Στα κομματικά θρανία θα κληθούν να καθίσουν αμέσως μετά το Πάσχα οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές και οι εν ενεργεία βουλευτές της Ν.Δ., σε ένα ιδιότυπο «φροντιστήριο» που ετοιμάζουν στην Πειραιώς. Στόχος είναι η προγύμναση των στελεχών ώστε να καταφέρουν να αντεπεξέλθουν με επιτυχία στις απαιτήσεις μιας ιδιαίτερα δύσκολης, όπως αναμένεται, τελικής ευθείας της προεκλογικής περιόδου για τις κάλπες της 9ης Ιουνίου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, η γραμματέας της Ν.Δ. Μαρία Συρεγγέλα και ο γενικός διευθυντής του κυβερνώντος κόμματος Γιάννης Σμυρλής έχουν αναλάβει την οργάνωση της προεκλογικής «ύλης», ενώ ένας ολόκληρος μηχανισμός έχει προετοιμαστεί για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που ενδέχεται να ανακύψουν και τη διαχείρισή τους πριν λάβουν χαρακτηριστικά μικρών κρίσεων.
Στην κυβέρνηση και τη Ν.Δ. πιστεύουν ότι η συγκεκριμένη προεκλογική εκστρατεία έχει μια σειρά από ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, απέναντι στα οποία απαιτείται προσαρμογή. Η εμφάνιση του Στέφανου Κασσελάκη στο πολιτικό σκηνικό και ο τρόπος με τον οποίο κινείται, συχνά με τοποθετήσεις έξω από το αμιγώς πολιτικό πλαίσιο, είναι ένας από τους παράγοντες που διαμορφώνουν το νέο τοπίο. Την ίδια στιγμή έχει καταγραφεί μια τάση, που παλαιότερα ήταν πρακτική των μικρότερων κομμάτων, τα οποία επιδίωκαν να κερδίσουν έστω και πρόσκαιρα την προσοχή φέρνοντας διαρκώς στο προσκήνιο δευτερεύοντα ζητήματα, συχνά όχι πολιτικής πρακτικής ή ιδεολογικής διαφοροποίησης, αλλά με κριτήριο τον όσο το δυνατόν μεγαλύτερο θόρυβο. Οπως παρατηρεί έμπειρο κομματικό στέλεχος, αυτή η τάση δείχνει να έχει εγκατασταθεί στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης. Επίσης προσθέτει πως δεν είναι τυχαίο ότι ελάχιστα συζητούνται πολιτικές προτάσεις και σχεδόν καθημερινά η πολιτική συζήτηση αναλώνεται σε ζητήματα που παλαιότερα θα έβρισκαν χώρο στο περιβάλλον της παραπολιτικής.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, από την πλευρά της Ν.Δ. εστιάζουν στην προσπάθεια να κρατηθεί το ποσοστό του κόμματος στο επίπεδο των ευρωεκλογών του 2019, δηλαδή πάνω από 33%. Και το «φροντιστήριο» στα στελέχη αποσκοπεί στη διαμόρφωση μιας ενιαίας πολιτικής εικόνας, που εκτιμάται ότι θα βοηθήσει στην επίτευξη του στόχου. Το μότο που κυριαρχεί είναι «τίποτα δεν μένει αναπάντητο, τίποτα δεν αφήνεται στην τύχη». Δύο είναι οι βασικές επιδιώξεις:
• Nα συνειδητοποιήσουν τα στελέχη του κόμματος και οι υποψήφιοι ότι η παρουσία τους βρίσκεται διαρκώς κάτω από το μικροσκόπιο των αντιπάλων, που περιμένουν μια ατυχή δήλωση, ένα λάθος, μια διατύπωση περίεργη, μια αμφιλεγόμενη δημόσια εμφάνιση για να εξαπολύσουν σκληρή επίθεση. Παράλληλα, όμως, και από τη Ν.Δ. με προσοχή καταγράφονται οι καθημερινές δηλώσεις, τοποθετήσεις, εμφανίσεις των πολιτικών αντιπάλων, προκειμένου άμεσα να εντοπίζονται τυχόν ολισθήματα που μπορούν να αξιοποιηθούν για να ασκηθεί πίεση.
Την οργάνωση της προεκλογικής «ύλης» έχουν αναλάβει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης, η γραμματέας Μ. Συρεγγέλα και ο γενικός διευθυντής του κόμματος, Γ. Σμυρλής.
• Nα αποφεύγουν να εγκλωβίζονται σε άγονες αντιπαραθέσεις και να στρέφουν τη συζήτηση στο πραγματικό διακύβευμα των ευρωεκλογών, το ποια πολιτική δύναμη μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τα ελληνικά συμφέροντα στις Βρυξέλλες, μέσα στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται για την Ε.Ε. Για να καταστεί αυτό σαφές από τη Ν.Δ. θα επιμείνουν στην ανάδειξη του κυβερνητικού έργου. Στη σταθεροποίηση της οικονομίας, στην ενίσχυση του εισοδήματος, στις μεταρρυθμίσεις, όπως αυτές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και στη Δικαιοσύνη.
Ουσιαστικά θα επιδιώξουν να αντιπαραβάλουν ένα θετικό μήνυμα απέναντι σε αυτό που χαρακτηρίζουν «συνταγή τοξικότητας» της αντιπολίτευσης, που προφανώς θα επιμείνει στην ανάδειξη ζητημάτων όπως τα Τέμπη, το κράτος δικαίου, η ακρίβεια κ.λπ. Στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι δεν έχει προβληθεί αρκετά η θετική ατζέντα του έργου που έχει γίνει και ότι σε αυτό το πεδίο έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων τους. Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα θα επιδιώξουν να καταδείξουν ότι είναι η απουσία πολιτικής πρότασης και ρεαλιστικών πολιτικών σχεδίων για την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων που στρέφει την αντιπολίτευση στην εύκολη λύση της τοξικότητας και των λαϊκών δικαστηρίων.
Αυτό που περιμένουν, πάντως, στο επιτελείο το οποίο διαμορφώνει την προεκλογική στρατηγική είναι να συγκεντρώσουν πληροφορίες, μετά την εξόρμηση των βουλευτών και των στελεχών στην περιφέρεια για τον εορτασμό του Πάσχα, για το κλίμα που επικρατεί στη βάση, για τα ζητήματα που οι πολίτες συζητούν περισσότερο, για τα προβλήματα που βάζουν στο τραπέζι, για τα θέματα πάνω στα οποία βγάζουν δυσαρέσκεια ή για όσα βαθμολογούν την κυβέρνηση με υψηλό βαθμό. Αυτή η επαφή με τη βάση είναι, άλλωστε, και το πρωταρχικό πεδίο στο οποίο δοκιμάζεται η απήχηση του κυβερνητικού έργου. Με βάση και αυτά τα δεδομένα θα συνδιαμορφωθούν οι κινήσεις του επόμενου διαστήματος.
Πέραν όλων αυτών, η μάχη των εντυπώσεων θα κριθεί και από τη σαφήνεια των απαντήσεων και την καλή γνώση των ζητημάτων. Για να αποφευχθούν τυχόν αιφνιδιασμοί, με εντατικούς ρυθμούς εργάζεται η ομάδα τεκμηρίωσης, που είναι επιφορτισμένη με το καθήκον να ενημερώνει βουλευτές και στελέχη όχι μόνο για τα θέματα που αναδεικνύουν οι πολιτικοί αντίπαλοι, αλλά και για όσα επιπροσθέτως μπορούν να προβληθούν για την ενίσχυση του θετικού μηνύματος που θα επιδιωχθεί να εκπέμπεται σε κάθε ευκαιρία.
Πηγή kathimerini.gr
Δώρα Αντωνίου