προβλέπει ο νόμος, γεγονός που καθιστά σχεδόν ανέφικτη την παραχώρηση οποιουδήποτε χώρου σε επιχειρήσεις σε πολλές παραλίες της Ρόδου.
«Ολοι αυτοί οι περιορισμοί, καθιστούν σχεδόν απαγορευτική τη λειτουργία καταστημάτων στις οργανωμένες παραλίες γι αυτό και είναι απαραίτητο να τροποποιηθεί ο σχετικός νόμος, ώστε και εμείς να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε και οι λουόμενοι να εξυπηρετηθούν και να προστατευθεί η δημόσια υγεία.
Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να βρεθεί η προσφορότερη λύση, λόγω των συνθηκών και των νέων δεδομένων του κορωνοϊού.
Είναι απαραίτητο να μειωθεί η υποχρεωτική απόσταση από τη θάλασσα αλλά και η παραχωρούμενη έκταση να επαναοριστεί», λέει στη «δ» ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης.
Μάλιστα, όπως αναφέρει, είναι ευκαιρία να επανεξεταστεί ο σχετικός νόμος ο οποίος ούτως ή άλλως είχε πολλές στρεβλώσεις και δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα από εκείνα που υποτίθεται ότι έλυνε, προ κορωνοϊού.
Όπως εξηγεί είναι απαραίτητο με νομοθετική πρωτοβουλία να διορθωθούν οι στρεβλώσεις και να τεθούν οι βάσεις για ομαλή λειτουργία στις οργανωμένες παραλίες.
Σε ερώτηση αν η χρήση των πλέξιγκλας αποτελεί λύση, επισημαίνει ότι πέρα από ακαλαίσθητο, είναι ανέφικτο να γεμίσουν οι παραλίες με «πλαστικά κουβούκλια» που με τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, θα μετατρέπονται σε «φούρνους»!
Οι επιστήμονες πάντως κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι δεν θα… απαλλαγούμε με μαγικό τρόπο από τον κορωνοϊό, γι αυτό και τα μέτρα στις παραλίες και ειδικά στις οργανωμένες είναι απαραίτητα.
Οι ξαπλώστρες θα πρέπει να τοποθετηθούν σε μεγαλύτερες αποστάσεις μεταξύ τους, αλλά και στις μη οργανωμένες παραλίες θα πρέπει να τηρούνται αποστάσεις ανάμεσα στους λουομένους.
Οι κανόνες χρειάζεται να τηρούνται απαρέγκλιτα από όλους για να μην υπάρξει μια απότομη έξαρση της πανδημίας.
Αυτό που μένει, είναι να εξειδικευτούν επακριβώς τα μέτρα και να μπει τέλος στην αβεβαιότητα των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στις παραλίες, ώστε όπως λένε να προλάβουν να προετοιμαστούν για να υποδεχθούν τους λουόμενους, ποντάροντας κυρίως στον εσωτερικό τουρισμό.