Με 45 χρόνια λειτουργίας, ένα πολυβραβευμένο πρόγραμμα γαστρονομικού τουρισμού Live Like A Local (Τourism Awards 2019 ) και δύο καινούργιους chef, το Rodos Palace γιορτάζει με μια σειρά εκδηλώσεων το φετινό καλοκαίρι.
Η «δημοκρατική» βρέθηκε και μίλησε με τους executive chefs Λευτέρη Καμπουράκη και Μιχάλη Στάλα που φέτος επιμελούνται το μενού στα «12 Νησιά» αλλά και το εορταστικό Signature Dish για τα 45 χρόνια λειτουργίας του ξενοδοχείου.
• Τι να περιμένει απο εσάς και τα 12 Νησιά το Ροδιακό κοινό αυτό το καλοκαίρι;
Λευτέρης: Σίγουρα ένα πολύ καλό γευστικό προιόν το οποίο έχει ως αφετηρία τις αγνές πρώτες ύλες και την αυθεντικότητα στην εκτέλεση.
Μιχάλης: Ένα μενού φτιαγμένο με πάθος απο μια ομάδα που γευστικά δεν επαναπαύεται ποτέ. Ταξιδεύει, δοκιμάζει, μυρίζει, ακούει και πειραματίζεται με σεβασμό και ταπεινότητα απέναντι στην τοπική γεύση.
• Τα 12 Νησιά είναι ένα ιδιάιτερα δημοφιλές εστιατόριο που μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια έχει κερδίσει την αγάπη των Ροδιτών αλλά και απο επισκέπτες του νησιού που ακολουθούν ευλαβικά την πορεία του. Εκτός απο το μενού τι άλλο πιστεύετε ότι συντελεί σε αυτό.
Λευτέρης: Πρωτίστως η γεύση αλλά και το καταπληκτικό περιβάλλον το οποίο είναι πραγματικά μαγικό. Απίστευτος κήπος, ποταμάκια που τρέχουν κατα μήκος και ένα υπέροχος καλοκαιρινός ουρανός που κάνουν την εμπειρία συνολικά μοναδική.
Μιχάλης: Το περιβάλλον και το αξεπέραστο τοπίο. Επίσης η πρόθεση μας να υποδεχθούμε τους επισκέπτες σαν καλεσμένους μας και όχι σαν πελάτες και να τους εξήγησουμε με λεπτομέρεια τις τεχνικές και τα υλικά που χρησιμοποιούμε.
• Γεννηθήκατε και μεγαλώσατε σε δύο απο μέρη με ισχυρή γευστική ταυτότητα. Ο Λευτέρης απο την Ιαλυσό και ο Μιχάλης απο την Κάλυμνο. Πόσο πολύ σας έχει επηρεάσει αυτό στο φετινό μενού.
Λευτέρης: Θα έλεγα αρκετά αλλά με ένα υποσυνείδητα όμορφο τρόπο, που αφήνει την ένταση τον αρωμάτων απο τα μπαχαρικά της γιαγιάς μου να πλυμηρίζουν με συγκίνηση τα πιάτα μας.
Μιχάλης: Σε μεγάλο βαθμό. Πιάνω τον ευατό μου να κυνηγά τις παιδικές μυρωδιές του χώματος απο το καρότο που μόλις ξέθαβε η γιαγιά μου και του φρέσκου θαλασσινού απο την ψαριά της ημέρας. Άρα οι αναμνήσείς μας οδηγούν στην αναζήτηση και την σύνθεση απο υλικά και διαδικασίες που επαληθέυουν στον ουρανίσκο την ίδια μνήμη, την ίδια απόλαυση.
• Παίζει μεγάλο ρόλο η προέλευση των υλικών σας; Για παράδειγμα τα λαχανικά που αναφέρατε;
Λευτέρης: Πάρα πολύ μεγάλο. Και όχι μόνο τα λαχανικά αλλά όλα τα συστατικά. Φέτος είμαστε πολύ τυχεροί διότι μέρος απο τα λαχανικα που χρησιμοποιούμε παράγονται αποκλειστικά μέσα στο ξενοδοχείο. Δηλαδή ότι καλύτερο για κάποιον που τρώει στα 12 Νησιά.
• Ποιά είναι η γνώμη σας για την σύγχρονη γαστρονομική σκηνή παγκοσμίως;
Λευτέρης: Η γαστρονομία είναι μια διαδικασία οργανική που αλλάζει, εξελίσσεται μέσα στα χρόνια αντανακλώντας την κοινωνία και τις τρέχουσες ζυμώσεις όποιες και αν είναι αυτές. Η μοριακή γαστρονομία έφερε καινούργιο αέρα αλλά και μια σύγχυση. Αυτό που παρατηρώ είναι ότι ο κόσμος της γεύσης επιστρέφει ξανά πίσω στην αυθεντική συνταγή με καινούργια διαδικασία. Με άλλα λόγια: Πάμε πίσω.
Μιχάλης: Καινούργιες τεχνικές που βοηθούν σε καινούργια μονοπάτια. Η μοριακή γαστρονομία έχει το δικό της μέρος στο φετινό μενού συμπληρωματικά βοηθώντας την συνολική εμπειρία.
• Δηλαδή ένα gourmet εστιατόριο με μενού φτιαγμένο σχεδόν με όλα τα καλά στοιχεία που έχουν αυτη την στιγμή πρώτη θέση στο παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη. Σωστά;
Μιχάλης: Σωστό! Με άριστης ποιότητας πρώτες ύλες, συστατικά χωρίς βελτιωτικά, ζωμοί φτιαγμένοι στην κουζίνα μας και αρωματικά κομμένα απο τον κήπο μας.
• Τελικά η τηλεόραση και τα social media βοήθησαν την γεύση, τους σέφ, τα εστιατόρια ή μέσα στην πληθώρα τηλεοπτικών εκπομπών και αναρτήσεων στο instagram χαθήκαμε στην μετάφραση.
Λευτέρης: Αντιθέτως, έκανε τους ανθρώπους πιο ενημερωμένους σχετικά με το φαγητό.
Μιχάλης: Τα social media βοήθησαν πολύ να εκτιμήσει ο κόσμος την δουλειά που κρύβεται πίσω απο ένα πιάτο, την δημιουργικότητα, το μοντέρνο, το ιδιαίτερο. Παρ’ολα αυτά στο τέλος της ημέρας αυτό που εμείς θέλουμε είναι όχι να προσφέρουμε μόνο ένα εντυπωσιακό πιάτο αλλά και ένα “τίμιο πιάτο”.
• Ποιά είναι μια αξεπέραστη Ροδίτικη γεύση για σας;
Λευτέρης: Το κύμινο φυσικά! (γέλια) Ο πατέρας μου πάντα έχει δίπλα του όταν μαγειρεύει, αλάτι, πιπέρι και κύμινο. Μόνο! (γέλια)
Μιχάλης: Θα συμφωνήσω κι εγώ. Τα μπαχαρικά που χρησιμοποιούμαι στα Δωδεκάνησα.
• Πόσο πολύ έχουν συμβάλει οι σεφς των ξενοδοχείων στο Ροδιακό γαστρονομικό τοπίο;
Λευτέρης: Θα έλεγα πάρα μα πάρα πολύ! Οχι μόνο οι σεφς αλλά και οι ομάδες πίσω απο κάθε ξενοδοχείο. Πλέον ανεβάζουν τον πήχη με υγιή τρόπο βοηθώντας την Ρόδο να μπαίνει σταδιακά στον χάρτη της γεύσης όχι μονο στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο.
Μιχάλης: Να προσθέσω ότι σε αυτή την προσπάθεια σημαντικό ρόλο παίζουν και οι επιχειρηματιές, οι ξενοδόχοι που χωρίς την δική τους στήριξη, πίστη και οικονομική συμβολή δεν θα μπορούσε κάνενα γκουρμέ εστιατόριο με αντίστοιχο μενού να γίνει πραγματικότητα.
• Στην προκειμένη περίπτωση το Rodos Palace δηλαδή.
Λευτέρης: Ακριβώς. Χωρίς την στήριξη της διεύθυνσης δεν θα μπορούσαμε να φτάσουμε φέτος σε ενα απο τα καλύτερα μενού που έχουμε φτιάξει. Οι ιδέες χρειάζονται υλοποίηση και πρακτικά μόνο ο επιχειρηματίας μπορεί αποκλειστικά.
