Ρεπορτάζ

Οι τοπικοί φορείς ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό για τον υποσταθμό

Δραστικά μέτρα είναι αποφασισμένη να λάβει η διαπαραταξιακή επιτροπή για την κατασκευή του υποσταθμού της ΔΕΗ στον Αγιο Νικόλαο, όπως αποφασίστηκε κατά την συνεδρίασή της, το πρωί της Τετάρτης.
Ανάμεσα στα άλλα που αποφασίστηκαν, είναι να αποσταλεί επιστολή στον πρωθυπουργό και στον αρμόδιο υπουργό με την οποία να του γνωστοποιούνται όλα τα δεδομένα, ώστε να επιτευχθεί η διακοπή των εργασιών.
Η επιτροπή, θα δράσει άμεσα, γι αυτό και όπως εκτιμάται, το αργότερο εντός της ερχόμενης εβδομάδας θα σταλεί η επιστολή, με την οποία επίσης θα ζητηθεί από τον κ. Τσίπρα, συνάντηση με τα μέλη της διαπαραταξής επιτροπής για να του εκθέσουν δια ζώσης και λεπτομερώς τους λόγους για τους οποίους κρίνεται απαραίτητη η διακοπή των εργασιών.
«Στη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε μια επισκόπηση της κατάστασης, όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα και καθορίστηκε ο νέος ρόλος της διαπαραταξιακής επιτροπής. Μέχρι πρότινος ο ρόλος της ήταν πολύ συγκεκριμένος, να προτείνει δηλαδή εναλλακτικές θέσεις για τον υποσταθμό της ΔΕΗ με δεδομένο όμως ότι οι εργασίες ξεκίνησαν, θα πρέπει να διαφοροποιηθούμε. Στο εξής θα πρέπει να παρακολουθούμε την πορεία των εξελίξεων και να καθοριστούν οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν από εδώ και πέρα», δήλωσε στην «δ» το μέλος της διαπαραταξιακής επιτροπής κ. Γιώργος Υψηλάντης.
Όπως έκανε γνωστό, αρχικά αποφασίστηκε να γίνει παρέμβαση προς την Διεύθυνση Πολεοδομίας του Δήμου, για τις πολεοδομικές παραβάσεις του έργου που διαπίστωσε η διαπαραταξιακή επιτροπή. «Όπως διαπιστώσαμε, δεν τηρούνται οι όροι της οικοδομικής άδειας και ως διαπαραταξιακή επιτροπή, που εκφράζει τον Δήμο Ρόδου αλλά και τους κοινωνικούς φορείς, με παρέμβασή μας προς την Διεύθυνση Πολεοδομίας θα ζητήσουμε να πράξουν τα νόμιμα για τον έλεγχο νομιμότητας του έργου. Εχουν γίνει καταγγελίες από τον ΑΠΟΠΕΣ, από μηχανικούς και από πολίτες και δεν δίνει σημασία κανείς. Αυτή τη φορά λοιπόν, θα σταλεί επίσημο έγγραφο της επιτροπής με το οποίο θα ζητείται να ελεγχθεί το έργο και να πράξουν οι αρμόδιοι τα δέοντα εφόσον διαπιστωθούν οι παραβάσεις».
Παράλληλα, ο κ. Γιώργος Υψηλάντης δήλωσε ότι μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα, θα είναι έτοιμη η επιστολή με αποδέκτη τον πρωθυπουργό και τον αρμόδιο υπουργό με την οποία η διαπαραταξιακή επιτροπή θα ζητά συνάντηση μαζί τους. «Το θέμα δεν αφορά μόνον τη ΔΕΗ. Η ΔΕΗ προσπαθεί να κάνει την δουλίτσα της. Το ζήτημα είναι πολιτικό. Αφορά παρέμβαση σε ένα σημείο της πόλης για την οποία εγείρονται πολλά ερωτηματικά και υπάρχουν πολλές αντιδράσεις. Δεν τίθεται μόνον ζήτημα προστασίας της δημόσιας υγείας αλλά και ζήτημα προστασίας του περιβάλλοντος, όπως επίσης και του διατηρητέου μνημείου που βρίσκεται δίπλα, του παλιού εργοστασίου της ΔΕΗ, που το αφήνουν να ρημάζει. Το κτήριο, αν και έχει κηρυχθεί διατηρητέο είναι ερείπιο και παρά τις “αερολογίες” της ΔΕΗ ότι θα το αναδείξει και θα το αξιοποιήσει, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα. Ας μην ξεχνάμε επίσης πως υποτίθεται ότι εγκρίθηκε ένα σχέδιο για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της περιοχής, για το οποίο έχει επισημανθεί από όλους πως σε αυτό το πλαίσιο η συγκεκριμένη εγκατάσταση του υποσταθμού, δεν έχει καμία θέση. Για όλα αυτά απαιτείται μια πολιτική παρέμβαση, δεν μπορούμε να παίζουμε κρυφτό και πετροπόλεμο με την ΔΕΗ. Ας αναλάβει και η κυβέρνηση τις ευθύνες της απέναντι σε αυτό το τόσο σημαντικό ζήτημα. Αυτά τα δεδομένα θα τεθούν υπ΄όψιν του πρωθυπουργού με την επιστολή με την οποία θα ζητάμε και συνάντηση μαζί του», είπε ο κ. Γ. Υψηλάντης, σημειώνοντας ότι οι διαδικασίες θα κινηθούν τάχιστα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου