Τοπικές Ειδήσεις

Δύο ερωτήσεις, πέντε απαντήσεις από τους βουλευτές Δωδεκανήσου για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Κορυφώνεται ο προεκλογικός αγώνας των κομμάτων, λίγες ώρες πριν τις κάλπες της Κυριακής για τις ευρωεκλογές.
Κρίσιμος παράγοντας η αποχή στη διαμόρφωση του αποτελέσματος. Τα διακυβεύματα της κάλπης είναι πολλά: H ευρωπαϊκή διεύρυνση, η κλιματική κρίση, το μεταναστευτικό, η ασφάλεια και η άμυνα της γηραιάς ηπείρου, η στάση της Ε.Ε. στις πολεμικές συρράξεις της ευρύτερης περιοχής (Ουκρανία, Παλαιστίνη), θέματα ενέργειας και ανταγωνιστικότητας κ.α.
Η Ελλάδα έχει λίγους ευρωβουλευτές. Μόλις 21, επί συνόλου άνω των 700.
Στη «δ» απαντούν ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής – βουλευτής Δωδεκανήσου Γιάννης Παππάς και οι βουλευτές Δωδεκανήσου Μάνος Κόνσολας, Μίκα Ιατρίδη, Βασίλης Υψηλάντης και Γιώργος Νικητιάδης, σε δύο κρίσιμα ερωτήματα, ενώ ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τις ευρωεκλογές:
-Τι κρίνουν την Κυριακή οι πολίτες στην κάλπη και
– Ποιες είναι οι προσδοκίες από την επόμενη μέρα της νέας σύνθεσης των 21 ευρωβουλευτών της χώρας μας σε σχέση με τα ζητήματα της νησιωτικότητας;

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΠΑΣ


Ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Παππάς αναφέρει: «Οι προκλήσεις για τα επόμενα χρόνια είναι μεγάλες και στις 9 Ιουνίου θα αποφασίσουμε πώς θα τις χειριστούμε. Η στρατηγική αυτονομία από σύνθημα πρέπει να μετατραπεί σε αποτελεσματική πολιτική, όπως για παράδειγμα στην άμυνα και στην ενέργεια, η διασφάλιση της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας που σημαίνει καλύτερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας και φυσικά η προστασία του πρωτογενούς τομέα και των αγροτών μας».
Στο δεύτερο ερώτημα ο κ. Παππάς επισημαίνει ότι: «Οι προσδοκίες για την επόμενη σύνθεση της Ευρωβουλής και της Κομισιόν είναι να εμπεδωθεί ακόμα περισσότερο η έννοια και οι ανάγκες της νησιωτικότητας. Προσδοκούμε επίσης στην αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων για δράσεις και έργα σε υποδομές μεταφορών, διαχείριση νερού, φυσικό περιβάλλον και κλιματική αλλαγή, ανεπάρκεια δομών και υπηρεσιών, πολιτισμό, αθλητισμό και προώθηση καινοτόμων δράσεων επιχειρηματικότητας».

ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ


Ο βουλευτής Δωδεκανήσου της ΝΔ Μάνος Κόνσολας τονίζει ότι «κρίνεται, κα. Παμπρή, η δυνατότητα της χώρας να συνεχίσει στο δρόμο της πολιτικής σταθερότητας αλλά και η ενίσχυση της εικόνας της Ελλάδας στην Ευρώπη. Η κοινή ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική, η επαναδιαπραγμάτευση της ΚΑΠ, τα αναπτυξιακά εργαλεία και κονδύλια για την περιφερειακή ανάπτυξη απαιτούν μια κυβέρνηση με κύρος και αξιοπιστία σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
Ως προς το δεύτερο ερώτημα για τις προσδοκίες της επόμενης ημέρας, ο κ. Κόνσολας επισημαίνει: «Και οι 21 Έλληνες ευρωβουλευτές μπορούν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για τη δημιουργία ενός νέου Ταμείου για την άσκηση της Περιφερειακής Πολιτικής της Ε.Ε., που θα ενοποιήσει τα Διαρθρωτικά Ταμεία που υπάρχουν σήμερα και θα έχει άμεσα οφέλη για τις νησιωτικές περιοχές. Μία ακόμα πρόκληση, είναι η διεύρυνση των κριτηρίων για την κατανομή των ευρωπαϊκών πόρων, προκειμένου σε αυτά να συμπεριληφθεί η νησιωτικότητα και όχι μόνο το ΑΕΠ».

