Με την δήλωση ανεξαρτητοποίησης από την παράταξη της μειοψηφίας ‘Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου’ του κ. Γιάννη Γεροντή –λόγω της συμπόρευσής του με την παράταξη του Γιώργου Χατζημάρκου ‘Μπροστά το Νότιο Αιγαίο’ ξεκίνησε χτες, η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, που πραγματοποιήθηκε διά ζώσης, στην Ρόδο.
Ο κ. Μανώλης Γλυνός, χαιρέτισε την απόφαση του κ. Γεροντή, ευχόμενος καλή πορεία ενόψει των επερχόμενων εκλογών του Οκτωβρίου.
Ο περιφερειάρχης ευχαρίστησε και καλωσόρισε τον κ. Γεροντή για την συμπόρευση αλλά και τον κ. Γλυνό, λέγοντας πως ‘η τοποθέτησή του δείχνει πολιτικό πολιτισμό, αυτόν που προσπαθήσαμε πολύ να υπηρετήσουμε’.
Στο πλαίσιο της συζήτησης του 1ο θέματος της ημερήσιας διάταξης ‘Ανάγκη ενημέρωσης και λήψης απόφασης σχετικά με την υπ. αριθ. 176/2023 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, που καταργεί την αρτιότητα και την οικοδομησιμότητα χιλιάδων στρεμμάτων ακινήτων άνω των 4.000 τ.μ., υφιστάμενα προ του 2003’ τέθηκε και το θέμα με τις αυθαιρεσίες που εντοπίστηκαν σε διάφορα νησιά που ήρθε πολύ πρόσφατα στη δημοσιότητα κι έλαβε διαστάσεις. Το θέμα απασχόλησε επί μακρόν, την συνεδρίαση.
Αίσθηση πάντως, προκάλεσε η τοποθέτηση του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, ο οποίος αναφερόμενος στις αποκαλύψεις για αυθαιρεσίες που βλέπουν συνεχώς την δημοσιότητα, υπογράμμισε τα εξής: «Όλα αυτά, δεν είναι στην αρμοδιότητα της ΠΝΑι».
Ο περιφερειάρχης τοποθετήθηκε για το θέμα, απαντώντας στους μόνιμους επικριτές της περιφερειακής αρχής:
«Τι γίνεται με τις παραλίες; Επικρατεί μια κατάσταση που είναι πραγματικά δυσάρεστη. Αυθαίρετες κατασκευές ‘ξεφυτρώνουν’ στις παραλίες, σε όλη τη χώρα. Έκανα μια τοποθέτηση δημόσια: ΚΑΜΙΑ ανοχή δεν υπάρχει από την ΠΝΑι αλλά ΔΕΝ δέχομαι και την στοχοποίηση των νησιών σε μια μόνιμη βάση. Η αυθαίρετη δόμηση είναι… ελληνικό άθλημα. Εκατοντάδες χιλιάδες αυθαίρετα σε όλη την Ελλάδα, δεκάδες χιλιάδες πάνω στον αιγιαλό. Αυθαίρετη δόμηση παντού. Γιατί αφορά πάντα ο δημόσιος διάλογος σε ένα νησί ή σε ένα νησάκι; Εκεί…. ξεχαρμανιάζει ο Έλληνας και η ελληνική δημόσια διοίκηση; Δεν θέλω ασυλία. Θέλω οριζόντια μέτρα και κανόνες. Θέλω τα νησιά να τα θυμόμαστε για καλό και όχι μόνο για κακό. Δέχομαι απόλυτα τον έλεγχο. Θυμίζω πως πέρσι, το περιφερειακό συμβούλιο, συζήτησε το θέμα, πήραμε απόφαση (πολύ γενναία) αλλά ΔΕΝ έχουμε ΚΑΜΙΑ αρμοδιότητα για χορήγηση άδειας λειτουργίας, ούτε στην ανάκληση (απ’ όπου κι αν εκδόθηκε για πολεοδομικές παραβάσεις) και φυσικά ούτε και στην κατεδάφιση των αυθαιρέτων. Τι βλέπω λοιπόν; Μας κουνάνε το δάχτυλο κάθε μέρα. Το ‘κλαμπ της κλάψας και της κακομοιριάς’ ενώ ξέρουν ότι η αρμοδιότητα είναι στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου και οι…. ευαίσθητοι αυτοί πολίτες, ενώ το γνωρίζουν, δείχνουν την ΠΝΑι. Στα χίλια άρθρα για αυθαιρεσίες, βλέπετε 3 φορές την λέξη Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου και 1000 φορές την λέξη Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Θα τους πω κάτι για τα ψεύδη που διακινούν: πού ήσασταν εσείς όταν εμείς δίναμε αγώνα εδώ και χρόνια κατά της αυθαιρεσίας; Γιατί σας ενοχλούν τα συγκεκριμένα; Γιατί τα πρωτόκολλα τα μετράτε από το τέλος στην αρχή; Δεν σας πειράζουν τα υπόλοιπα; Από το 1 έως το… 701. Εμείς, θα θέλαμε να πάρουμε την αρμοδιότητα να τα υλοποιήσουμε όλα!».
Οι κ.κ. Μ. Γλυνός, Γ. Φλεβάρης και Ν. Γερονικόλας, όπως και ο Ν. Αττιτής, συμφώνησαν στην ανάγκη να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για το θέμα που συζητήθηκε στο περιφερειακό συμβούλιο, λέγοντας πως θα δημιουργηθούν πλείστα όσα προβλήματα τόσο στους ιδιοκτήτες όσο και σε όσους ενδιαφέρονται για να επενδύσουν.
Για το θέμα συμφωνήθηκε να εκδοθεί σχετικό ψήφισμα ώστε να ζητηθεί νομοθετική πρωτοβουλία.
Ο κ. Χατζημάρκος πάντως, διαβεβαίωσε πως η θωράκιση για τα νησιά σχετικά με τα πολεοδομικά θέματα, ξεκινάει με τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια που είναι σε εξέλιξη σε όλα τα νησιά.
ΣΗΜΑΤΟΡΡΥΘΜΙΣΗ 5 ΚΟΜΒΩΝ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΡΟΔΟΥ
Αλλαγές στα προγράμματα σηματορρύθμισης των υφιστάμενων φωτεινών σηματοδοτών σε πέντε κόμβους για την θερινή περίοδο, ψήφισε ομoφώνως το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου.
Το θέμα: «Έγκριση τροποποίησης προγραμμάτων σηματορρύθμισης θερινής περιόδου πέντε κόμβων στο Επαρχιακό και Εθνικό Οδικό Δίκτυο Ρόδου», εισηγήθηκε ο διευθυντής Τ.Ε. Δωδ/σου κ. Νίκος Λυμπερόπουλος ο οποίος τόνισε τα εξής:
Έχοντας υπόψη τις διατάξεις του Ν.4313/2014 άρθρο 48, που τροποποιεί το άρθρο 52 του Ν.2696/1999 (57Α’) «Κύρωση Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας» και συγκεκριμένα ότι: «Μέτρα που αφορούν στη ρύθμιση της κυκλοφορίας, όπως στον καθορισμό των μονόδρομων, ποδηλατοδρόμων και κατευθύνσεων της κυκλοφορίας, στην προτεραιότητα οδών, στην αλλαγή της διατομής του οδοστρώματος ή της οδού, στην εγκατάσταση και λειτουργία φωτεινής σηματοδότησης, στον προσδιορισμό και στη λειτουργία των χώρων στάθμευσης οχημάτων σε κοινόχρηστους χώρους και γενικά στον καθορισμό χώρων στάθμευσης και στην επιβολή περιορισμών ή απαγορεύσεων κυκλοφορίας ή στάθμευσης, λαμβάνονται με αποφάσεις του περιφερειακού ή δημοτικού συμβουλίου στο οδικό δίκτυο αρμοδιότητάς τους, με βάση μελέτες που έχουν εκπονηθεί από ή για λογαριασμό των αρμοδίων Τεχνικών Υπηρεσιών τους. Οι αποφάσεις αυτές εγκρίνονται από τον γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης».
Η μελέτη αφορά στους εξής κόμβους:
1. Εθνική οδός Ρόδου – Λίνδου Κ4 «Αγία Βαρβάρα (Lidl)»
2. Εθνική οδός Ρόδου – Λίνδου Κ7 «Διασταύρωση Τσαΐρι-Αεροδρόμιο»
3. Εθνική οδός Ρόδου – Λίνδου Κ11 «Άγιος Νεκτάριος»
4. Εθνική οδός Ρόδου – Λίνδου Κ20 «Διασταύρωση Κολύμπια»
5. Εθνική οδός Αεροδρόμιο – Ανατολικές Ακτές Κ22 «Διασταύρωση Επαρχιακής με Τσαϊρι – Αεροδρόμιο»