Ειδήσεις

Προσφυγικό: Οι τρεις πυλώνες του νέου Συμφώνου της ΕΕ για τη Μετανάστευση

Τις επόμενες εβδομάδες η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη-μέλη καλούνται να βρουν συναινέσεις για δύο θέματα: τη χρηματοδότηση της ανάκαμψης από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία του κοροναϊού, με βάση την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τη διαμόρφωση μιας νέας συμφωνίας για το μεταναστευτικό.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς, μιλάει στην εφημερίδα της Κύπρου «Πολίτης της Κυριακής» για την ευρωπαϊκή ατζέντα.

Τρεις πυλώνες του νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση

Ειδικότερα ο κ. Σχοινάς επισημαίνει τις βασικές αρχές του νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, το οποίο θα παρουσιάσει μέσα στις επόμενες βδομάδες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Τα κράτη της πρώτης υποδοχής δεν μπορεί στο διηνεκές να αναλαμβάνουν όλα τα βάρη στο όνομα των υπολοίπων. Χρειαζόμαστε μόνιμο σύστημα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Η διαπραγμάτευση θα είναι πολύ δύσκολη αλλά θέλω να πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε. Η Ευρώπη δεν έχει την πολυτέλεια να αποτύχει για δεύτερη φορά σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα», τονίζει ο κ. Σχοινάς.

Και εξειδικεύει το νέο Σύμφωνο, το οποίο θα στηρίζεται σε τρεις πυλώνες:

-Στη σύναψη συμφωνιών συνεργασίας με τις χώρες προέλευσης και τράνζιτ που θα δημιουργεί ευκαιρίες για παραμονή των προσφύγων.

-Σε μια κοινή, ισχυρή διαχείριση των εξωτερικών συνόρων.

-Επιμερισμός των βαρών ανάμεσα σε όλα τα κράτη μέλη.

Ταμείο Ανάκαμψης

Αναφερόμενος στον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής και την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης από τα κράτη-μέλη ο κ. Σχοινάς παραδέχεται ότι «ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής μας κλονίστηκε, αλλά όχι οι αρχές και οι αξίες που τον χαρακτηρίζουν. Και τώρα είναι η ώρα της ευρωπαϊκής αντεπίθεσης» και τονίζει:

«Με το Ταμείο Ανάκαμψης, που πρότεινε πριν από λίγες ημέρες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετατρέπουμε την τεράστια πρόκληση της οικονομικής επανεκκίνησης σε ευκαιρία».

Ερωτηθείς για τις ενστάσεις κρατών-μελών στην πρόταση της Επιτροπής ο Έλληνας επίτροπος τονίζει ότι «θα είναι μια δύσκολη διαπραγμάτευση. Δεν πρόκειται για κάποιους που χάνουν και κάποιους που κερδίζουν, αυτή η συζήτηση είναι πια ξεπερασμένη. Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕ έχουμε την ανάληψη από κοινού των βαρών της κρίσης, έτσι ώστε να επανεκκινήσει η πραγματική οικονομία» και προειδοποιεί: «Αυτό που διακυβεύεται είναι η ίδια η εσωτερική μας αγορά, η αξιοπιστία του ενιαίου νομίσματος μας, τη στιγμή μάλιστα που οι εταίροι μας διεθνώς έχουν επίσης προχωρήσει σε μαζικά προγράμματα παροχής ρευστότητας. Η πραγματική οικονομία δεν μπορεί να περιμένει».

Η εκταμίευση πόρων θα συνδέεται με στόχους

Ο κ. Σχοινάς λέει ακόμα ότι «σε καμία περίπτωση δεν θα υπάρχει η αιρεσιμότητα έτσι όπως τη ζήσαμε στη μνημονιακή εποχή. Εδώ έχουμε μια απειλή που μας αγγίζει όλους» και διευκρινίζει ότι «η εκταμίευση των πόρων θα συνδέεται με στόχους και θα συναρτώνται με την υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Η ιδιοκτησία των διαδικασιών αυτών θα είναι εθνική και αποτέλεσμα συμφωνίας, όχι μονόπλευρης επιβολής».

Ο Ευρωπαίος επίτροπος επισημαίνει ακόμα ότι «πρώτη προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η ανοικοδόμηση σε γερά θεμέλια της ανθεκτικότητας και της συνεκτικότητας της Ευρώπης».

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου