Κοντά 86.000 είδη παρεμπορίου κατάσχεσαν οι αστυνομικές αρχές στη Θεσσαλονίκη το 2015, ενώ συνελήφθησαν 552 άτομα και βεβαιώθηκαν 773 διοικητικά πρόστιμα. Όπως επισημάνθηκε στην ημερίδα με θέμα “Παρεμπόριο-Αθέμιτος ανταγωνισμός”, που διοργάνωσαν στη Θεσσαλονίκη η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Εμπόρων του Νομού σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Επιχειρηματιών Ελλάδος, το πρώτο τετράμηνο του 2016 συνελήφθησαν για παρεμπόριο 117 άτομα, βεβαιώθηκαν 216 πρόστιμα και κατασχέθηκαν 13.522 είδη.
Την ανάγκη να ενεργοποιηθεί περισσότερο η δημοτική αστυνομία σε ότι αφορά την πάταξη του παρεμπορίου αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Μάρδας.
Πρόσθεσε, δε, ότι αν θεωρήσουμε ότι η νομοθεσία είναι επαρκής, τότε η αιτία για το παρεμπόριο πρέπει να εντοπιστεί στον ανθρώπινο παράγοντα. Σύμφωνα με τον κ. Μάρδα, δύο πράγματα μπορεί να ισχύουν ή το προσωπικό που εμπλέκεται στην πάταξη του παρεμπορίου δεν επαρκεί και δεν έχει το κατάλληλο εξοπλισμό ή κάποιοι στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες “δεν θέλουν να κάνουν τη δουλειά τους΄”.
Ο κ. Μάρδας αναφέρθηκε στα κενά που υπήρχαν στη νομοθεσία για το λαθρεμπόριο καυσίμων, όπου δεν καταγράφονταν οι εισροές και εκροές στις αποθήκες εκτός διυλιστηρίων και έχουν καλυφθεί τον Δεκέμβριο του 2015 με την εφαρμογή Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων.
Συνεργασία μεταξύ τελωνείων, διωκτικών αρχών και ιδιωτικού τομέα απαιτείται για την πάταξη του παρεμπορίου, υπογράμμισε η διευθύντρια τελωνειακής περιφέρειας Θεσσαλονίκης, Αγγελική Γωγάκου.
Σημείωσε ότι πάνω από το 80% των προϊόντων μαϊμού στην ΕΕ (σύμφωνα με στοιχεία του 2014) είναι από την Κίνα και ακολουθούν το Χονγκ Κονγκ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ινδία, το Περού και η Μαλαισία.
Να μεταφερθεί στις Περιφέρειες η αρμοδιότητα για την πάταξη του παρεμπορίου ζήτησε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας και πρότεινε να συσταθούν κλιμάκια εξοπλισμένα με ειδικό σπρέι που καταστρέφει τα προϊόντα “μαϊμού”, πρακτική που, όπως είπε., εφαρμόζεται στη Γαλλία. Υπογράμμισε, εξάλλου, ότι σε δύο χρόνια οι υπάλληλοι της Περιφέρειας έκαναν 12.000 ελέγχους και βεβαίωσαν χιλιάδες πρόστιμα.
Ο προϊστάμενος της Περιφερειακής Διεύθυνσης Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Ιωάννης Ντόντος, σημείωσε ότι το παρεμπόριο οδηγεί στη μείωση των εισοδημάτων των νόμιμων επιχειρήσεων, απώλεια θέσεων εργασίας και δημοσίων εσόδων, ενώ πολλές φορές διακινούνται προϊόντα επικίνδυνα για την υγεία και την ασφάλεια του καταναλωτή.
Στην εκδήλωση μίλησαν, ακόμη, ο βουλευτής του ΚΚΕ Ιωάννης Δελλής, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Εμπόρων Νομού Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Μανδρινός και εκπρόσωποι φορέων. Διαβάστηκε χαιρετισμός που απέστειλε η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά.
enikonomia.gr