Ειδήσεις

Οι πολίτες δείχνουν εμπιστοσύνη και δίνουν χρόνο στην κυβέρνηση!

Του Νίκου Παναγιωτόπουλου
Ο κορωνοϊός χτύπησε σε τέτοιο βαθμό τις ευρωπαϊκές οικονομίες που ανάγκασε ακόμα και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να μην μπορεί να πει «Nein» σε ένα γενναίο πακέτο βοήθειας. Ο Μακρόν έπαιξε καθοριστικό ρόλο και το ηγετικό ένστικτο της Μέρκελ την έκανε να αποδεχθεί και αν όλα πάνε καλά η Ελλάδα θα βρεθεί αρχές του 2021 με πάνω από 50 δισ. ευρώ διαθέσιμα για επενδύσεις και ρευστότητα στην αγορά. Επιδοτήσεις 22,5 δισ., δάνεια 9,5 δισ. με αποπληρωμή από το 2028 και άλλα περίπου 19 δισ. από το ΕΣΠΑ και το πρόγραμμα SURE που εστιάζει στην ενίσχυση της απασχόλησης.
Στην κυβέρνηση αλλιώς τα σχεδίαζαν κι αλλιώς τους ήρθαν. Κανείς δεν περίμενε να ενσκήψει οικονομική κρίση εξαιτίας της πανδημίας. Ο κορωνοϊός «έσκασε» στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη ως μεγάλη υγειονομική κρίση που κατάφερε με την διαχείρισή της, να την μετατρέψει ως παράδειγμα επιτυχημένης ηγεσίας όπως ανέφερε το περιοδικό Harvard Business Review.
Άλλωστε του το πιστώνουν και οι Έλληνες πολίτες καθώς σε όλες τις δημοσκοπήσεις εμφανίζεται κυρίαρχος του πολιτικού «παιχνιδιού» και με το ισχυρό πολιτικό κεφάλαιο που δημιούργησε καλείται να αντιμετωπίσει την επερχόμενη οικονομική κρίση.
Από την άλλη ο Αλέξης Τσίπρας ψάχνοντας τον βηματισμό του από τις εκλογικές ήττες και τις «παραφωνίες» στο κόμμα του, είδε ως «μάννα εξ ουρανού» την επερχόμενη οικονομική κρίση του κορωνοϊού.
Οι πολλές κουβέντες για την μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ και η εσωστρέφεια σταμάτησαν και όλοι στράφηκαν στο πεδίο της οικονομίας και μόνο, για να ασκήσουν την αντιπολιτευτική κριτική.
Όλοι γνωρίζουν ότι το φθινόπωρο έρχεται ο πρώτος λογαριασμός, ωστόσο τα καλά νέα από την Ευρώπη έδωσαν «καύσιμο» στα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης που προσπέρασαν -όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις- τα πιο γενναιόδωρο «πακέτο» της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι πολίτες δείχνουν εμπιστοσύνη και δίνουν χρόνο στην κυβέρνηση. Θα φανεί αν όλοι έχουν μάθει το μάθημα οτι η οικονομία δεν κινείται με ψεύτικες ελπίδες που στηρίζονται σε ανέξοδες υποσχέσεις.
Το σχέδιο Μητσοτάκη και οι εκλογές
Οι δημοσκοπήσεις είναι πολύ δελεαστικές, και γίνονται περισσότερο βλέποντας την «καταιγίδα» να πλησιάζει και η εύκολη απάντηση για να μην βραχεί ένας πρωθυπουργός – στην προκειμένη περίπτωση ο Μητσοτάκης – με 20 μονάδες μπροστά στις δημοσκοπήσεις και 50 δισ. ευρώ για να μοιράσει. Προφανώς το «αδιάβροχο» και το «αλεξικέραυνο» είναι οι εκλογές.
Ο πρωθυπουργός όπως, τουλάχιστον δηλώνει στους στενούς του συνεργάτες αλλά και δημόσια, σηκώνει τα μανίκια και προσπαθεί να εκμεταλλευθεί τη συγκυρία και να κάνει την κρίση ευκαιρία ώστε: πρώτον, να ανακουφίσει όσους επλήγησαν από την υγειονομική κρίση και, δεύτερον, να βάλει τις βάσεις για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας μεταρρυθμίζοντας το παραγωγικό μοντέλο.

Ευκαιρία να ξανασυστηθεί
η Ελλάδα στον κόσμο
«Είναι ευκαιρία για την προβολή μιας διαφορετικής εικόνας της Ελλάδας στον κόσμο» λένε στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού στο newpost. Η διαχείριση του κορονοϊού οδήγησε σε ένα μπαραζ θετικών δημοσιευμάτων στα μεγαλύτερα διεθνή ΜΜΕ. Η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει αυτή την εικόνα με συνεντεύξεις, επισκέψεις καμπάνιες.
Κεντρικό σημείο είναι ο τουρισμός αλλά όχι μόνο. Άλλωστε είναι κομβική επιλογή η μετεξέλιξη του παραγωγικού μοντέλου της οικονομίας ώστε να μην είναι μονοκαλλιέργεια. Η Ελλάδα θα προβληθεί όχι μόνο ως ένας τόπος που μπορείς να κάνεις ασφαλείς διακοπές αλλά ως μια σύγχρονη χώρα που μπορεί να πρωταγωνιστήσει σε πολλούς τομείς. «Η εμπιστοσύνη στην Ελλάδα επιστρέφει, όπως επιστρέφουν και η περηφάνεια και η αυτοπεποίθηση στους Έλληνες», τονίζουν κυβερνητικές πηγές υπενθυμίζοντας τις αναφορές του Πρωθυπουργού για το μεγάλο κέρδος από τη διαχείριση της πανδημίας που ήταν η σχέση κράτους-πολίτη.
Οι τομείς αιχμής
Για τον τουρισμό παράλληλα με την παρουσίαση της καμπάνιας που επιμελήθηκε ο Στιβ Βρανάκης, ο Πρωθυπουργός με φόντο το ηλιοβασίλεμα στη Σαντορίνη θα δώσει συνέντευξη στα διεθνή ΜΜΕ στις 13 Ιουνίου.
Η «Πράσινη οικονομία» και ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός είναι δύο τομείς αιχμής. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αξιοποιήσει τα 32 δις για να αλλάξει η χώρα. Ένα από τα μεγάλα στοιχήματα είναι η αντιστροφή του brain drain και η μετατροπή του σε brain gain- επιστροφή εγκεφάλων-στόχος είναι τα επόμενα χρόνια να επιστρέψουν Έλληνες που έφυγαν στη διάρκεια της κρίσης και με τις δεξιότητες και την εμπειρία που απέκτησαν να συμβάλουν στο άλμα που θέλει να κάνει η χώρα. Αξιοποίηση Ελλήνων στον κόσμο. Ο στόχος είναι στο τέλος της 4ετίας η Ελλάδα να είναι μια διαφορετική σύγχρονη χώρα. Μετάβαση στην «πράσινη οικονομία». Την δημιουργία ενός ειδικού ταμείου με την διάθεση των απαραίτητων κονδυλίων εξήγγειλε η πρόσφατα εκλεγμένη πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με σκοπό να στηρίξει περισσότερο τις προσπάθειες ενεργειακής μετάβασης και συγκεκριμένα την απόσυρση των ορυκτών καυσίμων από το ενεργειακό μίγμα των κρατών μελών.
Το Just Transition Fund ύψους 40 δις, στην δημιουργία του οποίου πρωταγωνίστησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα βοηθήσει στην απολιγνιτοποίηση και τη μετάβαση στη νέα εποχή βάζοντας την Ελλάδα στην πρωτοπορία της πράσινης οικονομίας. Στα επόμενα χρόνια το Εθνικό Ενεργειακό Σχέδιο έχει στόχο την προσέλκυση επενδύσεων ύψους 40 δις, που θα αλλάξουν πλήρως την ενεργειακή εικόνα της χώρας. Κίνητρα και σχέδια για ηλεκτροκίνηση, που παρουσιάστηκαν την Παρασκευή επίσης βοηθούν στην αλλαγή της εικόνας.
Ψηφιακή μετάβαση. Οι μεταρρυθμίσεις στο κράτος που έγιναν από τον Κυριάκο Πιερρακάκη δίνουν το σήμα ότι η δημόσια διοίκηση στην Ελλάδα εκσυγχρονίζεται με γρήγορους ρυθμούς και αυτό αποτελεί κι ένα κίνητρο για εταιρείες που θέλουν να εγκατασταθούν στην Ελλάδα. Η Microsoft, σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα κέντρο ανάπτυξης RPA (Robotic Process Automation) στην Ελλάδα. Όντας το πρώτο κέντρο της Microsoft σε επίπεδο Έρευνας και Ανάπτυξης στη χώρα θα λειτουργήσει ως σήμα και σε άλλες μεγάλες εταιρείες.
