Μια εξαιρετική και καινοτόμο ιδέα κατάφερε να κάνει πράξη ένας Συμιακός, που προκειμένου να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση σκέφτηκε δημιουργικά και επένδυσε στην παραγωγή γνήσιου, καθαρού, θαλασσινού αλατιού. Το εγχείρημα πέτυχε, το «Αλάτι της Σύμης» ξεχώρισε αμέσως για την ποιότητά του και τώρα είναι περιζήτητο από όλα τα καλά εστιατόρια, όπως και από τις νοικοκυρές που ανακαλύπτουν τα ιδιαίτερά του χαρακτηριστικά.
Ολες οι ποιοτικές αναλύσεις έχουν δείξει ότι το αλάτι της Σύμης είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία και μέταλλα, ένα από τα οποία είναι και το καθαρό χρυσάφι!! Οι ίδιες μετρήσεις έδειξαν ότι είναι μηδενικοί όλοι οι δείκτες τεχνητών, χημικών στοιχείων, γεγονός που μπορεί να το κατατάξει στον κατάλογο των τροφών που βοηθούν στη διατήρηση της χοληστερίνης σε χαμηλά επίπεδα.
Το πρόσωπο πίσω από την ιδέα είναι ο κ. Χρήστος Βόλας, που βαδίζει την τέταρτη δεκαετία της ζωής του. «Την ιδέα για το αλάτι την έφερε η κρίση. Ηθελα να επενδύσω σε κάτι διαφορετικό από εκείνα που κάνουν όλοι στο νησί, δεν ήθελα να πάρω ένα κομμάτι από την πίτα των συντοπιτών μου, αλλά να δημιουργήσω τη δική μου πίτα» εξήγησε ο ίδιος στη «Δημοκρατική» και περιέγραψε τον τρόπο παραγωγής: «Η ιδέα ήταν να βρούμε το σημείο με την καθαρότερη θάλασσα κι από εκεί, από μεγάλο βάθος νερού, να παίρνουμε την πρώτη μας ύλη».
Η περιοχή βρέθηκε στη νότια πλευρά της Σύμης, κοντά στο Σεσκλί, σ’ ένα σημείο αδύνατο να προσεγγιστεί από ξηράς. Εκεί, ο κ. Βόλας δημιούργησε την πρώτη του αλυκή. «Στην αρχή όλα ήταν πολύ δύσκολα. Η Νομοθεσία ήταν δαιδαλώδης και τόσο εξειδικευμένη ώστε χρειάστηκε πολύμηνη έρευνα και δουλειά μέχρι να φτάσουμε στην πολυπόθητη έκδοση της άδειας παραγωγής και μετά στη λήψη όλων των πιστοποιητικών. Ευτυχώς, σε όλο αυτό μας βοήθησαν τα στελέχη του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, τα οποία στη συνέχεια μας υποστήριξαν ώστε να έχουμε παρουσία στις μεγάλες εκθέσεις τροφίμων».
Το αλάτι της Σύμης έχει ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα: Είναι ολόλευκο. «Η καθαρότητά του είναι το μεγάλο μας βάσανο. Από τη συγκέντρωσή του, μέχρι την τυποποίηση, είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Ακόμα κι ένας κόκκος σκόνης από την ατμόσφαιρα, μπορεί να ξεχωρίσει μέσα σε ολόκληρη την αλυκή».
Προς το παρόν η συνολική παραγωγή «Αλάτι της Σύμης» είναι μικρή και δεν υπερβαίνει τον ενάμιση τόνο ανά καλοκαίρι. Για να γίνει αντιληπτό το πόσο μικρή παραγωγή είναι, αρκεί να γίνει σύγκριση με τις αλυκές του Μεσολογγίου, όπου η μέση ημερήσια παραγωγή άλατος είναι πολλαπλάσια από την ετήσια της Σύμης. Πρέπει να σημειωθεί ότι το αλάτι στο νησί του Νηρέα παράγεται μόνο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όταν ο ήλιος είναι δυνατός και μπορεί να εξατμίσει το θαλασσινό νερό. Από τον Οκτώβρη κι έπειτα είναι αδύνατον να παραχθεί αλάτι με φυσικό τρόπο.
«Το μεγάλο μας ζητούμενο είναι η ποιότητα και η καθαρότητα. Αυτό κάνουμε στη δουλειά μας και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε».
Ο νέος τους στόχος είναι να δημιουργήσουν ακόμα μία αλυκή, έτσι ώστε να αυξηθεί η παραγωγή τους. «Η μικρή παραγωγή δεν αφήνει περιθώρια κέρδους και αυτό το γνωρίζαμε από την αρχή. Τώρα, που οι καταναλωτές έχουν καταλάβει το πόσο σπουδαίο τρόφιμο είναι αυτό το αλάτι, μπορούμε κι εμείς να δημιουργήσουμε μια καινούρια αλυκή, με τις ίδιες προδιαγραφές».
Σήμερα, το «Αλάτι της Σύμης» ήδη είναι μια αναγνωρισμένη ετικέτα, χαίρει της εκτίμησης όλων των παραγωγών άλατος της Ελλάδας και συγκαταλέγεται μεταξύ των υλικών που κάνουν μια κουζίνα να ξεχωρίζει. Σαν συμβουλή, ο κ. Βόλας προτείνει το «αλάτι της Σύμης» να καταναλώνεται αμαγείρευτο, διότι έτσι διατηρεί όλα του τα ευεργετικά συστατικά.
https://www.dimokratiki.gr/07-06-2018/kainotomos-idea-to-alati-tis-symis-kerdise-mia-thesi-se-oles-tis-megales-koyzines/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.