Όπως αναφέρει σήμερα ο Τύπος, και ειδικότερα η εφημερίδα Ιλ Μεσσατζέρο, ο Ματτέο Ρέντσι έχει σκοπό να προτείνει, στους ευρωπαίους σοσιαλιστές, σήμερα στις Βρυξέλλες, την έγκριση ενός νέου σχεδίου Μάρσαλ για την Ελλάδα, το οποίο να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των καταστρεπτικών συνεπειών της λιτότητας.
Ένα σχέδιο στο οποίο αναφέρθηκε με έμφαση, πρόσφατα, και ο Ιταλός κεντροαριστερός πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι.
Όπως διαρρέει από το κυβερνητικό μέγαρο στην Ρώμη, ο Ρέντσι είναι διατεθειμένος να στηρίξει το αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, για δραστική μείωση της λιτότητας, αλλά επιθυμεί, σε αντάλλαγμα, να δεσμευθεί η Ελλάδα ότι θα υλοποιήσει κάποιες βασικής σημασίας μεταρρυθμίσεις.
Σεβασμός στο ελληνικό δημοψήφισμα
Η ιταλική εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα, παράλληλα, αναφέρει ότι σύμφωνα με πληροφορίες της, η διαμεσολαβητική αυτή προσπάθεια της Ιταλίας έχει συμφωνηθεί σε τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα- Ρέντσι.
Και χθες, σύμφωνα με τον ιταλικό τύπο, οι δυο πρωθυπουργοί ανέλυσαν, τηλεφωνικά, το μήνυμα του ελληνικού δημοψηφίσματος και τα επόμενα βήματα που θα πρέπει να γίνουν, σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο δε Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματταρέλλα, ο οποίος δήλωσε αμέσως ότι σέβεται το αποτέλεσμα του ελληνικού δημοψηφίσματος, βλέπει με καλό μάτι τις κινήσεις του Ρέντσι για εξισορρόπηση της ευρωπαϊκής πολιτικής προς την ανάπτυξη και για να βρεθεί μια λογική λύση στο θέμα της Ελλάδας, γράφει πάντα η Ιλ Μεσσατζέρο. Ο Ιταλός υπουργός εξωτερικών, τέλος, Πάολο Τζεντιλόνι, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Κορριέρε Ντέλλα Σέρα τονίζει ότι « η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ελλάδα πρέπει, τώρα, να θέσουν έναν πολιτικό στόχο: να αποφευχθεί η έξοδος της Αθήνας από το Ευρώ με ένα βιώσιμο σχέδιο μεταρρυθμίσεων και μείωσης του χρέους».
«Υπάρχει ένα πρόβλημα ακόμη μεγαλύτερο από την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης της Ελλάδας. Είναι τι είδους Ευρώπη θέλουμε» δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι πριν αναχωρήσει για τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης αναφερόμενος εκ νέου στην ευρύτερη πραγματικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Ματέο Ρέντσι σημείωσε ότι πρέπει να οικοδομηθεί μία πολιτική και όχι μόνο οικονομική ένωση, επαναλαμβάνοντας εν μέρει τη θέση που είχε διατυπώσει τη Δευτέρα, μετά το ελληνικό «όχι» στο δημοψήφισμα, λέγοντας «η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει ή έχει τελειώσει».
Παίρνοντας το λόγο στο Cern (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πυρηνικής Έρευνας) της Γενεύης, ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε: «Ετοιμάζομαι να μεταβώ στις Βρυξέλλες για μια πολλοστή συζήτηση σχετικά με την Ευρώπη. Υπάρχει, όμως, ένα πρόβλημα ακόμη μεγαλύτερο από την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης της Ελλάδας. Το πρόβλημα σχετίζεται με τι είδος Ευρώπης θέλουμε για το μέλλον».
Σύμφωνα με τον Ιταλό πρωθυπουργό «για να μπορέσει να οικοδομηθεί μια πολιτική, και όχι μόνον οικονομική Ευρώπη πρέπει να επιστρατεύσουν όλοι, την μέγιστη εξυπνάδα τους».
Πριν την έναρξη του Eurogroup, o Ιταλός υπουργός οικονομικών Πιέρ Κάρλο Πάντοαν δήλωσε:
«Bρισκόμαστε εδώ με εποικοδομητικό πνεύμα για να προσπαθήσουμε να πετύχουμε μια συμφωνία. Πολλά θα εξαρτηθούν, φυσικά, από το ποια στάση θα λάβει η ελληνική κυβέρνηση. Εγώ ελπίζω να επιδείξει εποικοδομητικό πνεύμα». Ο Πάντοαν ευχήθηκε «να ξεκινήσει η ουσιαστική συζήτηση σχετικά με την επιτάχυνση της ολοκλήρωσης της νομισματικής ένωσης».