Ψάχνουν και άλλη επιχείρηση μεταφοράς ναρκωτικών, τις οικονομικές σχέσεις, τις κλήσεις και την προέλευση €20 εκατ. μετρητών Ψάχνουν και άλλη επιχείρηση μεταφοράς ναρκωτικών, τις οικονομικές σχέσεις, τις κλήσεις και την προέλευση €20 εκατ. μετρητών
Μία απόπειρα εξαγοράς πολυτελούς ξενοδοχείου στην Ανάβυσσο αντί 20 εκατ. ευρώ φαίνεται να «καίει» μέλη του καρτέλ ηρωίνης που μετέφεραν περίπου 2,1 τόνους ναρκωτικών από τον Περσικό Κόλπο στην Ελλάδα στις αρχές Ιουνίου.
Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία από την έρευνα, η επιλογή εξαγοράς του συγκεκριμένου ξενοδοχείου πιθανόν δεν ήταν τυχαία. Υπάρχουν ενδείξεις για παλαιότερες
επαφές και προγενέστερες «εκκρεμείς» συναλλαγές των υπευθύνων του εν λόγω ξενοδοχείου με ναυτιλακούς παράγοντες, τα ονόματα των οποίων μνημονεύονται τώρα στην υπόθεση μεταφοράς της ηρωίνης.
Όπως κατέθεσε προ μερικών ημερών υψηλόβαθμος αξιωματικός του Λιμενικού, «σε ανεπίσημη συζήτηση που είχα με τον υπεύθυνο ξενοδοχείου στην περιοχή της Αναβύσσου, το όνομα του οποίου δεν θυμάμαι, πληροφορήθηκα ότι ο τούρκος «εγκέφαλος» της σπείρας είχε ζητήσει να αγοράσει το ξενοδοχείο αντί του ποσού των 20 εκατ. ευρώ, καταβάλλοντάς τα σε μετρητά, και μάλιστα με θετική ανταπόκριση εκ μέρους του ιδιοκτήτη. Όμως δεν πρόλαβε να προχωρήσει η αγοραπωλησία. Επίσης ο ως άνω Τούρκος του ζήτησε να βγάλει ένα ακτοπλοϊκό εισιτήριο για μια νταλίκα η οποία θα ερχόταν χωρίς φορτίο από το Βέλγιο».
«Γιατί επέλεξαν αυτό;»
Εκείνο λοιπόν που κίνησε το ενδιαφέρον των ερευνητών της υπόθεσης είναι γιατί τα μέλη του «καρτέλ της ηρωίνης» επέλεξαν το συγκεκριμένο ξενοδοχείο για αγορά στην προφανή προσπάθειά τους να «ξεπλύνουν» τα τεράστια ποσά από την πώληση των ναρκωτικών.
Όπως χαρακτηριστικά αναρωτιούνταν οι αξιωματούχοι στην πρώτη φάση των ερευνών, «γιατί οι ναρκέμποροι επέλεξαν αυτή την ξενοδοχειακή μονάδα στην Ανάβυσσο και δεν διάλεξαν οποιοδήποτε άλλο από τα δεκάδες ξενοδοχεία της παραλιακής; Πώς γνώριζαν ότι η προσφορά τους θα γινόταν δεκτή; Επρόκειτο για μια τυχαία επιλογή ή μήπως υπήρχε άλλος συνδετικός κρίκος;»
Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, ένας εκ των ιδιοκτητών του ξενοδοχείου είχε από παλιότερα προσωπική γνωριμία, σειρά συναλλαγών αλλά και χρέη προς εταιρείες και πρόσωπα των οποίων εξετάζεται ο ρόλος τώρα στην υπόθεση ηρωίνης. Και αυτό, σύμφωνα με στελέχη των διωκτικών αρχών, «πιθανόν να μην είναι καθόλου συμπτωματικό και ίσως μας βοηθήσει να προσδιορίσουμε με ακρίβεια ποιοι εμπλέκονται τελικώς στην υπόθεση της ηρωίνης».
Έρευνα και για άλλο φορτίο, κλήσεις και πρόσωπα
Η «μυστική» έρευνα της αμερικανικής Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών (DEA) και του Λιμενικού στρέφονται σε μία προηγούμενη μεταφορά ηρωίνης στην Ελλάδα η οποία τοποθετείται χρονικά στις αρχές του 2014 αλλά δεν ολοκληρώθηκε από το ίδιο σύστημα υπόπτων.
Την ίδια ώρα αναμένεται η άσκηση νέων ποινικών διώξεων σε κεντρικά πρόσωπα της υπόθεσης ενώ πολλές πτυχές της αναμένεται να φωτίσουν οι αναλύσεις τηλεφωνικών κλήσεων. Υπάρχει ωστόσο ένα προβληματικό στοιχείο, ότι πολλές από τις επίμαχες κλήσεις έχουν γίνει με κινητά τηλέφωνα που ανήκουν σε αραβικές εταιρείες.
Οι δικαστικοί λειτουργοί επιχειρούν επιπλέον να προσδιορίσουν και να διαχωρίσουν ποίοι από τους εμπλεκόμενους ναυτιλιακούς συμμετείχαν σε κύκλωμα λαθρεμπορίου πετρελαίου στον Περσικό και στη Μεσόγειο –μάλιστα μερικοί από αυτούς διεκπεραίωναν χρηματαποστολές από τα έσοδα του λαθρεμπορίου από τη Μέση Ανατολή– και ποιοι ήσαν αυτοί ακριβώς που είχαν μεθοδεύσει τη διακίνηση της ηρωίνης. Παράλληλα έρευνα γίνεται για εντοπισμό μελών του καρτέλ στο Βέλγιο.
του Βασίλη Λαμπρόπουλου
Βήμα