Η ομιλία του προέδρου της Επιτροπής Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών της Βουλής Δημήτρη Γάκη, στη συνεδρίαση της Πέμπτης 6 Ιουνίου με θέμα: «Αειφόρος τουριστική ανάπτυξη των μικρών νησιών. Η περίπτωση του Καστελλορίζου».
Η ομιλία:
«ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση της Υποεπιτροπής Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Αειφόρος τουριστική ανάπτυξη των μικρών νησιών. Η περίπτωση του Καστελλορίζου». Τα μέλη της Επιτροπής θα ενημερώσουν ο Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης του Υπουργείου Τουρισμού, κ. Γεώργιος Τζιάλλας και ο Προϊστάμενος της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Δωδεκανήσου, Δρ Αγαπητός Ξάνθης τους οποίους και καλωσορίζουμε, μαζί με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων, κ. Γιάννη Φραγκούλη που μας τιμά με την παρουσία του σήμερα εδώ.
Εθνικός στόχος: Η ανάπτυξη των μικρών νησιών.
Θέλω πριν αρχίσω την ομιλία μου να πω ό,τι είναι η τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής αυτή τη Σύνοδο και είναι πολύ μεγάλη τιμή για εμένα, κλείνοντας αυτή την τετραετή κοινοβουλευτική περίοδο, να παρουσιάσουμε σήμερα την ανάπτυξη των μικρών νησιών, που είναι ένα πολύ κρίσιμο εθνικό θέμα, μέσα από το παράδειγμα του Καστελλορίζου. Είναι μεγάλη τιμή η επιλογή αυτή – τιμή που αξίζει στο Καστελλόριζο.
Η σημερινή συνεδρίαση, ολοκληρώνοντας μια πλούσια και παραγωγική κοινοβουλευτική εργασία, έρχεται για μια ακόμα φορά να επιβεβαιώσει την προσήλωσή μας στην κύρια αποστολή της Επιτροπής για περιφερειακή ανάπτυξη, μείωση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων και κοινωνική συνοχή στις λιγότερο ευνοημένες νησιωτικές και ορεινές περιοχές της Xώρας. Να συμβάλλει στον κοινό μας στόχο που είναι η ανάδειξη των χωρικών και δημογραφικών ιδιαιτεροτήτων των περιοχών αυτών όπως κάναμε όλα αυτά τα χρόνια, μέσα από τη μελέτη των προβλημάτων, των κοινωνικών αναγκών, αλλά και των δυνατοτήτων τους. Μέσα από τη διατύπωση και την υποβολή προτάσεων που ανταποκρίνονται στις προκλήσεις του μέλλοντος, στις προσδοκίες των πολιτών μας για κάθε νησί, χωριό και οικισμό της πατρίδας μας.
Δεν είναι η σημερινή συνεδρίαση απολογισμός της δουλειάς μας, αν και θα ήθελα να είχαμε σήμερα την εκπροσώπηση απ’ όλες τις πολιτικές παρατάξεις όπως ακριβώς πορευθήκαμε στη διάρκεια αυτής της κοινοβουλευτικής περιόδου. Να ακούσουμε την «πολυχρωμία» των απόψεων που μας έκαναν πιο αποφασιστικούς και πιο αποτελεσματικούς στη δουλειά μας. Ταυτόχρονα, όμως, δεν μπορούμε και να παραβλέψουμε αυτή την πλευρά της, τη θετική εμπειρία δηλαδή της τετράχρονης αυτής πορείας, όταν η συναίνεση για το μέλλον των περιφερειών, καθόριζε σε πολύ μεγάλο βαθμό την κατεύθυνση της αναπτυξιακής πολιτικής της χώρας.
Κύριοι συνάδελφοι, η σημερινή συνεδρίαση, φιλοδοξούμε να αποτελέσει το τέλος μιας αρχής που ξεκινήσαμε στην Επιτροπή μας, για τη δημιουργία ενός προτύπου βιώσιμης ανάπτυξης για τα μικρά απομακρυσμένα νησιά και τις ορεινές περιοχές.
Και ταυτόχρονα, η αφετηρία μιας νέας καλής πορείας.
Θα ήθελα να αναφερθώ εν συντομία σε μερικά έργα της Κυβέρνησης για τη βελτίωση της καθημερινής διαβίωσης των νησιωτών και την ανάπτυξη των νησιών μας: Το μεταφορικό ισοδύναμο και τα έργα υποδομής στα λιμάνια, η χάραξη ακτοπλοϊκών γραμμών που συνδέουν κατάλληλα τα διάσπαρτα στο Αρχιπέλαγος νησιά, η κάλυψη των αναγκών των μικρών νησιών σε γιατρούς και δασκάλους και η ενεργειακή επάρκεια, αποτελούν χαρακτηριστικά μέτρα που έσπασαν την απομόνωση των μικρών νησιών και θωράκισαν τη νησιωτική χώρα. Αναφέρομαι, για ορισμένες από τις προτεραιότητές μας στην Επιτροπή Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών που συζητήσαμε και επεξεργαστήκαμε αυτά τα τέσσερα χρόνια. Το στρατηγικό μας σχέδιο και η κληρονομιά που αφήνουμε είναι η δημιουργία ενός οδικού χάρτη που θα αποτελεί μοντέλο εφαρμογής της «νησιωτικότητας» και της «ορεινότητας», γιατί όχι, σε όλη την Ευρώπη.
Η εθνική σημασία του Καστελλορίζου
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η επιλογή του Καστελλορίζου για το σημερινό θέμα της συνεδρίασης έχει διπλό – εθνικό γεωοικονομικό και τοπικό αναπτυξιακό στόχο.
Το Καστελλόριζο στη μακρόχρονη ιστορική του πορεία αλλά και πρόσφατα, μετά την Ενσωμάτωση, έχει ταυτιστεί με χρυσές σελίδες της ιστορίας μας αλλά και με δύσκολες στιγμές του ελληνισμού. Ακόμα και η επικοινωνιακή του χρήση έχει «δοκιμαστεί» και εννοώ την ανακοίνωση που έγινε από τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, που οδήγησε τη χώρα στα δίχτυα της λιτότητας, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στα μνημόνια και κατ’ επέκταση στη φτωχοποίηση της κοινωνίας.
Αυτή, όμως, είναι η πολιτική του χθες.
Το μήνυμα που εκπέμπουμε, σήμερα, από το ακριτικό Καστελλόριζο, από όλη τη χώρα είναι διαφορετικό. Είναι μήνυμα αισιοδοξίας, αγώνων, ελπίδας και προοπτικής.
Είναι το μήνυμα της εξωστρέφειας και της προοπτικής που θέλουμε για τα μικρά νησιά.
***
Σαν υπόδειγμα, το Καστελλόριζο αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πως ένα Κράτος κατακτά την αξιοπιστία του στην εθνική ασφάλεια, την κοινωνική συνοχή και ταυτόχρονα την οικονομία, αναπτύσσοντας την πιο μικρή και απομακρυσμένη γεωγραφικά γωνιά του.
Όταν στην πράξη θεωρεί ότι τα σύνορα της χώρας είναι και σύνορα της Ευρώπης.
Όταν το Κράτος είναι ικανό να φροντίσει από μόνο του κάθε σπιθαμή εδάφους, να αξιοποιεί κάθε δικαίωμα να προβάλλει κάθε τόπο και τον πολιτισμό του, αλλά και την ιστορία του. Τότε, αυτό το Κράτος όλοι το παίρνουν στα σοβαρά.
Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει η Πολιτεία το Καστελλόριζο δείχνει το κατά πόσο εννοούμε ότι η περιοχή μας, η Δωδεκάνησος, το Νότιο Αιγαίο, αποτελεί τη γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και Ασίας. Η γέφυρα που χρειαζόμαστε προκειμένου, ακριβώς, να βγούμε ανταγωνιστικά και δυναμικά στην παγκοσμιοποίηση και αυτό θα το δείτε μέσα από το βίντεο που σήμερα θα σας παρουσιάσουμε.
Με το μυαλό μας, λοιπόν, στην γεωοικονομική και γεωπολιτική θέση της Δωδεκανήσου στη Μεσόγειο, σήμερα, παρουσιάζουμε αυτή την πρόταση ανάπτυξης του Καστελλορίζου με άξονα της συζήτησης την πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση του Αγαπητού Ξάνθη και την πραγματικότητα της τουριστικής πολιτιστικής ανάπτυξης, που με επιτυχία εφαρμόζει το Υπουργείο Τουρισμού και θα μας ενημερώσει ο Γενικός Γραμματέας Γιώργος Τζιάλλας».
Το ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