• Οι Ροδίτες σε ότι αφορά τα gourmet εστιατόρια;
Μχάλης: Πιστεύω είναι πλεόν πολύ ώριμοι. ¨Εχει εικόνες, έχουν ταξιδέψει αρκετά, έχουν φάει σε Michellin εστιατόρια και καλούνται να επισκεφτούν τα αντίστοιχα στον τόπο τους, να δοκιμάσουν καινούργιες γεύσεις που αλλού δεν είναι διαθέσιμες σε ένα περιβάλλον φτιαγμένο ειδικά για μια μια ξεχωριστή εμπειρία. Η παρουσία τους επίσης είναι θεμελιώδης για το γαστρονομικό μέλλον της Ρόδου.
• Ποιο θα είναι το Signature Dish φετός για τα 12 Νησιά;
Μιχάλης: Το καρπάτσιο χταποδιού με βιολογικά ζυμαρικα και φυσικά το ματσόγαλο που με αφορμή τα 45 χρόνια λειτουργίας του Rodos Palace και μετά απο δύο χρόνια δουλειάς και βελτιώσεων πλέον θεωρούμε ότι είναι το απόλυτο must των 12 Νησιών. Είναι απο χειροποίητα ζυμαρικά με βάση το ρυζόγαλο, ματσόγαλο, πολλά αρώματα, αλλάξαμε τις υφές, σύσταση προσθέσαμε παραδοσιακό μελεκούνι αλλά η γεύση παρέμεινε η ίδια!
• Ποιες άλλες γεύσεις-πιάτα πλασιώνουν το μενού;
Λευτέρης: To menu περιλαμβάνει σούπες, σαλάτες όπως κινόα με πράσινο μήλο, κριθαρώτο με γαρίδες, κρέας όπως τρυφερό χοιρινό φιλέτο με κρέμα απο ξινόμηλο και φυσικά το ματσόγαλο για επιδόρπιο.
• Ακούγεστε ενθουσιασμένοι..
Λευτέρης: Είμαστε ενθουσιασμένοι, είμαστε χαρούμενοι και ευγνόμωνες που βρισκόμαστε φέτος σε ένα ξενοδοχείο που πάντα ονειρευόμασταν απο μικρά παιδιά.
Μιχάλης: Τυχεροί θα έλεγα αφενός που είμαστε μαζί με τον Λευτέρη αγαπημένοι χρόνια τώρα αλλά και για το ξενοδοχείο που μας επέτρεψε να είμαστε εδώ μαζί με την απαραίτητη στήριξη εφόδια να κάνουμε ένα μενού για το οποίο είμαστε πολύ, πολύ υπερήφανοι.
• Εμπνευση, δημιουργία και ευγνομωσύνη σαν συστατικά επιτυχίας λοιπόν.
Λευτέρης: Ακριβώς και όχι μόνο. Μαζί με αυτά και ένα εμβληματικό ξενοδοχείο απο το οποίο έχουν περάσει τόσο σπουδαίοι άνθρωποι. Τα 12 Νησιά είναι ένα σπουδαίο κομμάτι όχι μόνο του ξενοδοχείου αλλά και του νησιού. Δεν είναι τυχαίο που βρίσκεται στις καρδίες των Ροδιτών, χρόνια τώρα.
• Να κλείσουμε με δύο λόγια για τον γαστρονομικό κάλεσμα του Αθηνοράματος και τα σχέδια σας για το μέλλον.
Λευτέρης: Τα 12 Νησιά συμμετέχουν στις Ημέρες Ελληνικής Γαστρονομίας που διοργανώνονται από το περιοδικό Αθηνόραμα και τον Διονύση Κούκη με ένα γευστικό μενού ειδικά φτιαγμένο για το συγκεκριμένο δείπνο και στο οποίο περιμένουμε όλους τους Ροδίτες να απολαύσουν. Το μέλλον προβλέπεται λαμπρό και νόστιμο για εκείνους που αγαπούν να ζούν με γεύσεις.
Μιχάλης: Για το μέλλον, ασταμάτητη έρευνα, αγάπη για το καλό φαγητό, ταξίδια και εμπειρίες που μας βοηθούν να εξελιχθούμε και να δημιουργήσουμε στα 12 Νησιά πιάτα που προσφέρουν στο επισκέπτη μια απολαυστική εμπειριά.
Ευχαριστούμε θερμά.
Εμείς ευχαριστούμε και σας περιμένουμε!