Η οργή για τη δολοφονία Φλόιντ, που έχει λάβει διαστάσεις εξέγερσης και διαμαρτυρίας κατά του ριζωμένου ρατσισμού στην κοινωνία των ΗΠΑ, εξακολουθεί να εκδηλώνεται με μεγάλες διαδηλώσεις. Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου, για 12η νύχτα. Ειρηνικές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκα στην Ουάσινγκτον, τη Νέα Υόρκη, την Ατλάντα, τη Φιλαδέλφεια, το Σικάγο, το Λος Άντζελες, το Σαν Φρανσίσκο, το Σιάτλ, τη Βοστώνη και το Μαϊάμι- καθώς και σε μικρές, αγροτικές κοινότητες σ’ όλη τη χώρα.
Στην Ουάσινγκτον οι διαδηλωτές πλησίασαν κοντά στον Λευκό Οίκο, όπου ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είχαν μπλοκάρει την περίμετρο. Ήταν η μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής για τον φόνο του Τζορτζ Φλόιντ.
H συγκέντρωση στο Μνημείο Λίνκολν και η πορεία στον Λευκό Οίκο σηματοδότησε τη μεγαλύτερη μέχρι τώρα διαμαρτυρία αφότου δημοσιοποιήθηκαν οι εικόνες που δείχνουν τον Φλόιντ, έναν άοπλο μαύρο με χειροπέδες, να κείτεται μπρούμυτα και να πασχίζει να αναπνεύσει ενώ ένας λευκός αστυνομικός έχει γονατίσει στον λαιμό του.
Πλήθη δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ παρά τους κινδύνους για την υγεία εξαιτίας του κοροναϊού, αν και δεν υπάρχουν διαθέσιμες επίσημες εκτιμήσεις για τη συμμετοχή.
Μεγάλη πορεία διαδηλωτών πέρασε μπροστά από το George Washington University Hospital, μερικά τετράγωνα από τον Λευκό Οίκο, φωνάζοντας «Χέρια ψηλά, Μην πυροβολείτε!», «Κάνουμε πορεία για την ελπίδα, όχι για το μίσος» και «Δεν μπορώ να αναπνεύσω».
Στις συγκεντρώσεις στην Ουάσινγκτον, όπως και αλλού, συμμετείχαν άνθρωποι κάθε φυλής.
«Ως λευκός, επωφελούμαι από το status quo και έτσι το να μην διαδηλώσω και να μην εργασθώ ενεργά για να αποδομήσω τον θεσμικό ρατσισμό με καθιστά συνένοχο», λέει ο 40χρονος κυβερνητικός υπάλληλος Μάικλ Ντράμοντ εξηγώντας τον λόγο για τον οποίο συμμετείχε στη διαδήλωση.
Ωστόσο ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε πως ο αριθμός των διαδηλωτών στην Ουάσινγκτον ήταν χθες μικρότερος απ’ ό,τι προβλεπόταν ότι θα είναι, κάτι που ο ίδιος απέδωσε στη δουλειά της Εθνοφρουράς, της Μυστικής Υπηρεσίας και της αστυνομίας της πρωτεύουσας.
«Πολύ μικρότερο πλήθος στην Ουάσινγκτον απ’ ό,τι προβλεπόταν. Εθνοφρουρά, Μυστική Υπηρεσία και αστυνομία έκαναν φανταστική δουλειά. Ευχαριστώ!», έγραψε στο Twitter.
Στη Βόρεια Καρολίνα, πολυάριθμο πλήθος απέτεινε φόρο τιμής στον Τζορτζ Φλόιντ λίγο πριν μια επιμνημόσυνη τελετή στην πόλη αυτή, τόπο καταγωγής του 46χρονου, στο Ρέιφορντ.
Ο δολοφόνος του Φλόιντ, Ντέρεκ Σαβίν, ο οποίος κρατούσε ακινητοποιημένο τον άοπλο άνδρα επί 8 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα με αποτέλεσμα εκείνος να βρει τραγικό θάνατο από ασφυξία, σύμφωνα με το ιατροδικαστικό πόρισμα, διώκεται για ανθρωποκτονία ενώ τρεις ακόμη αστυνομικοί που ήταν παρόντες στη σκηνή διώκονται επίσης. Όλοι απολύθηκαν από το αστυνομικό Σώμα μετά το περιστατικό.
Με κεντρικά συνθήματα «Black Lives Matter» και «Ι can’t breath» διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν και στη Νέα Υόρκη, με 11 από αυτούς να συλλαμβάνονται.
Μια από τις διαδηλώσεις με το σύνθημα «Οι ζωές των μαύρων μετράνε» που προκάλεσαν έκπληξη ήταν η συγκέντρωση 150 έως 200 ανθρώπων στην πόλη Βάιντορ του Τέξας, διαβόητη για τις σχέσεις της με την Κου Κλουξ Κλαν.
Οι χθεσινές διαμαρτυρίες ήταν πιο ήρεμες, σε σύγκριση με την οργή που είχε επικρατήσει στις διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών, οι οποίες ήταν ωστόσο και πάλι ως επί το πλείστον ειρηνικές. Η εβδομάδα άρχισε με σποραδικά επεισόδια εμπρησμών και βανδαλισμών που οι αρχές και ακτιβιστές απέδωσαν σε μεγάλο μέρος σε υποκινητές και εγκληματικά στοιχεία.
Οι αρχές κατέφυγαν κατά διαστήματα σε βίαιες μεθόδους καθώς προσπαθούσαν να επιβάλουν απαγόρευση της κυκλοφορίας σε ορισμένες πόλεις, περιλαμβανομένων της Νέας Υόρκης και της Ουάσινγκτον, όπου αστυνομικοί με γκλομπ και ειδική εξάρτυση διέλυσαν ειρηνικές διαδηλώσεις.
Οι συγκρούσεις αυτές το μόνο που κατάφεραν ήταν να ενισχύσουν ένα ευρύτερο κίνημα που ζητεί εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις του συστήματος της ποινικής δικαιοσύνης και του τρόπου που αντιμετωπίζει τις φυλετικές μειονότητες.
«Ελπίζω ότι θα πετύχουμε πραγματικά κάποια αλλαγή των όσων συμβαίνουν. Άνθρωποι γονατίζουν και διαδηλώνουν και ικετεύουν εδώ και πολύ καιρό, φτάνει πια», είπε η 42χρονη διαδηλώτρια Καρτρίνα Φερνάντες κοντά στην είσοδο του Λευκού Οίκου. «Δεν μπορούμε να ανεχθούμε πολλά περισσότερα».
Η κηδεία του Τζορτζ Φλόιντ έχει προγραμματισθεί για την Τρίτη στο Χιούστον, όπου ζούσε πριν μετακομίσει στην περιοχή της Μινεάπολης.
Στη Φιλαδέλφεια, διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στα σκαλιά του Philadelphia Art Museum φωνάζοντας «Δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη». Άλλοι έκαναν πορεία κατά μήκος της Benjamin Franklin Parkway, μέσα από την John F. Kennedy Plaza και γύρω από το Δημαρχείο της Φιλαδέλφειας.
Στη Δυτική Ακτή, διαδηλωτές απέκλεισαν για λίγο την κυκλοφορία στη Γέφυρα Golden Gate του Σαν Φρανσίσκο ενώ οδηγοί κόρναραν σε ένδειξη αλληλεγγύης.
Πέρα από την ανησυχία την πιθανότητα βίαιων συγκεντρώσεων, οι μαζικές εκδηλώσεις προκαλούν πονοκέφαλο στις Αρχές των ΗΠΑ για έναν ακόμη λόγο: την πιθανότητα ακόμη μεγαλύτερης διασποράς του κορωνοϊού, στη χώρα που ήδη, σε απόλυτους αριθμούς, έχει υποστεί μακράν το πιο βαρύ πλήγμα στον πλανήτη από την πανδημία.
Παρότι η πανδημία μοιάζει να επιβραδύνεται στη χώρα σε σύγκριση με την κορύφωσή της, στα μέσα Απριλίου, επαγγελματίες της υγείας ανησυχούν για τον κίνδυνο αναζωπύρωσης τις επόμενες εβδομάδες, καθώς συνεχίζονται οι μαζικές κινητοποιήσεις εναντίον του ρατσισμού και της αστυνομικής βαρβαρότητας σε δεκάδες πόλεις της χώρας.
Τις προηγούμενες 24 ώρες, ακόμη 749 άνθρωποι πέθαναν εξαιτίας του νέου κορωνοϊού στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.
Μετά τα τελευταία στοιχεία, ο συνολικός απολογισμός των θανάτων εξαιτίας του ιού στη χώρα ανέρχεται σε πάνω από 109.791, ενώ τα κρούσματα σε τουλάχιστον 1,9 εκατομμύρια σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει η σχολή ιατρικής της Βαλτιμόρης, τα οποία ανανεώνονται συνεχώς.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, πάντως, δήλωσε την Παρασκευή πως οι ΗΠΑ έχουν «σε μεγάλο βαθμό ξεπεράσει» την πανδημία Covid-19, ενώ κάλεσε ξανά τους πολιτειακές κυβερνήσεις να άρουν τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί για την συγκράτηση της εξάπλωσης του ιού.
Με πάνω από 3.000 ημερήσιους θανάτους στα μέσα Απριλίου, οι ΗΠΑ συνεχίζουν μέχρι σήμερα να καταγράφουν περίπου 1.000 θανάτους και 20.000 νέες μολύνσεις σε καθημερινή βάση.