- Του προσάπτεται ότι δεν αντιμετώπισε ασθενή με την προσήκουσα προσοχή
Στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ρόδου κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία από αμέλεια θα καθίσει ιατρός, που εκτελούσε εφημερία στο Γενικό Νοσοκομείο της Ρόδου με απευθείας κλήση της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ρόδου, που κατέστη αμετάκλητη μετά την απόρριψη προσφυγής του ενώπιον του Εισαγγελέα Εφετών Δωδεκανήσου για την ακύρωσή της.
Ο ιατρός κατηγορείται συγκεκριμένα για το ό,τι στη Ρόδο, την 26η Μαΐου 2009 από αμέλειά του, ως ιατρός Γενικής Ιατρικής Επιμελητής Α’ σε Κέντρο Υγείας και εργαζόμενος στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, εκτελών εφημερία κατά την ανωτέρω ημερομηνία στη Β’ Παθολογική Κλινική και καλούμενος από ειδικευόμενη ιατρό Παθολογίας στον Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση ασθενούς, προέβη στις ακόλουθες παραλείψεις, που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο του τελευταίου.
Κατηγορείται συγκεκριμένα ότι την ώρα 11.30 μ.μ. ώρα, όταν ο ασθενής μετέβη στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Γ.Ν. Ρόδου (όπου την εφημερία κάλυπτε ο κατηγορούμενος ως ειδικευμένος Ιατρός, επιβλέποντας την ειδικευόμενη ιατρό) με συμπτώματα υψηλού πυρετού, οιδηματώδη φάρυγγα και επώδυνους πρόσθιους τραχηλικούς αδένες, που καταδείκνυαν υποψία μηνιγγίτιδας, δεν αντιμετώπισε το περιστατικό, όπως όφειλε. Συγκεκριμένα, ο κατηγορούμενος ως ειδικευμένος ιατρός φέρεται να είχε την υποχρέωση να ενεργεί με βάση τους κανόνες της τεκμηριωμένης και βασισμένης σε ενδείξεις ιατρικής επιστήμης, σε κάθε δε περίπτωση είχε την υποχρέωση να επιδεικνύει μέγιστη επιμέλεια κατά την εξέταση ενός ασθενούς που διακομίζεται με τα συμπτώματα που είχε ο συγκεκριμένος, καθώς και να παραγγέλλει σε αντίστοιχες περιπτώσεις, μετά τον πρώτο αιματολογικό έλεγχο, που ήταν παθολογικός και ενδεικτικός λοίμωξης (μείωση λευκών αιμοσφαιρίων, πολυμοφοπυρήνωση, αύξηση ουδετερόφιλων, μείωση αριθμού αιμοπεταλίων) την άμεση καλλιέργεια αίματος για να εντοπισθεί το μικρόβιο που προκάλεσε την λοίμωξη.
Αυτό διότι, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο ασθενής παρουσίαζε συμπτώματα, τα οποία σύμφωνα με την ιατρική βιβλιογραφία και 4 ενημερωτικές εγκυκλίους του Υπουργείου Υγείας, παρέπεμπαν σε μηνιγγίτιδα.
Κατηγορείται ότι δεν επέδειξε τη μέγιστη επιμέλεια κατά την αντιμετώπιση του περιστατικού, δεν παρήγγειλε την καλλιέργεια αίματος ούτε χορήγησε άμεσα την ενδεδειγμένη συνταγή αντιβιοτικών.
Ο ασθενής διαμετακομίστηκε αρχικά στο Γ.Ν. Ηρακλείου “ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ – ΠΑΝΑΓΕΙΟ”, καθόσον ήταν αναγκαία η-εισαγωγή του σε μονάδα εντατικής θεραπείας, εν συνεχεία δε την 22 Ιουνίου 2009 στο ΘΡΙΑΣΕΙΟ Νοσοκομείο όπου και επήλθε ο θάνατός του εξαιτίας πολυοργανικής ανεπάρκειας-μηνιγγιτιδοκοκκηνη σηψαιμία και οπισθοπεριτοναϊκή αιμοραγία.
Η Εισαγγελία Εφετών Δωδεκανήσου, που εξέτασε την υπόθεση έκρινε μεταξύ άλλων ότι ο κατηγορούμενος σε εξηγήσεις που έδωσε ενώπιον των αρχών που ερεύνησαν την υπόθεση υποστήριξε ότι υπήρξε μετακίνηση της ώρας προσέλευσης του ασθενή για να δικαιολογηθεί η μεγάλη καθυστέρηση χορήγησης της απαιτούμενης φαρμακευτικής αγωγής.
Κρίθηκε ότι ο ασθενής, παρέμεινε χωρίς θεραπευτική αγωγή επί τουλάχιστον 3,5 ώρες και ότι είναι άγνωστον σε ποιες επακριβώς ώρες χορηγήθηκαν τα φάρμακα από τον προσφεύγοντα κατηγορούμενο στον ασθενή.
Η Εισαγγελία Εφετών έκρινε ότι είχε χαθεί το πρώτο και κρισιμότερο εξ όλων πρώτο στάδιο για την περίθαλψη του ασθενή με την πολύωρη παραμονή του στο Τ.Ε.Π. χωρίς να συστηθεί στην εφημερεύουσα ασκούμενη ιατρό η χορήγηση των φαρμάκων που δόθηκαν πλέον αργοπορημένα στη Β’ Παθολογική Κλινική.