Διορία μέχρι σήμερα έλαβε η ελληνική κυβέρνηση για να ολοκληρώσει μία σειρά από εκκρεμότητες, έτσι ώστε να πάρει το πρώτο «πράσινο φως» από το Euroworking Group (ΕWG), που θα οδηγήσει στην εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ. Εφόσον η κυβέρνηση εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, οι θεσμοί αναμένεται να στείλουν επιστολή στα μέλη του EWG σήμερα –το αργότερο μέχρι αύριο–, με την οποία θα επιβεβαιώνουν πως η Αθήνα ολοκλήρωσε τα συμφωνηθέντα και μπορεί πλέον να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης. Ανάμεσα στα ανοιχτά θέματα που θα πρέπει η ελληνική πλευρά να έχει ολοκληρώσει σήμερα είναι:
• Η ιδιωτικοποίηση του παλιού αεροδρομίου στο Ελληνικό. Σύμφωνα με πληροφορίες, κράτος και επενδυτές είναι πλέον πολύ κοντά στο να υπογράψουν το μνημόνιο συμφωνίας (MoU) για την επένδυση.
• Η μεταφορά 5% των μετοχών του ΟΤΕ από το Δημόσιο στο ΤΑΙΠΕΔ. Το μόνο που απαιτείται είναι μία απόφαση του υπουργού Οικονομικών –που εκπροσωπεί το Δημόσιο– για να ολοκληρωθεί η δράση.
• Η έκδοση υπουργικής απόφασης για τον υπολογισμό των συντάξιμων απολαβών (αναμένονται σήμερα για επικουρικές και εφάπαξ).
• Να έχει μεγαλύτερη πρόσβαση η ΕΛΣΤΑΤ στα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ). Το συγκεκριμένο προαπαιτούμενο έχει δύο σκέλη. Το ένα σκέλος αφορά στην παροχή των στοιχείων από το 2010 έως το 2015, το οποίο στον μεγαλύτερό του βαθμό έχει ικανοποιηθεί μετά και τη σχετική γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Το δεύτερο σκέλος έχει να κάνει με την υπογραφή ενός συμφωνητικού μεταξύ ΕΛΣΤΑΤ και ΓΓΔΕ, που θα διασφαλίζει την πρόσβαση σε αυτά τα στοιχεία στο διηνεκές (ακόμα και μετά τη δημιουργία της νέας ανεξάρτητης αρχής εσόδων). Αυτό αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα.
Χθες στο οικονομικό επιτελείο επικρατούσε αισιοδοξία ότι τα συγκεκριμένα προαπαιτούμενα θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα. Μάλιστα, από το υπουργείο Οικονομικών ανέφεραν ότι η εκταμίευση της υποδόσης των 7,5 δισ. ευρώ θα πραγματοποιηθεί έως τα τέλη Ιουνίου.
Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά με τα παραπάνω προαπαιτούμενα, το Euroworking Group θα δώσει απλώς το πρώτο «πράσινο φως» για την εκταμίευση της υποδόσης, και όχι το οριστικό. Η έγκριση του EWG θα ανοίξει τον δρόμο για τις σχετικές διαδικασίες στα εθνικά κοινοβούλια των κρατών-μελών, όπου απαιτείται έγκριση για την εκταμίευση της υποδόσης. Πρόκειται για τα κοινοβούλια της Ολλανδίας, της Γερμανίας, της Φινλανδίας, της Σλοβενίας, της Σλοβακίας, της Αυστρίας και της Εσθονίας, τα οποία χρειάζονται την πρώτη έγκριση του EWG για να ξεκινήσουν τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι εν λόγω διαδικασίες στις παραπάνω χώρες έως τη Δευτέρα 13 Ιουνίου.
Το οριστικό «πράσινο φως», που θα επιτρέψει την εκταμίευση των 7,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, θα το δώσει το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Το διοικητικό συμβούλιο του ESM αποτελείται από τους εκπροσώπους του Euroworking Group και για να λάβει τη σχετική απόφαση εκταμίευσης θα πρέπει να έχει προηγηθεί η έγκριση του αναθεωρημένου μνημονίου (MoU) από τους επικεφαλής του ESM, που δεν είναι άλλοι από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης. Το επόμενο διοικητικό συμβούλιο του ESM είναι προγραμματισμένο να γίνει κατά τη διάρκεια του Eurogroup/Ecofin στις 16 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο. Στόχος είναι η δόση να εκταμιευθεί αμέσως μετά, και νωρίτερα από το βρετανικό δημοψήφισμα στις 23 Ιουνίου.
Πέραν αυτών, κάποιες άλλες εκκρεμότητες μεταφέρονται για τον Σεπτέμβριο και πριν δοθεί η δεύτερη υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών, οι δράσεις για το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων, η αναμόρφωση των τιμολογίων της ΔΕΗ για μεγάλους καταναλωτές, η αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, οι εκκρεμότητες στο ασφαλιστικό και η μεταρρύθμιση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (είναι απαραίτητη για την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης των περιφερειακών αεροδρομίων).
Έντυπη