Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Action 24, όπου απαντώντας σε ερώτηση για πιθανή συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές είπε πως με τον κ. Ανδρουλάκη έχουν μεγάλες διαφορές, σημειώνοντας παράλληλα πως το ΠΑΣΟΚ είναι πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ.
Στη συνέντευξη, που προβλήθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων, ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να προκύψει βιώσιμη κυβέρνηση από την κάλπη της 21ης Μαΐου, επιτιθέμενος συγχρόνως στον Νίκο Ανδρουλάκη, του οποίου τη στάση για τη θέση του με τον “άγνωστο Χ” για πρωθυπουργό, χαρακτήρισε “ανεξήγητη”.
“Και σε μια θεωρητική συζήτηση ο αρχηγός του πρώτου κόμματος θα ήταν πρωθυπουργός. Ετσι γινεται παντού. Αρα η θέση “ούτε Μητσοτάκης ούτε Τσίπρας” είναι παντελώς ακατανόητη, όταν δεν μας λεει και ποιον θα είχε υπόψη του” είπε και συνέχισε: “Δείχνει ο κ. Ανδρουλάκης ότι έχει προσωπικό θέμα μαζί μου. Εγώ δεν προσωποποιώ τις διαφορές. Μόνο έτσι μπορώ να εξηγήσω τη θέση του ότι, “ναι θα μπορούσα να συνεργαστώ με τη Νέα Δημοκρατία, αλλά με άλλον πρόεδρο”. Αρα το πρόβλημά του δεν είναι η ΝΔ αυτή-καθαυτή αλλά ο πρωθυπουργός”.
“Εγώ όμως έχω μια άλλη άποψη. Έχω πρόβλημα με το ΠΑΣΟΚ και έχω πρόβλημα με τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ. Γιατί το ΠΑΣΟΚ επί ημερών του κ. Ανδρουλάκη έχει διολισθήσει σε θέσεις που προσωπικά κατά την άποψή μου τον φέρνουν πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ, παρά σε εμάς. Όταν αρνείται να δεχτεί την αναθεώρηση του άρθρου 16, όταν αρνείται την αξιολογηση. Όταν φέρνει στην επιφανεια το παλιό κακό συνδικαλιστικό παρελθόν του ΠΑΣΟΚ. Με αυτό το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη έχουμε πολύ μεγάλες διαφορές, μπορεί να συγκλίνουμε σε ορισμένα επίπεδα, αλλά οι διαφορές μας είναι πολύ μεγαλύτερες από τις συγκλίσεις μας” σχολίασε επίσης.
“Προτιμω να μιλάω για την Ελλάδα του 2023 και όχι του 1981. Διεκδικούμε την πιο δυνατή ισχυρή εντολής στην κάλπη της 21ης Μαΐου, η οποία και τελικά θα καθορίσει ποιος θα κυβερνησει τη χώρα και ποιος θα είναι πρωθυπουργός” είπε ο κ. Μητσοτάκης για την κόντρα ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ για τον Ανδρέα Παπανδρέου. Και συμμπλήρωσε: “Από την πρώτη στιγμή μίλησα για το αριθμητικό ενδεχόμενο να υπάρξει μια κυβέρνηση ηττημένων. Και εξακολουθώ να πιστεύω ότι εάν έβγαιναν οι αριθμοί θα έβρισκαν ένα τροπο να συνεργαστούν ΣΥΡΙΖΑ ΠΑΣΟΚ και ενδεχομένως ΜεΡΑ25. Δεν πιστεύω τίποτα απ οσα λεει ο κ. Τσίπρας”.
“Ο μόνος τρόπος να απομακρυνθεί και μαθηματικά στην κάλπη αυτό το σενάριο είναι να είμαστε πολύ ισχυροί στην κάλπη της 21ης Μαΐου. Εκτιμώ ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να προκύψει μια βιώσιμη κυβέρνηση από την πρώτη κάλπη. Αυτή τη στιγμή εγώ είμαι εστιασμένος σε μια αποστολή. Και σε μια αποστολή μόνο. Να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για το κόμμα μας. Και βλέπω ότι έχουμε μια δυναμική, αλλά δεν θέλω να υπάρχει κανένας απολύτως εφησυχασμός. Εχουμε ακόμη 16 ημέρες μέχρι τις εκλογές. Και θλω σε αυτές τις 16 ημέρες να μιλήσουμε για την οικονομία, την υγεία και να αφήσω τους άλλους να τσακώνονται για την παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου. Είναι μια συζήτηση που δεν μας αφορά” σημείωσε.
Σε ερώτηση τι θα κάνει με την πρώτη εντολή, είπε:
“Θα παραλάβω την εντολή αλλά δεν είμαι σε θέση να απαντήσω τι μπορεί να γίνει, πριν δούμε το αποτέλεσμα των εκλογών”.
Απαντώντας σε ερώτημα για την ακρίβεια, ο πρωθυπουργός τόνισε:
“Είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο αλλά και ένα πραγματικό πρόβλημα που πιέζει τα νοικοκυριά. Έχουμε στηρίξει τα πιο αδύναμα νοικοκυριά με μια σειρά από μέτρα. Προχωρήσαμε σε μειώσεις φόρων και αύξηση του κατώτατου μισθού και ενισχύσαμε το διαθέσιμο εισόδημα. Γίνονται έλεγχοι και θα ενταθούν”.
“Η μείωση του ΦΠΑ δεν θα οδηγούσε σε μείωση των τιμών, το είδαμε αυτό στον καφέ”, τόνισε και ζήτησε να εξηγήσουν όσοι την εισηγούνται πού θα βρουν τα λεφτά για να καλύψουν τη μείωση του ΦΠΑ. “Δεν μπορούμε να τινάξουμε την μπάνκα στον αέρα” και προτείνω στον ΣΥΡΙΖΑ να στείλει στους οίκους αξιολόγησης το πρόγραμμά του για να του απαντήσουν αν είναι εφαρμόσιμο.
“Οι μισθοί θα αυξηθούν μόνο εάν μειωθεί η ανεργία και έρθουν καλύτερες δουλειές, είπε επισημαίνοντας πως θέλει να ξεφορτωθούμε το τέλος επιτηδεύματος στο τέλος της τετραετίας και στοχεύει στο δεύτερο μισό της τετραετίας να εξετάζουμε μόνιμες μειώσεις στον ΦΠΑ.
Αυτό που αναζητούν οι οίκοι αξιολόγησης είναι πολιτική σταθερότητα, η επενδυτική βαθμίδα δεν αφορά μόνο τους ειδικούς αλλά και τα νοικοκυριά”, τόνισε.