Το σχέδιο της εταιρείας συζητήθηκε στη συνάντηση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ιδρυτές ελληνικών επιχειρήσεων τεχνολογίας που προσέλκυσαν ξένες επενδύσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς επίσης και με τους εκπροσώπους των μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών που τις εμπιστεύτηκαν ανάμεσά τους και η Microsoft. Οι πρόσφατες ανακοινώσεις εξαγορών δυο ελληνικών εταιριών, της Softomotive και της Think Silicon από δύο κορυφαίες παγκόσμιες επιχειρήσεις, την Microsoft και την Applied Material αντίστοιχα αποτελούν σημαντικό βήμα στην ψηφιακή μετάβαση.
Την Πέμπτη το βράδυ ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεδιάσκεψη με τον Matt Brittin CEO της Google Europe τον οποίο είχε γνωρίσει στο Νταβός τον Ιανουάριο. Υπάρχει ενδιαφέρον από την Google όπως και από την Microsoft για προγράμματα που αφορούν στον πολιτισμό, στον ψηφιακό μετασχηματισμό καθώς και για προγράμματα πιστοποίησης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνεχίσει τις διεθνείς επαφές και τις συμμετοχές σε σημαντικά forum του εξωτερικού με στόχο την προβολή της εικόνας της χώρας. Επίσης σε διάφορους τομείς, αξιοποιεί Ελληνες που διαπρέπουν στο εξωτερικό.
Η Επιτροπή Πισσαρίδη περιλαμβάνει τέτοια πρόσωπα: Ο Χριστόφορος Πισσαρίδης (καθηγητής του LSE και Πανεπιστημίου Κύπρου, Βραβείο Nobel Οικονομικών 2010). Μέλη της Επιτροπής με συντονιστικό ρόλο είναι οι Δημήτρης Βαγιανός (καθηγητής στο LSE) και Κωσταντίνος Μεγήρ (καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Yale).Στην Επιτροπή συμβάλουν επίσης, με συμβουλευτικό ρόλο, οι παρακάτω ειδικοί:
• Κωσταντίνος Αρκολάκης (Yale)
• Μανόλης Γαλενιανός (London Holloway)
• Αλέξανδρος Κρητικός (DIW)
Τους τελευταίους μήνες, με αφορμή την πανδημία ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλεί προσωπικά και σε τακτική βάση με Έλληνες του εξωτερικού που διαδραματίζουν κομβικό ρόλο είτε σε εταιρείες, είτε σε οργανισμούς. Συγκεκριμένα συνομιλεί: με τον καταγόμενο από τη Θεσσαλονίκη Αλφρεντ Μπούρλα, που είναι Global CEO της φαρμακοβιομηχανίας Pfizer, η οποία έχει θέσει ως στόχο την ανακάλυψη του εμβολίου κατά του κορωνοϊού πριν από το τέλος του χρόνου. Επίσης, ο πρωθυπουργός συνομιλεί με δύο κορυφαίους παράγοντες της εταιρείας Regeneton, που επικεντρώνεται στην έρευνα για τη θεραπεία της νόσου: τον President of the Board, Τζορτζ Γιανκόπουλο και τον αντιπρόεδρο Χρήστο Κυρατσούς.
Επίσης με τον υπεύθυνο για την Ευρώπη της Abbot, Κώστα Βάρλα –εταιρείας που ασχολείται με την παραγωγή τεστ αντισωμάτων. Έχει τακτική επαφή επίσης με προβεβλημένους διεθνώς επιστήμονες, όπως οι κ. Γ. Παυλάκης, ο οποίος ηγείται του τμήματος Ανθρώπινων Ρετροϊών στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ για το AIDS και τον καρκίνο, Ν. Χρηστάκης, καθηγητής του Yale και Αργ. Στριγγάρης κύριος ερευνητής στο Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας των ΗΠΑ (NIH). Επίσης όρισε εκπρόσωπο της Ελλάδας σε διεθνή Fora για τον κορωνοϊό, τον καθηγητή του LSE, Ηλία Μόσιαλο. Τα χρήματα που θα έρθουν τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα δεν θα συμβάλουν απλώς να αντιμετωπιστεί η κρίση, αλλά να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας και να εκσυγχρονιστεί σε όλους τους τομείς.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου