Μάλιστα, σύμφωνα με την εκπρόσωπό της, Μελίσα Φλέμινγκ, «η Ελλάδα δεν διαθέτει τα επιπρόσθετα μέσα που απαιτούνται για τη διαχείριση της ανθρωπιστικής κρίσης» την οποία δημιουργεί ο τεράστιος (για τα δεδομένα της χώρας) αριθμός προσφύγων, που συνολικά από την αρχή του έτους έχουν ξεπεράσει τις 42.000.
Συλλήψεις
Την ίδια στιγμή, στη γειτονική Ιταλία η οποία αποτελεί και τον βασικό προορισμό των προσφύγων στον δρόμο τους προς άλλες χώρες της βόρειας Ευρώπης, την περασμένη Πέμπτη η αστυνομία προχώρησε σε 44 συλλήψεις ανθρώπων που ήταν ύποπτοι για συμμετοχή σε δίκτυο διακίνησης παράτυπων αλλοδαπών, ενώ εξέδωσε εντάλματα και σε βάρος άλλων 21. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι στους συλληφθέντες συμπεριλαμβάνεται και ο πρώην δήμαρχος της Ρώμης, τον (ακρο)δεξιό Τζάνι Αλεμάνο, ενώ φαίνεται ότι αγγίζει και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, γεγονός που ανάγκασε τον πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι να θέσει όλη την τοπική οργάνωση των Δημοκρατικών υπό καθεστώς ειδικής εποπτείας!
Το δίκτυο είναι τόσο ευρύ και ισχυρό ώστε φέρεται να έχει διαβρώσει ολόκληρη την τοπική κυβέρνηση της ιταλικής πρωτεύουσας, όπως έδειχναν τα στοιχεία που από πέρυσι είχαν αποκαλύψει οι αρχές. Περιλάμβανε δε πολιτικούς, τοπικούς άρχοντες και επιχειρηματίες, οι οποίοι συντόνιζαν -με το αζημίωτο, φυσικά- την «απορρόφηση» και εκμετάλλευση των προσφύγων πίσω από εικονικά συμβόλαια που αφορούσαν δημόσια έργα.
Η ουσία, βεβαίως, είναι ότι όσο συμβαίνουν όλα αυτά σε Ελλάδα και Ιταλία, το πολυσυζητημένο και πολυδιαφημισμένο (αν και απολύτως ανεπαρκές) ευρωπαϊκό σχέδιο για την αντιμετώπιση του προβλήματος των προσφύγων, το οποίο είχε συζητηθεί ακόμη και σε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, φαίνεται πως ναυαγεί προτού καν τεθεί σε εφαρμογή, μιας και οι διαφωνίες ανάμεσα στις χώρες-μέλη αποδεικνύονται για ακόμη μια φορά αγεφύρωτες, όπως άλλωστε είναι και τα συμφέροντά τους. Έτσι, μετά τη Βρετανία η οποία αρνήθηκε με το έτσι θέλω να αποδεχθεί τον νέο καταμερισμό των προσφύγων που πρότεινε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, οι κυβερνήσεις Γερμανίας και Γαλλίας έσπευσαν να διαμαρτυρηθούν προς την Κομισιόν γιατί, όπως ισχυρίστηκαν, δεν έχει αναγνωρίσει τις προσπάθειες που έχουν καταβάλει τα προηγούμενα χρόνια στο συγκεκριμένο πρόβλημα, δεχόμενες μεγαλύτερο αριθμό αλλοδαπών από ό,τι θεωρούν πως τους αναλογεί.
Αποκλεισμός
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, στον «πάγο» μπήκε και η στρατιωτική επιχείρηση αεροναυτικού αποκλεισμού της Λιβύης και καταστροφής των δικτύων των λαθρεμπόρων από ευρωπαϊκές δυνάμεις, την οποία είχαν προωθήσει ενθέρμως Γάλλοι, Ιταλοί και Βρετανοί. Σύμφωνα με πληροφορίες των διεθνών πρακτορείων, η σύνταξη του σχετικού ψηφίσματος που επρόκειτο να κατατεθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, προκειμένου να υπάρξει νομιμοποίηση της επιχείρηση, διακόπηκε επ’ αόριστον. Ή τουλάχιστον, μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση στη Λιβύη, όπου μαίνεται ο εμφύλιος ανάμεσα στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση, τους τζιχαντιστές και μονάδες των συνασπισμένων φυλάρχων -κάτι που εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για τους επίδοξους και αυτόκλητους «κυανόκρανους».
Κάποια στιγμή θα σημειωθεί ακόμη μια μεγάλη τραγωδία στη Μεσόγειο και το θέμα θα ανακινηθεί εκ νέου…