Χωρίς ανταπόδοση και με το ενδεχόμενο να δημιουργήσουν καταστάσεις εντελώς αντίθετες από τις αναμενόμενες, χαρακτήρισε με δηλώσεις του στην «δημοκρατική», την εφαρμογή των νέων μέτρων στην οικονομία –ειδικά για την δική μας περιοχή- ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Μιχάλης Μιχαήλ.
Με αφορμή την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά καθώς και τις αυξήσεις των φόρων από την 1η Ιουνίου, οι νησιώτες καλούνται να δουλεύουν μόνον για τα προς το ζην και φυσικά, για να πληρώνουν… φόρους:
«Αυτή η πολιτική της υπερ-φορολόγησης δεν οδηγεί πουθενά. Πρέπει να το καταλάβουν οι κυβερνώντες. Δεν μπορεί να λειτουργήσει η αγορά από την στιγμή που συνεχίζεται αυτή η πολιτική της συνεχούς επιβολής φόρων. Τα μέτρα τα οποία ψηφίστηκαν πλήττουν ιδιαίτερα τους νησιώτες, μετά και την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Παράλληλα, αυξάνεται κι άλλο ο συντελεστής φορολόγησης χωρίς ανταπόδοση. Δηλαδή, καλούμαστε να πληρώσουμε νέους φόρους από χρήματα που δεν υπάρχουν και φυσικά, γνωρίζοντας ότι δεν θα είναι ανταποδοτικά αφού οι μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις συνεχίζονται. Πρόκειται για μια κατάσταση ασφυκτική», λέει ο πρόεδρος του ΟΕΕ Δωδεκανήσου.
Παράλληλα, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην αγορά, αφού το ‘καλάθι της νοικοκυράς’ λιγοστεύει. Οι καταναλωτές ψωνίζουν μόνον τα απολύτως απαραίτητα, μειώνοντας την αγοραστική ζήτηση, ενώ οι αυξήσεις στους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ δεν έχουν αποφέρει τα αναμενόμενα έσοδα στον κρατικό κορβανά.
Σύμφωνα με τον κ. Μιχαήλ: «Η αυξημένη φορολογική επιβάρυνση θα πλήξει νοικοκυριά που ήδη έχουν δει το διαθέσιμο εισόδημά τους να περιορίζεται λόγω των έμμεσων φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, με συνέπεια οι πωλήσεις στη λιανική να σημειώνουν καθίζηση. Τα στοιχεία δείχνουν ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2016 (Ιανουάριος έως και Μάρτιος) η συνολική αξία πωλήσεων στα σούπερ-μάρκετ υποχώρησε κατά 7,8% σε σύγκριση με την ίδια χρονική περίοδο πέρσι. Καταλαβαίνουμε όλοι τι σημαίνει αυτό. Επίσης, παρατηρούμε τους τελευταίους μήνες –παρά το γεγονός ότι έχει ξεκινήσει η τουριστική περίοδος για τα νησιά- πως οι επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα, αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Αυτό καθίσταται σαφές από το γεγονός ότι πολλές επιχειρήσεις δεν δείχνουν το ίδιο ενδιαφέρον με άλλες εποχές για να υποβάλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις. Οι κυβερνώντες, πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι η υπερ-φορολόγηση των τελευταίων έξι, ετών που ζούμε σε καθεστώς ‘μνημονιακό’, λειτούργησε σωρρευτικά με αποτέλεσμα να έχει φτάσει στα όρια της δήμευσης των εισοδημάτων. Και αυτή η ‘δημευτική’ φορολόγηση που ακολουθείται, είναι άκρως αποτρεπτική ως προς την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την δηλωμένη αξιοπρεπή εργασία. Είναι πολύ δύσκολο να διατηρηθεί και να αναπτυχθεί η επιχειρηματικότητα σε τέτοιο φορολογικό καθεστώς. Η αβεβαιότητα και η υπερ-φορολόγηση ‘σκοτώνουν’ την οικονομία, πόσω μάλλον τις επενδύσεις και την περαιτέρω ανάπτυξη».
Την ίδια ώρα, ένα άλλο ‘φαινόμενο’ κάνει αισθητή την παρουσία του στην Ρόδο: η μεταφορά έδρας των επιχειρήσεων σε άλλες χώρες, όπου η φορολόγηση δεν είναι τόσο δυσβάστακτη!
«Είναι πολλές οι επιχειρήσεις από την Ρόδο που αποφασίζουν να ‘μεταναστεύσουν’, να μεταφέρουν δηλαδή την έδρα τους σε άλλη χώρα. Ως πρώτη επιλογή, είναι η Κύπρος, επειδή το περιβάλλον είναι πιο προσβάσιμο και φυσικά μιλούν την γλώσσα μας. Οι επιχειρηματίες στην Βόρεια Ελλάδα, επιλέγουν πιο εύκολα χώρες, όπως η Βουλγαρία. Εμείς, πάντως ως φορέας δεν συστήνουμε κάτι τέτοιο, διότι κρύβονται πολλές παγίδες –ιδιαίτερα για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις».
Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του ΟΕΕ Δωδεκανήσου, επισημαίνει πως για να ‘αναπνεύσει’ η οικονομία είναι αναγκαίο να δοθεί βάρος σε μέτρα τα οποία δεν θα έχουν συνέπειες και δεν θα αφαιμάσσουν την ρευστότητα από τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα:
«Για να βγουν τα μνημονιακά προγράμματα, επιβάλλουν φόρους. Αυτό οδηγεί σε αδιέξοδα. Αυξάνοντας τους φόρους, πετυχαίνουν να αυξάνονται τα ληξιπρόθεσμα τα οποία θα υπερβούν τα 100 δις ευρώ και οι επιχειρήσεις για να αντεπεξέλουν, θα έχουν συγκεκριμένες επιλογές: ή να αυξήσουν την παραβατική τους συμπεριφορά, ή να μεταφέρουν τις έδρες των επιχειρήσεων τους εκτός Ελλάδας. Τα αιτήματα των επιχειρηματιών, είναι να βρουν λύσεις για χαμηλή φορολόγηση. Εάν μεταναστεύσει και οδηγηθεί σε εξόντωση ο παραγωγικός ιστός της χώρας, η Ελλάδα θα γίνει χώρα του δημόσιου τομέα και των συνταξιούχων. Και από την άλλη, εάν οι επιχειρήσεις αναγκάζονται να φοροδιαφεύγουν, τότε θα οδηγηθούμε σε απαράδεκτες καταστάσεις. Όλα αυτά πρέπει να σταματήσουν και να επιλεγεί ένα εντελώς διαφορετικό οικονομικό μοντέλο, εάν θέλει η χώρα να οδηγηθεί προς την ανάπτυξη».
https://www.dimokratiki.gr/07-06-2016/m-michail-nisiotes-tha-doulevoun-gia-na-plironoun-mono-forous/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.