Ειδήσεις

Χρονοδιάγραμμα – εξπρές για τα προαπαιτούμενα ζητούν οι δανειστές

Το πρώτο τεστ προσαρμογής στη μετά Brexit ευρωπαϊκή εποχή θα περάσει η ελληνική κυβέρνηση στο Eurogroup της Δευτέρας – ένα τεστ, με καθαρό ζητούμενο από την πλευρά των δανειστών την άμεση και άνευ διαπραγματεύσεων εφαρμογή των εκκρεμών προαπαιτούμενων.

Πρόκειται για τα15 προαπαιτούμεναπου πρέπει να υλοποιηθούν για να εκταμιευθεί ηυποδόση των 2,8 δις ευρώ και για τα οποία οι θεσμοί έχουν ήδη ζητήσει επιτάχυνση και εφαρμογή τους εντός του καλοκαιριού. Στόχος είναι να έχει κλείσει όλος ο κύκλος των εκκρεμοτήτων ακόμη κι έως το τέλος Αυγούστου, έτσι ώστε από τον Σεπτέμβριο να ανοίξει ο κύκλος της δεύτερης αξιολόγησης.

Είναι ένας στόχος τον οποίο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, συμμερίζεται και η ελληνική πλευρά, ωστόσο η θερμότητα που έχουν πολλά από τα εκκρεμή προαπαιτούμενα και η γερμανική επίδειξη πυγμής σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των κανόνων μετά το βρετανικό δημοψήφισμα, δείχνουν ότι η συνεδρίαση του Eurogroup δεν θα είναι εύκολη για τον έλληνα υπουργό Οικονομικών.

Το «σημείωμα» στον Τσακαλώτο

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από Βερολίνο και Βρυξέλλεςο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα κληθεί να καταθέσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το πώς και πότε θα προχωρήσει η λίστα των εκκρεμοτήτων του καλοκαιριού. Δείγμα προθέσεων άλλωστε δόθηκε ήδη με το σημείωμα που εστάλη από την κοινοτική πλευρά των θεσμών στον υπουργό Οικονομικών και με το οποίο οι δανειστές εγκαλούν την κυβέρνηση για καθυστέρηση στην εφαρμογή των εκκρεμών προαπαιτούμενων.

Στο σημείωμα καθίσταται σαφές πως η υλοποίηση όλων των δεσμεύσεων της πρώτης αξιολόγησης πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός του Αυγούστου και ότι, σε διαφορετική περίπτωση, θα χαθεί η ευκαιρία για έγκριση της εκταμίευσης των 2,8 δις ευρώ στο Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου.

Το εν λόγω σημείωμα αποτελεί και την έμμεση απάντηση των δανειστών στις διαμαρτυρίες του Ευκλείδη Τσακαλώτου για τον ρόλο των τεχνικών κλιμακίων και τις «εκτός ατζέντας» απαιτήσεις τους, ενώ το μήνυμα που – με διαφορετικό ύφος, αλλά στο ίδιο πνεύμα – φθάνει σταθερά στην Αθήνα από Βρυξέλλες και Βερολίνο είναι πως «δεν υπάρχει πλέον διαπραγμάτευση, αλλά ταχεία εφαρμογή των συμφωνηθέντων».

Οι θερμές εκκρεμότητες

Σ’ αυτό το κλίμα, και με τους ευρωπαίους αποφασισμένους να αποτρέψουν οποιοδήποτε ρήγμα συνοχής μετά το Brexit, η κυβέρνηση θα πρέπει εντός του Ιουλίου και του Αυγούστου να κλείσει ιδιαίτερα κρίσιμα μέτωπα, με πρώτη τις ιδιαίτερα ευαίσθητες αλλαγές στην ηγεσία του ΤΧΣ και των μεγάλων συστημικών τραπεζών. Μετά τη χθεσινή – αναγκαστική – παραίτηση των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΤΧΣ, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η νέα ηγεσία θα οριστεί εντός του επόμενου δεκαπενθημέρου και ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου θα είναι ξένος.

Παράλληλα, θα πρέπει να θεσμοθετηθεί το λεγόμενο«ακαταδίωκτο» της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ και να συσταθεί το Συμβούλιο Εποπτείας του νέου υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων. Στις εκκρεμότητες βρίσκονται ακόμη η στελέχωση της νέας ανεξάρτητης Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, η μεταφορά του 5% του ΟΤΕ που κατέχει το Δημόσιο στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και η αναθεώρηση του νόμου Δένδια για τα κόκκινα δάνεια.

Το νέο Μεσοπρόθεσμο

Πέραν των εκκρεμών προαπαιτούμενων, έως τις 15 Ιουλίου θα πρέπει να έχει κατατεθεί στη Βουλή και το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα για την τριετία 2017-2020, το οποίο κι θα περιλαμβάνει όλα τα πρόσθετα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ από το 2017 με στόχο την διασφάλιση πλεονάσματος 3,5% το 2018.

Εδώ, το ερώτημα είναι ποιοι θα είναι οι στόχοι για το πλεόνασμα μετά το 2018, με τους δανειστές να αποκρούουν μέχρι στιγμής οποιαδήποτε μείωση από το συμφωνηθέν 3,5%…

tvxs.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου