Ενας άδηλος νόμιμος πόρος ύψους κατ’ ελάχιστον 120 εκατ. ευρώ θα προστεθεί στα φετινά εισοδήματα εργαζομένων σε τουριστικά επαγγέλματα από τα φιλοδωρήματα που θα αφήσουν οι ξένοι επισκέπτες κατά τη διάρκεια των διακοπών τους στη χώρα μας.
Το ποσό προκύπτει με βάση τον συντηρητικό υπολογισμό, ότι το 50% των ξένων τουριστών θα αφήσει για τις προσφερόμενες υπηρεσίες φιλοδωρήματα ύψους, τουλάχιστον, 10 ευρώ στους εργαζομένους που θα τους εξυπηρετήσουν κατά τη διαμονή τους στην Ελλάδα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για κάθε 1 εκατ. λιγότερους ή περισσότερους τουρίστες που επισκέπτονται κάθε χρόνο την Ελλάδα μπορεί να αυξάνεται ή να μειώνεται αντίστοιχα κατά 5 εκατ. ευρώ το συνολικό ύψος των φιλοδωρημάτων για εργαζομένους σε τουριστικά επαγγέλματα. Αν προστεθούν και τα φιλοδωρήματα που αφήνουν οι Ελληνες στις διακοπές τους, τότε ο άδηλος αυτός πόρος για τους εργαζομένους στον τουρισμό φθάνει σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα.
Βέβαια, τα οφέλη για τους υπαλλήλους ανάλογα με την επιχείρηση και την περιοχή όπου εργάζονται ποικίλλουν. Για παράδειγμα, δεν είναι λίγες οι ιστορίες με Αραβες πρίγκιπες και Ρώσους ολιγάρχες, επισκέπτες σε πολυτελή ξενοδοχεία της χώρας, που άφησαν φεύγοντας στους υπαλλήλους φιλοδωρήματα ίσα με τον ετήσιο μισθό των τελευταίων. Επίσης, χαρακτηριστικό είναι το συμβάν με αραβική οικογένεια που άφησε πέρυσι φιλοδώρημα ύψους 2.000 ευρώ σε εστιατόριο της Κω γιατί προσφέρθηκε καρέκλα και δροσερό νερό στο σκυλάκι τους.
Από την άλλη, ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και διεθνείς φορείς παροτρύνουν, με τον τρόπο τους, τους τουρίστες να αφήνουν φιλοδωρήματα. Μεγάλη διεθνής ξενοδοχειακή αλυσίδα πραγματοποίησε το 2014 μια καμπάνια ζητώντας προαιρετικά από τους επισκέπτες να αφήσουν το φιλοδώρημά τους για τις καμαριέρες σε φακελάκι που τοποθετήθηκε στα δωμάτια. Επιπροσθέτως, ο διεθνής αμερικανικός οργανισμός American Ηotel and Londging Association κατήρτισε έναν οδηγό με προτεινόμενο ύψος φιλοδωρημάτων από την απολαβή διάφορων υπηρεσιών. Για παράδειγμα, για τη δωρεάν μεταφορά με λεωφορείο προτείνεται φιλοδώρημα από 1 έως 2 δολάρια στον οδηγό, για την παράδοση αυτοκινήτου σε πάρκινγκ φιλοδώρημα 1 έως 5 δολαρίων, για τη μεταφορά των αποσκευών στο δωμάτιο φιλοδώρημα 1 έως 5 δολαρίων, για τις καθαρίστριες 1 έως 5 δολάρια σε καθημερινή βάση και για τον μπάρμαν ή τη σερβιτόρα ποσοστό μεταξύ 15-20% του συνόλου του λογαριασμού. Οι τουρίστες που αφήνουν σε μεγαλύτερο βαθμό φιλοδωρήματα είναι οι Αμερικανοί και ακολουθούν οι Γερμανοί. Σύμφωνα με έρευνα διεθνούς ταξιδιωτικού οργανισμού, οι 3 στους 5 Αμερικανούς τουρίστες και ο 1 στους 2 Γερμανούς είθισται να αφήνουν φιλοδωρήματα.
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γιάννης Ρέτσος, σχολιάζοντας τα στοιχεία, σημειώνει ότι συνιστούν ένα ακόμη επιχείρημα για τον ιδιωτικό τομέα και για την Πολιτεία προκειμένου να συνεχίσουν την προσπάθεια προάσπισης των συμφερόντων του ελληνικού τουρισμού. Αυτονόητο είναι, τονίζει, ότι τις καλές χρονιές για τον τουρισμό μας αυξάνεται το εισόδημα των εργαζομένων από τα φιλοδωρήματα, ενώ σε χρονιές με πτώση της κίνησης υπολείπεται. Και σίγουρα, συμπληρώνει, επηρεάζεται θετικά όταν το μείγμα των τουριστών ανήκει σε ομάδες υψηλού εισοδηματικού επιπέδου. Πέραν αυτού, ο κ. Ρέτσος επισημαίνει πως για κάθε 1 εκατ. περισσότερους επισκέπτες στη χώρα δημιουργούνται επιπλέον 50.000 νέες θέσεις εργασίας στον τουρισμό. Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι η ΠΟΞ καθ’ όλη τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα διατήρησε ενεργή την κλαδική σύμβαση για τους εργαζομένους στον κλάδο, ενώ ήταν η πρώτη επιχειρηματική τάξη που έδωσε φέτος αύξηση 1% στους μισθούς των υπαλλήλων. Στις προθέσεις της ΠΟΞ είναι μέσα από διάλογο να εξακολουθήσει και το 2016 η ξενοδοχειακή αγορά να έχει ρυθμισμένες σχέσεις εργασίας. Σημειώνεται ότι στα ξενοδοχεία της χώρας εργάζονται περί τις 140.000 άτομα.
Καθημερινή