«Το μέχρι σήμερα μοντέλο της υπερφορολόγησης και της συρρίκνωσης των μισθών και συντάξεων έχει αποτύχει, απλά οι δανειστές είτε δεν μπορούν είτε δεν θέλουν να το καταλάβουν. Περαιτέρω αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης όπως επίσης περαιτέρω μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις δεν αντέχουν πλέον οι Έλληνες πολίτες ούτε η οικονομία της χώρας»
Αυτό υπογραμμίζει, σε συνέντευξή του στη «δ», ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών κ. Γιώργος Κορομηλάς με αφορμή τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών και τις προτάσεις που έχουν δημοσιοποιηθεί.
«Εκφράζω συγκρατημένη αισιοδοξία για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, έχοντας παράλληλα την ελπίδα για το καλύτερο αποτέλεσμα για τη χώρα μας. Η έξοδος από την Ευρωζώνη δεν συμφέρει κανέναν, ούτε τη χώρα και τους πολίτες της, ούτε την Ευρώπη, ούτε την παγκόσμια οικονομία. Ένα τέτοιο γεγονός θα πυροδοτήσει αλυσιδωτή αντίδραση με ανυπολόγιστες συνέπειες», δηλώνει ο κ. Γιώργος Κορομηλάς.
Σε ερώτηση σχετικά με την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α., ο κ. Γιώργος Κορομηλάς υπογραμμίζει:
«Η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του Φ.Π.Α. οδηγεί σε σημαντική αύξηση του κόστους ζωής των κατοίκων των νησιών (αύξηση κόστους μεταφοράς εμπορευμάτων και πρώτων υλών, αύξηση κόστους παρεχομένων υπηρεσιών). Αυτή η επιβάρυνση θα επηρεάσει ακόμη περισσότερο την αρνητική ψυχολογία που ήδη υπάρχει και ως αποτέλεσμα θα είναι να αυξηθεί ο τζίρος της μαύρης οικονομίας και να εκτιναχθεί στα ύψη η φοροδιαφυγή (μη έκδοση αποδείξεων για αγορές αγαθών και λήψη υπηρεσιών)».
Σχετικά με την ομαδοποίηση των δόσεων που θα πρέπει να καταβάλει η Ελλάδα στο Δ.Ν.Τ. ο κ. Γιώργος Κορομηλάς δηλώνει:
«Η χώρα αντέχει ακόμα, αλλά πρέπει σε κάθε περίπτωση να υπάρξει συμφωνία γιατί οι αντοχές αυτές δεν θα υπάρχουν εσαεί άνευ συμφωνίας».
Η συνέντευξη του κ. Γιώργου Κορομηλά, αναλυτικά:
• Η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει «κάποια πολύ δύσκολα πράγματα», δήλωσε πριν λίγες ημέρες o Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου. Όμως πόσο αντέχει ακόμη η ελληνική οικονομία τέτοια εγχειρήματα και πολύ περισσότερο οι Έλληνες πολίτες;
Ο κ. Λιου εκφράζει την άποψη αυτή, προφανώς εναρμονισμένος, με τη στάση των σκληρών από τους «θεσμούς», ήτοι με τη στάση του Δ.Ν.Τ. αλλά και τη στάση του Γερμανού ΥΠ.ΟΙΚ κ. Σόιμπλε. Η άποψή μου ενισχύεται ότι δεν κάνει αναφορά στα «κάποια δύσκολα πράγματα», σαφώς δείχνοντας στην υιοθέτηση μέτρων τα οποία οι δανειστές της χώρας προσπαθούν να επιβάλουν και για τα οποία η κυβέρνηση δεν φαίνεται να συμφωνεί. Περαιτέρω αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης, όπως επίσης περαιτέρω μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, δεν αντέχουν πλέον οι Έλληνες πολίτες ούτε η οικονομία της χώρας διότι εντείνουν την ύφεση και οδηγούν μαθηματικά σε νέα μέτρα, που με τη σειρά τους θα φέρουν νέα μέτρα και πάει λέγοντας. Το μέχρι σήμερα μοντέλο της υπερφορολόγησης και της συρρίκνωσης των μισθών και συντάξεων έχει αποτύχει, απλά οι δανειστές είτε δεν μπορούν είτε δεν θέλουν να το καταλάβουν.
• Αισιοδοξείτε πως θα υπάρξει συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές έστω και με βαριά μέτρα για τους πολίτες ή πλησιάζει η ώρα της εξόδου από την ευρωζώνη;
Η έξοδος από την Ευρωζώνη δεν συμφέρει κανέναν, ούτε τη χώρα και τους πολίτες της, ούτε την Ευρώπη, ούτε την παγκόσμια οικονομία. Ένα τέτοιο γεγονός θα πυροδοτήσει αλυσιδωτή αντίδραση με ανυπολόγιστες συνέπειες. Παρατηρούμε ότι στις μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις οι δανειστές επιθυμούν να ληφθούν περισσότερα μέτρα, ενώ αντίθετα η Ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να μην υποχωρήσει, κάνοντας δεκτές παράλογες απαιτήσεις των δανειστών. Εκφράζω συγκρατημένη αισιοδοξία για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, έχοντας παράλληλα την ελπίδα για το καλύτερο αποτέλεσμα για τη χώρα μας.
• Πόσο αποτελεσματικοί μπορεί να είναι οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων, που απαιτεί η Γερμανία για την Ελλάδα;
Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το θέμα αυτό δεν υφίσταται.
• Ποιες θα είναι πλέον οι επιπτώσεις στα νησιά ειδικά από την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ για νοικοκυριά και επιχειρήσεις; Τι δείχνουν τα επικαιροποιημένα στοιχεία του Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Ερευνών; Ποιο θα είναι τελικά το κέρδος από την αύξηση των συντελεστών;
Η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του Φ.Π.Α. οδηγεί σε σημαντική αύξηση του κόστους ζωής των κατοίκων των νησιών (αύξηση κόστους μεταφοράς εμπορευμάτων και πρώτων υλών, αύξηση κόστους παρεχομένων υπηρεσιών). Αυτή η επιβάρυνση θα επηρεάσει ακόμη περισσότερο την αρνητική ψυχολογία που ήδη υπάρχει και ως αποτέλεσμα θα είναι να αυξηθεί ο τζίρος της μαύρης οικονομίας και να εκτιναχθεί στα ύψη η φοροδιαφυγή (μη έκδοση αποδείξεων για αγορές αγαθών και λήψη υπηρεσιών). Επίσης επισημαίνεται ότι, οι τουρίστες θα γίνουν ακόμα πιο διστακτικοί στην επιλογή ως τουριστικού προορισμού των νησιών του Αιγαίου βλέποντας την μείωση της αγοραστικής τους ικανότητας λόγω υψηλών συντελεστών Φ.Π.Α. (Κατά κύριο λόγο για αγορές αγαθών που πραγματοποιούν στους τόπους διακοπών τους). Σε ό,τι δε αφορά τις τουριστικές επιχειρήσεις, όλοι γνωρίζουμε ότι τα περισσότερα συμβόλαια για το 2016 με τους tour operators έχουν ήδη υπογραφεί, κατά συνέπεια η αύξηση των συντελεστών Φ.Π.Α., εκ του λόγου αυτού, θα οδηγήσει τις επιχειρήσεις να την απορροφήσουν με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Σε ό,τι δε αφορά τα δημόσια έσοδα, είναι γνωστό ότι οι υψηλότεροι συντελεστές σε συνδυασμό με τη μείωση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος, λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί (μειώσεις αποδοχών σε μισθωτούς συνταξιούχους, αυξήσεις φορολογικής επιβάρυνσης κ.λπ.), θα προκαλέσουν αντιδράσεις συμπεριφοράς οι οποίες θα διαβρώσουν επικίνδυνα τη φορολογική βάση με αποτέλεσμα τα προσδοκώμενα έσοδα να αντισταθμισθούν σε ένα μεγάλο μέρος αυτών από την απώλεια εσόδων λόγω της διάβρωσης της βάσης. Επισημαίνω ότι ο γνωστός καθηγητής Δρ. F. Schneider, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Η Καθημερινή» στις 16.6.2011 είχε επισημάνει, χωρίς δυστυχώς να ληφθεί σοβαρά υπόψη η επισήμανσή του από τους εκάστοτε κυβερνώντες, ότι «Είναι λάθος μια περαιτέρω αύξηση της φορολογίας στην Ελλάδα, η οποία θα οδηγήσει άμεσα ή έμμεσα στη αύξηση της παραοικονομίας και σε αντίθετα αποτελέσματα όσον αφορά τη μείωση του δημόσιου χρέους.».
• Σε προσπάθεια «της τρόικας» να επιβάλει ακόμη μεγαλύτερη λιτότητα στη χώρα απέδωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, την αναφορά του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για απόκλιση ύψους 1,8 δισ. ευρώ στον ΦΠΑ μεταξύ των θέσεων Ελλάδας και εταίρων. Που μπορεί να βρίσκεται η αλήθεια τελικά;
Γνωρίζουμε πολύ καλά όλοι ότι η προσπάθεια της τρόικας, νυν θεσμών, ήταν, είναι και θα είναι, η επιβολή και άλλων μέτρων λιτότητας. Τα μέτρα αυτά, αν ήταν σωστά για ποιο λόγο δεν απέδωσαν μέχρι σήμερα, έτσι ώστε να μην υφίσταται η ανάγκη λήψης νέων; Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν θέλουν να την δώσουν οι δανειστές, διότι θα φανεί ότι το πρόγραμμα που επέβαλαν στη χώρα μας με τα μνημόνια έχει αποτύχει οικτρώς κάτι που το γνωρίζουν αλλά ποιούν την νήσσαν. Αν είχαν σαν στόχο την εξυγίανση των δημοσιονομικών μεγεθών και την μέσω αυτής βιωσιμότητα του χρέους τα μέτρα που θα είχαν προτείνει θα ήταν άλλα με κύριο προσανατολισμό την ανάπτυξη της οικονομίας. Ο στόχος είναι σαφής, μέτρα λιτότητας που οδηγούν στην εξαθλίωση των πολιτών, την διαρκή ομηρεία της χώρας από τους δανειστές και φυσικά την ευημερία μόνο των κερδοσκοπικών funds, που σαν τα κοράκια ψάχνουν «ευκαιρίες», που η συνεχής και εντεινόμενη κρίση τους παρέχει απλόχερα.
• Τις τελευταίες ημέρες γίνεται λόγος για ομαδοποίηση των δόσεων που θα πρέπει να καταβάλει η Ελλάδα στο Δ.Ν.Τ. Θα αντέξει με το αυτό τον τρόπο το βάρος η χώρα καθώς κάθε μήνα δεσμεύονται κεφάλαια από τα αποθεματικά φορέων του δημοσίου;
Η χώρα αντέχει ακόμα, αλλά πρέπει σε κάθε περίπτωση να υπάρξει συμφωνία γιατί οι αντοχές αυτές δεν θα υπάρχουν εσαεί άνευ συμφωνίας. Ο πρωθυπουργός την Τρίτη 2.6.2015 από το Υπουργείο Παιδείας δήλωσε ότι «Μετά την κατάθεση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου πρότασης για συμφωνία που ετέθη αρμοδίως χθες βράδυ στους θεσμούς, η Ελλάδα δεν περιμένει σχέδιο, καταθέτει σχέδιο», επισημαίνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προσεγγίσει με σεβασμό τις θέσεις της χώρας μας. Ελπίζω ότι η συμφωνία θα προχωρήσει με όσο το δυνατόν λιγότερα μέτρα εις βάρος των πολιτών και των επιχειρήσεων που μέχρι σήμερα έχουν πληγεί.
• Ποιες είναι βασικές αλλαγές στο φορολογικό σύστημα που έχουν τεθεί σε ισχύ από φέτος; Τι θα πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι καθώς κάθε ημέρα σχεδόν ανακοινώνονται αλλαγές από το οικονομικό επιτελείο;
Δεν υπάρχουν ιδιαίτερες αλλαγές, σε σχέση με πέρυσι, στην φορολογία φυσικών και νομικών προσώπων. Δυστυχώς διατηρείται ο ίδιος άδικος τρόπος φορολόγησης των φυσικών προσώπων ο οποίος σε συνδυασμό με την παραμονή στον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος των αναχρονιστικών τεκμηρίων διαβίωσης έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή πολλών επιβαρύνσεων, ειδικά σε πολίτες με πραγματικά χαμηλά εισοδήματα. Με δεδομένο δε ότι λόγω των πρόσφατων νομοθετικών ρυθμίσεων του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για τις οποίες πρέπει να δοθούν οι σχετικές οδηγίες, δεν έχουν υποβληθεί πολλές δηλώσεις φυσικών προσώπων (την ώρα που απαντώ στα ερωτήματά σας έχει αναρτηθεί άρθρο στην εφημερίδα «Η Ναυτεμπορική» στο οποίο αναφέρεται ότι έχουν εκκαθαριστεί 320.000 δηλώσεις εκ των οποίων 101.000 χρεωστικές, 66.000 πιστωτικές και 153.000 μηδενικές, όταν πέρυσι στις αρχές Ιουνίου είχαν εκκαθαριστεί περίπου 1.900.000 δηλώσεις) και με το ό,τι δεν έχει ακόμα ανοίξει η εφαρμογή για τη φορολογία των νομικών προσώπων, απαιτείται η πολιτική ηγεσία να δώσει την απαραίτητη παράταση για την υποβολή χωρίς προβλήματα των δηλώσεων φυσικών και νομικών προσώπων λαμβάνοντας υπόψη τις αντοχές φορολογουμένων, TAXISnet και φυσικά των συναδέλφων λογιστών – φοροτεχνικών. Καθημερινά στα σεμινάρια που συμμετέχω ως εισηγητής, εισπράττω την αγωνία συναδέλφων λογιστών – φοροτεχνικών που με τη σειρά τους εισπράττουν την αγωνία των φορολογουμένων. Πέρυσι και πρόπερσι θρηνήσαμε το χαμό συναδέλφων, αυτό δεν πρέπει να επαναληφθεί.
• Πιστεύετε πως έχει αποδώσει η ρύθμιση των οφειλών σε 100 δόσεις καθώς έχουν υποβληθεί αρκετές δηλώσεις από φορολογούμενους, που θέλουν να κλείσουν τις εκκρεμότητες τους;
Η ρύθμιση αυτή είναι πολύ καλή και πιστεύω ότι, μετά την απαραίτητη παράταση που δόθηκε, θα ενταχθούν και άλλοι (πολίτες και επιχειρήσεις) σε αυτή για να δώσουν ένα τέλος στις εκκρεμότητες τους. Η ρύθμιση, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί, έχει αποδώσει και αναμένεται να αποδώσει ακόμα περισσότερα στα ταμεία του κράτους.