Ρεπορτάζ

Νέα τροπή πήρε η υπόθεση με τους «Αλευρόμυλους»

  • Παραπέμπεται σε δίκη ο προϊστάμενος της Πολεοδομίας για παράβαση καθήκοντος!­

Μια πραγματικά απρόβλεπτη τροπή σημειώθηκε στη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης κατεδάφισης τμήματος του κτιριακού συγκροτήματος των πρώην αλευρόμυλων στην περιοχή “Κόβα”, ιδιοκτησίας της εταιρείας “Ιωάννης Κυπριάδης Finance Car Α.Ε.Β.Ε.”.
Παρότι το ακίνητο έχει κριθεί διατηρητέο και εξαιρείται από την κατεδάφιση και ενώ εκκρεμεί σε δεύτερο βαθμό η υπόθεση με κατηγορούμενο για ηθική αυτουργία στην κατεδάφιση χωρίς άδεια τμήματός του, τον κ. Γιάννη Κυπριάδη, η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου παρέπεμψε με απευθείας κλήση σε δίκη, ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ρόδου, για την 24η Ιουνίου 2015, τον πρώην προϊστάμενο της Πολεοδομίας του Δήμου Ρόδου κ. Γ. Χατζάκη, για παράβαση καθήκοντος.
Ο κ. Χατζάκης βρίσκεται κατηγορούμενος συγκεκριμένα για το ό,τι δεν κίνησε τις διαδικασίες για την έκδοση αδείας κατεδάφισης του ακινήτου!
Θυμίζουμε ότι στον κ. Κυπριάδη έχει επιβληθεί πρωτοδίκως ποινή φυλάκισης 20 μηνών και χρηματική ποινή 20.000 ευρώ με 3ετή αναστολή.
Το δικαστήριο είχε κρίνει αθώο για το αδίκημα της κατεδάφισης, χωρίς άδεια, τον χειριστή μηχανήματος βαρέος τύπου, κ. Γ. Ατσά.
Η επιτροπή επικινδύνων με τη συμμετοχή των κ.κ. Κ. Τρέχα, Γ. Πιννίκα και Μ. Διακομιχάλη δεν είχε αποφανθεί ευθέως για την επικινδυνότητα του κτηρίου και δεν το έχει χαρακτηρίσει «επικινδύνως ετοιμόρροπο», με αποτέλεσμα ο τότε Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Κ. Μπούτσικος, να παραγγείλει τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης.
Στο πλαίσιο της έρευνας διορίστηκαν ως πραγματογνώμονες για να αποφανθούν σχετικά με την επικινδυνότητα ή μη του ακινήτου, οι μηχανικοί κ.κ. Τσ. Τσακίρης, Αντ. Ζουμπάς και Τ. Ηρακλείδης. Ο πρώτος διαφώνησε με τις διαπιστώσεις των δύο άλλων και θεωρεί ολόκληρο το κτήριο επικινδύνως ετοιμόρροπο. Οι κ.κ. Ζουμπάς και Ηρακλείδης θεωρούν ετοιμόρροπο μόνο ένα τμήμα του.
Ο κ. Κυπριάδης προχώρησε στην πορεία στην υποβολή αιτήματος για την απόρριψη της πραγματογνωμοσύνης δύο μηχανικών σχετικά με την επικινδυνότητα του κτιριακού συγκροτήματος, ενώ ζήτησε την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος τους για ψευδορκία, υποστηρίζοντας ότι διατύπωσαν ψευδείς κρίσεις, που δεν είναι σύμφωνες με την ενδόμυχη πεποίθησή τους, αφού έρχονται σε αντίθεση με τις κρατούσες επιστημονικές απόψεις και τη βιβλιογραφία, που επικαλούνται στην έκθεσή τους.
“Φρένο” στην κατεδάφιση του κτιριακού συγκροτήματος έθεσε με την υπ΄αριθμ. ΔΠΕ/11307/2011 απόφαση, που εξέδωσε την 16η Φεβρουαρίου 2012, με εντολή Υπουργού, ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Δημήτρης Χαλκιώτης. Με την απόφαση αυτή χαρακτηρίστηκε το κτιριακό συγκρότημα ως διατηρητέο.
Ο κ. Κυπριάδης υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι για τις εργασίες κατεδάφισης του ακινήτου, που εκτέλεσε την 6η Μαΐου 2011, εφαρμόστηκε διάταξη νόμου που επιτρέπει στους ιδιοκτήτες ακινήτων κατεδάφιση, όταν παρέλθει αφενός η προθεσμία ανταπόκρισης της διοίκησης επί αιτήματος κατεδάφισης και αφετέρου όταν υφίσταται κίνδυνος για τη ζωή και την περιουσία περιοίκων και περαστικών.
Το ΤΕΕ τμ. Δωδεκανήσου είχε εκφράσει δημόσια τον έντονο προβληματισμό του για την προκλητική και αυθαίρετη απόπειρα κατεδάφισης των αλευρόμυλων παρά το γεγονός ότι η Διεύθυνση Πολεοδομικών Εφαρμογών του Δήμου Ρόδου είχε απαγορεύσει την κατεδάφιση με σχετικό έγγραφό της.
Ο κ. Χατζάκης από την άλλη φέρεται την 9η Μαρτίου 2011… «με την ιδιότητα του Προϊσταμένου τη Διεύθυνσης Πολεοδομίας του Δήμου Ρόδου, επιφορτισμένος (ακολούθως προς τις διατάξεις του Ν.1577/1985), μεταξύ άλλων, και με την παραπομπή στο ΣΧΟΠ του Υπουργείου Αιγαίου της μελέτης κτηρίου το οποίο προϋπάρχει του έτους 1960 και έχει κριθεί κατεδαφιστέο, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 4 του Ν. 1577/1985, με πρόθεση παρέλειψε να προβεί σε ενέργειες στις οποίες είχε νόμιμη υποχρέωση να προβεί, και με αυτό τον τρόπο παρέβη το καθήκον της υπηρεσίας του, με σκοπό να βλάψει άλλον.
Συγκεκριμένα, ενώ βάσει του άρθρου 4 §7 του Ν.1577/1985 όφειλε, λόγω της ιδιότητάς του, να παραπέμψει το φάκελο της πολεοδομικής μελέτης του κτηρίου των «Μύλων» που βρίσκονται στο συγκρότημα των Αλευρόμυλων επί της οδού Αυστραλίας (στο Ο.Τ. 195) εντός της Κ.Μ. V 3091 οικοδομών Ρόδου, στο ΣΧΟΠ του Υπουργείου Αιγαίου, καθώς επρόκειτο για κτίσμα το οποίο προϋπήρχε του έτους 1960, προκειμένου από την περιέλευση του σχετικού φακέλου στην αρμόδια υπηρεσία να αρχίσει να τρέχει η 12μηνη προθεσμία με την παρέλευση της οποίας να χορηγηθεί υποχρεωτικά από τη διοίκηση η άδεια κατεδάφισης του κτίσματος, εντούτοις,  παρέλειψε με πρόθεση να αποστείλει στο ΣΧΟΠ του Υπουργείου Αιγαίου το φάκελο με τη μελέτη του κτηρίου των «Μύλων» του οποίου την κατεδάφιση ζήτησε την 9-3-2011, με σχετική αίτησή της, η εταιρεία με την επωνυμία «Κυπριάδης Finance Car Α.Ε.Β.Ε.», νομίμως εκπροσωπούμενη, με αποτέλεσμα μέχρι και σήμερα να μην έχει καταστεί δυνατή η κατεδάφιση του εν λόγω κτίσματος το οποίο είναι επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία και για την ασφάλεια των περιοίκων.
Στην ανωτέρω παράλειψη νόμιμης ενέργειάς του προέβη ο κατηγορούμενος, «με  σκοπό  να   βλάψει  τα   περιουσιακά   συμφέροντα   καθώς  και  τη  φήμη  της ιδιοκτήτριας   εταιρείας  με  την  επωνυμία   «Κυπριάδης  Finance   Car  Α.Ε.Β.Ε.», στερώντας της τη δυνατότητα να εκμεταλλευτεί οικονομικά το ακίνητο ιδιοκτησίας της επεκτείνοντας την επιχειρηματική της δραστηριότητα στην περιοχή».
Ο ίδιος εξέθεσε ότι ανέλαβε καθήκοντα προϊσταμένου την 1η Ιανουαρίου 2011. Τόνισε ότι η εταιρεία «Ι. Κυπριάδης FINANCE CAR A.E.B.E.» υπέβαλε αίτημα στην Δ/νση  που αφορούσε την κατεδάφιση με συνημμένα την με υπ’ αριθμ. πρωτ. ΥΠΠΟΤ/ΔΝΣΚ/99946/2232/25-11-10 Απόφαση Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού για τον «μη χαρακτηρισμό του κεντρικού κτηρίου των Αλευρόμυλων ως μνημείου».
Μετά από εμπεριστατωμένη πολεοδομική και νομική έρευνα και διαβούλευση με στελέχη της υπηρεσίας απέστειλε το υπ’ αριθμ. πρωτ. 2035/5-4-2011 έγγραφο προς το ΠΕ.ΧΩ.ΣΔΕ. Δωδ/σου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου ως καθ’ ύλην αρμόδια υπηρεσία, για να αποφασίσει ως προς την παραπομπή του θέματος για «γνωμοδότηση ή μη του ΣΧΟΠ για την κατεδάφιση του κτηρίου».
Με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 483/7-4-2011 απαντητικό έγγραφο ο προϊστάμενος ΠΕ.ΧΩ.ΣΔΕ. έδωσε οδηγίες, όπου με σαφήνεια αναφέρει ότι το θέμα παραπέμπεται υποχρεωτικά στο ΣΧΟΠ του Υπουργείου Αιγαίου (ως κτήριο προϋφιστάμενο του 1960) και ότι η απόφαση του Υπουργού ΥΠ.ΠΟ. δεν δημιουργεί πολεοδομική δέσμευση.
Μετά τα ανωτέρω η Πολεοδομία με το υπ’ αριθμ. πρωτ. οικ 2154/13-4-2011 έγγραφό της για «έγκριση κατεδάφισης» διαβίβασε το θέμα στο αρμόδιο ΣΧΟΠ του Υπουργείου Αιγαίου ως καθ’ ύλη αρμόδιο όργανο για να γνωμοδοτήσει για την κατεδάφιση του κτηρίου, με συνημμένα έγγραφα δικαιολογητικά και μελέτες.

Το ΣΧΟΠ του Υπουργείου Αιγαίου αποφάσισε ομοφώνως για τον χαρακτηρισμό του κελύφους του κεντρικού κτηρίου, ως διατηρητέου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • moglis    07.06.2015 18:13

    Τωρα εγω πληρωνω φορους που μισθοδοτουν ανωμαλους εγκεφαλους οι οποιοι χαρακτηριζουν διατηρητεο το ασχημοτερο οικοδομημα της πολης, (αν και πιθανοτερο ειναι καποιο λαδωμα στη περιπτωση) που μαζι με τα υπολοιπα ερειπια τριγυρω θελουν κατεδαφιση ΧΘΕΣ..Ρε δραχμη και πεινα λαμογια της πολεοδομιας και λοιπα δημοσια σαπροφυτα.

Σχολιασμός άρθρου