ΜΙΚΑ ΙΑΤΡΙΔΗ


Η βουλευτής Δωδεκανήσου της Νέας Δημοκρατίας Μίκα Ιατρίδη στο πρώτο ερώτημα απαντά: «Οι πολίτες την Κυριακή κρίνουν το ποια πολιτική δύναμη είναι αξιόπιστη, σταθερή, εργατική και αποτελεσματική. Κρίνουν ποια πολιτική δύναμη έχει καταφέρει να κάνει ισχυρή την Ελλάδα στην Ευρώπη. Κρίνουν ποια πολιτική δύναμη βρίσκεται σταθερά δίπλα στους Έλληνες πολίτες και, μάλιστα, σε δύσκολες συνθήκες. Για αυτό και στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου επιλέγουν τη Νέα Δημοκρατία, την παράταξη των μεγάλων επιλογών!».
Στο δεύτερο σκέλος ως προς τις προσδοκίες από την επόμενη μέρα της νέας σύνθεσης των 21 ευρωβουλευτών σε σχέση με τα ζητήματα της νησιωτικότητας, η κα Ιατρίδη σημειώνει:
«Πολλά από τα πιο σημαντικά και καθοριστικά έργα υποδομών στα νησιά μας χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως το ΕΣΠΑ. Στόχος, λοιπόν, είναι να έχουμε μια ισχυρή ομάδα ευρωβουλευτών, η οποία θα είναι σε θέση να διαπραγματευθεί και να εξασφαλίσει ακόμα περισσότερους πόρους, για μια ακόμα καλύτερη ζωή!».

ΒΑΣΙΛΗΣ ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ


Ο βουλευτής Δωδεκανήσου της ΝΔ Βασίλης Υψηλάντης επισημαίνει από την πλευρά του: «Οι Ευρωπαίοι πολίτες ψηφίζοντας για τους εκπροσώπους τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κρίνουν για το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης αλλά και της χώρας τους. Στις συγκεκριμένες εκλογές το διακύβευμα είναι διττό. Από τη μια ευρωπαϊκό, αφού τυχόν επικράτηση της λαϊκιστικής Ακροδεξιάς θα οδηγήσει σε περιπέτειες την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Ενώ αντίθετα μια ευρεία επικράτηση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, θα σημάνει συνέχιση της προσπάθειας αυτής με γρηγορότερους ρυθμούς και με σιγουριά. Από την άλλη εθνικό, με ευθεία αναγωγή στην συνεπή και σταθερή πορεία της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την κατάκτηση νέων στόχων που θα ενδυναμώσουν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, μόνο με δυνατή τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Την μόνη αληθινή ευρωπαϊκή παράταξη της Ελλάδας με σημαντικό ευρωπαϊκό έργο στο ενεργητικό της».

Στο δεύτερο σκέλος του ερωτήματος για τη νησιωτικότητα αναφέρει ότι: «Η μεγάλη προσδοκία, των νησιωτών, από την νέα σύνθεση του ευρωκοινοβουλίου και όχι μόνον από τους ευρωβουλευτές μας, πρέπει να είναι η δυνατόν μεγαλύτερη ενεργοποίηση ευρωβουλευτών, στο να κινητοποιήσουν τις ευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις για να διεκδικήσουν και να επιβάλουν πολιτικές που θα απαντούν στα προβλήματα της νησιωτικότητας. Άλλωστε η γεωγραφική ασυνέχεια στην Ευρωπαϊκή Ενωση, είναι ένα γεγονός που έχει και στο παρελθόν απασχολήσει την Ε.Ε και νησιώτες βουλευτές και από άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ


Ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Νικητιάδης, τονίζει από την πλευρά του ότι: «Οι εκλογές της Κυριακής, θα καθορίσουν την πορεία που θέλουμε για την ΕΕ. Θέλουμε μία Ένωση με ενιαία εξωτερική πολιτική, με δικό της στρατό και κοινή πολιτική άμυνας ή θέλουμε μία Ευρώπη μεγάλων εταιριών, εξαρτώμενη από μεγάλα συμφέροντα και μόνο; Θέλουμε μόνιμα ταμεία, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ή θα πρέπει να περιμένουμε νέες πανδημίες για να δημιουργηθούν; Η απάντηση αν θέλουμε μία άλλη Ευρώπη είναι μία. Ψηφίζουμε ΠΑΣΟΚ. Ψηφίζουμε Δημοκράτες Σοσιαλιστές».
Ως προς το δεύτερο ερώτημα, ο κ. Νικητιάδης δηλώνει: «Τόσο η συνθήκη του Μάαστριχτ όσο και η συνθήκη του Άμστερνταμ καθορίζουν τις πολιτικές που θα πρέπει να χαράσσονται από την ΕΕ, τόσο για τις νησιωτικές όσο και για τις απομακρυσμένες ορεινές περιοχές. Κάνουν κάτι οι σημερινές ηγεσίες της ΕΕ για τη λήψη τέτοιων αποφάσεων; Απολύτως τίποτα. Μόνο με ηγεσία Δημοκρατών Σοσιαλιστών στην ΕΕ θα δούμε να εφαρμόζονται στην πράξη νησιωτικές πολιτικές με προγράμματα όπως τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα που έφερε παλαιότερα ο Α. Παπανδρέου. Ψήφο στο ΠΑΣΟΚ την Κυριακή για μία άλλη ΕΕ που όχι απλώς θα θέλει, αλλά και θα δημιουργεί προγράμματα που θα αμβλύνουν τις διαφορές νησιωτικής και ηπειρωτικής χώρας».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου