Ενώ όλοι ασχολούνται με τον κορωνοϊό και τις επιπτώσεις του, η Κυβέρνηση εξέδωσε ΦΕΚ που ερμηνεύθηκε ως έναρξη προετοιμασίας για εθνικές εκλογές.
Συγκεκριμένα, προχώρησε στην έκδοση της Υπουργικής Απόφασης που είναι αναγκαία, προκειμένου να εφαρμοστεί ο νόμος 4648/2019, που ψηφίστηκε πριν λίγους μήνες (Δεκέμβριο 2019) για τη δυνατότητα να ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές και οι Έλληνες από το εξωτερικό.
Αναλυτικότερα, σε εφαρμογή της παρ.7 του αρ.4 “Ειδική εφαρμογή εγγραφής Ελλήνων εκλογέων εκτός Επικράτειας” του ν.4648/2019 εκδόθηκε η αριθμ. 27336/4.5.2020 Απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών “Καθορισμός διαδικασίας εγγραφής, μεταβολής και αναστολής ή διαγραφής της αίτησης εκλογέα που επιθυμεί να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα εκτός της Ελληνικής Επικράτειας, καθώς και του τρόπου πιστοποίησης αυτού”.
Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω παράγραφος του νέου νόμου ορίζει ότι: “Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών καθορίζονται η διαδικασία εγγραφής, μεταβολής και αναστολής ή διαγραφής της αίτησης, ο τρόπος πιστοποίησης του εκλογέα και κάθε άλλη απαραίτητη τεχνική λεπτομέρεια. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών μπορεί να καθορίζεται εναλλακτικά η διαδικασία υποβολής αίτησης με αυτοπρόσωπη παρουσία των εκλογέων στις αρμόδιες προξενικές αρχές.” Η Απόφαση δηλαδή του α’ εδαφίου εκδόθηκε τώρα.
Σύμφωνα με το άρθρο 1 της Απόφασης του Π. Θεοδωρικάκου, δικαίωμα υποβολής αίτησης εγγραφής στους Ειδικούς Εκλογικούς Καταλόγους Ψηφοφόρων Εξωτερικού, έχουν Έλληνες πολίτες οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ. 26/2012, υπό την επιφύλαξη του αρ.2 του ν.4648/2019. Ο εκλογέας που επιθυμεί να εισέλθει στην ειδική εφαρμογή πρέπει να εγγραφεί ως χρήστης. Η πιστοποίηση του κατά τηνεγγραφή γίνεται μέσω των διαπιστευτηρίων που διαθέτει στην εφαρμογή «ΤaxisNet» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.). Η κατοχή προσωπικού Α.Φ.Μ. από τον εκλογέα και των αντίστοιχων κωδικών Α.Α.Δ.Ε. είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη χρήση της εφαρμογής.
Εν συνεχεία, το άρθρο 2ορίζει αναλυτικά τη διαδικασία υποβολής της αίτησης, κατά την οποία ο εκλογέας επιλέγει τη Χώρα και την πόλη που επιθυμεί να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στο εξωτερικό, από λίστεςΧωρών και πόλεων στις οποίες εδρεύει ελληνική διπλωματική αρχή.
Το άρθρο 3 αναφέρεται στη διαδικασία οριστικοποίησης της αίτησης, κατά την οποία διεξάγεται διαδικασία ελέγχου και οριστικοποίησης από την αρμόδια Διεύθυνση Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών. Ο Διευθυντής Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών αποδέχεται ή απορρίπτει την αίτηση του εκλογέα και ο εισηγητής ενημερώνει αμελλητί τον αιτούντα-εκλογέα.
Σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης, ο εκλογέας ενημερώνεται για το δικαίωμα προσφυγής ενώπιον του τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου, σύμφωνα με τις παρ. 4 και 5 του αρ.2 του ν.4648/2019. Εφόσον δεν ακολουθηθεί αυτή η διαδικασία προσφυγής, ο εκλογέας μπορεί να προσφύγει ενώπιον της Ειδικής Διακομματικής Επιτροπής της παρ.2 του αρ.2 του ν. 4648/2019.
Να σημειωθεί ότι το ίδιο άρθρο προβλέπει αυτόματους ελέγχους για την επαλήθευση και πιστοποίηση των προϋποθέσεων όπως, ενδεικτικά, μέσω του συστήματος Taxisnet, μέσω των πληροφοριακών συστημάτων του Υπουργείου Παιδείας& Θρησκευμάτων, του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, καθώς και των αρμόδιων στρατολογικών γραφείων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Το άρθρο 4 ορίζει πως γίνεται η μεταβολή στοιχείων, καθώς και η αναστολή και ακύρωση της εγγραφής.