Ειδήσεις

Έρχονται Ελλάδα αλλά δεν βάζουν το χέρι στην τσέπη

Απαντήσεις στο γιατί ενώ οι αφίξεις ξένων τουριστών στη χώρα μας αυξάνονται με μεγάλο ρυθμό την τελευταία τριετία, οι εισπράξεις αναλογικά παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, δίνει η τελευταία έρευνα που διενήργησε το Ινστιτούτο Τουριστικών Μελετών και Προβλέψεων για τα βασικά μεγέθη των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και τις επιδόσεις του Τουρισμού. Σύμφωνα λοιπόν με τη μελέτη, η “λύση στο μυστήριο” βρίσκεται αφενός στον αριθμό των διανυκτερεύσεων που πραγματοποιούν πλέον στην Ελλάδα οι τουρίστες, αφετέρου στη μέση δαπάνη ανά ταξίδι.

Πιο συγκεκριμένα, όπως δείχνουν τα στοιχεία της έρευνας, τη χρονιά που πέρασε οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά μόλις 5,5%, έναντι αύξησης 10,2% το 2014 και διαμορφώθηκαν στα 14,1 δισ. ευρώ. Όμως οι συνολικές διανυκτερεύσεις κατέγραψαν οριακή μόνο αύξηση (+0,6%) και διαμορφώθηκαν στις 188 χιλιάδες. Η στασιμότητα των διανυκτερεύσεων και η μείωση της μέσης διάρκειας παραμονής κατά 6,5% (7,2 διανυκτερεύσεις) είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση της δαπάνης ανά ταξίδι κατά 2% στα 541 ευρώ. Και όλα αυτά όταν η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 7,6%  και διαμορφώθηκε στις 26 εκατ. ταξιδιώτες,  συμπεριλαμβανομένης και της κρουαζιέρας, έναντι 24.2 εκατ. το 2014.
Έρχονται Ελλάδα αλλά δεν βάζουν το χέρι στην τσέπη

Μάλιστα, όπως συμπεραίνει η μελέτη του ΙΤΕΠ η επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης του ελληνικού τουρισμού κατά την περσινή σεζόν είναι πολύ πιθανό να συνεχιστεί και το 2016, παρά τις θετικές προβλέψεις που διατυπώνονται από διάφορους τουριστικούς φορείς της χώρας, κυρίως λόγω του προσφυγικού προβλήματος, αλλά και της συνεχιζόμενης οικονομικής αστάθειας.

Η “κόπωση” πάντως που διαπιστώνουν οι επιχειρηματίες του Τουρισμού όσον αφορά τις αφίξεις και τα έσοδα έχει γίνει ήδη αισθητή. Η αύξηση στο αεροδρόμιο της Αθήνας για το τετράμηνο αγγίζει το 6,5%, όταν πέρσι το ποσοστό αυτό ήταν 27% και πριν από δύο χρόνια 37%. Φέτος οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 25 εκατ. επισκέπτες και 15 δισ. ευρώ έσοδα, που για ακόμη μια φορά είναι χαμηλότερα των προσδοκιών.

Ποιοι είναι όμως οι λόγοι που οδηγούν στη στασιμότητα των τουριστικών εσόδων; Ο σημαντικότερος- σύμφωνα με την έρευνα- είναι πως καταγράφεται σημαντική αύξηση των αφίξεων ταξιδιωτών από ορισμένες χώρες εκτός ευρωζώνης, αλλά και από όμορες χώρες, των οποίων η μέση διάρκεια παραμονής είναι σημαντικά μικρότερη από το μέσο όρο.

Είναι άλλωστε ενδεικτικό πως με την αύξηση των τουριστικών ροών από τις βαλκανικές και ανατολικο-ευρωπαϊκές χώρες τα τελευταία χρόνια, που επισκέπτονται την Ελλάδα κυρίως οδικώς, συρρικνώθηκε το μερίδιο των αεροπορικών αφίξεων γύρω στο 64% (από 84% που ήταν το 1995). Τουρίστες από χώρες, όπως η Βουλγαρία, η ΠΓΔΜ, η Αλβανία, η Σερβία κλπ. σε ποσοστό πάνω από το 94% επισκέπτονται τη χώρα μας με το αυτοκίνητο. Υψηλό είναι και το αντίστοιχο ποσοστό των Τούρκων τουριστών (87%).

Αντίθετα, από τις χώρες της ΕΕ και τις άλλες χώρες του κόσμου τα ποσοστά των αεροπορικών αφίξεων υπερβαίνουν το 95% και πλησιάζουν και το 100%.

Με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποιούν τα περιφερειακά αεροδρόμια και η ΥΠΑ, οι αεροπορικές αφίξεις ξένων τουριστών το 2015 κατέγραψαν αύξηση 5,7%, έναντι αύξησης 15,2% το 2014 σε σχέση με το 2013. Οι υψηλότερες αυξήσεις καταγράφηκαν στο αεροδρόμιο της Αθήνας (22,5%) και στις Κυκλάδες (15,1%). Οι αεροπορικές αφίξεις στις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας κατέγραψαν αρνητικά ποσοστά. Τόσο τα Δωδεκάνησα (-2,2%), όσο και η Κρήτη (-0,7%) είδαν τις αφίξεις στα κυριότερα αεροδρόμιά τους να μειώνονται. Η μεγαλύτερη μείωση παρατηρήθηκε στην Πελοπόννησο, φτάνοντας το 12,4%.

capital.gr

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου