Συνεντεύξεις

M. Zαράκη: H μετανάστευση από τη Pόδο στον Kαναδά έφερε την εισαγωγή σε ένα από τα καλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου

Όταν η Μαρία, στα 11 της χρόνια, έκλεινε πίσω της την πόρτα του 2ου δημοτικού σχολείου Ρόδου με το παράπονο ότι δεν θα προλάβαινε τελικά να παρελάσει την 28η Οκτωβρίου ως σημαιοφόρος, κι ας ήταν μόλις μια εβδομάδα μακριά, δεν μπορούσε να φανταστεί ότι την ίδια λαμπρή πορεία θα ακολουθούσε ως αριστούχα μαθήτρια και στον Καναδά…
Η απόφαση των γονιών της να μετακομίσουν στον Καναδά το 2012, για να διασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον στην ίδια και την μικρότερη αδελφή της, αφήνοντας πίσω οικογένεια, φίλους, τη Ρόδο, σήμερα δικαιώνεται με την εισαγωγή της Μαρίας σε ένα από τα καλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου και τη ζωή να ανοίγεται μπροστά της, μακριά από την αβεβαιότητα που βιώνουν τα παιδιά της ηλικίας της στη χώρα μας.
Η Μαρία Ζαράκη, μιλά σήμερα στη «δημοκρατική» για το πώς βίωσε την μετάβαση από τη Ρόδο στον Καναδά, για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε, για το πώς κατάφερε να εισαχθεί σε ένα από τα καλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου και να κερδίσει υποτροφία από δύο ακόμα Πανεπιστήμια στον Καναδά, μοιράζεται μαζί μας τα όνειρά της και εξομολογείται τι είναι αυτό που της λείπει περισσότερο από τη Ρόδο…


• Μαρία σε τι ηλικία μετανάστευσες στον Καναδά;
Ημουν 11 ετών, στον Καναδά ήρθαμε το 2012.
• Και πήγες σε αγγλικό σχολείο εκεί;
Ναι. Παράλληλα όμως πήγαινα και σε ελληνικό σχολείο γιατί ήθελα να συνεχίσω να μαθαίνω τη γλώσσα.
• Η εμπειρία της μετάβασης από ένα ελληνικό σχολείο σε ένα καναδικό πώς ήταν;
Ηταν πολύ δύσκολο. Δεν ήξερα τόσο καλά αγγλικά κι αυτό μου δημιούργησε πρόβλημα να αποκτήσω φίλους, να μπορώ να καταλάβω την παράδοση του μαθήματος… Μιλούσαν πολύ γρήγορα, και στην αρχή δεν ήταν εύκολο να καταλαβαίνω. Παρ΄όλα αυτά, μέσα σε έξι μήνες από τον Οκτώβριο που ήρθαμε εδώ, κατάφερα να μιλάω άπταιστα αγγλικά. Δέχθηκα πολύ μεγάλη βοήθεια από το σχολείο.
Τον πρώτο καιρό οι δάσκαλοι μάς έκαναν ιδιαίτερα μαθήματα μέχρι να μπορούμε να παρακολουθούμε κανονικά τα μαθήματά μας μέσα στην τάξη μαζί με τα άλλα παιδιά, κι αυτό με βοήθησε πάρα πολύ.
Εδώ στη Ρόδο σε ποιο σχολείο ήσουν;
Ημουν στο 2ο δημοτικό σχολείου Ρόδου και ήμουν άριστη μαθήτρια. Μάλιστα είχα αναδειχθεί σημαιοφόρος αλλά δεν κατάφερα τελικά να παρελάσω την 28η Οκτωβρίου, διότι εμείς ταξιδεύαμε για Καναδά στις 21 Οκτωβρίου, κι αυτό είναι ένα από τα παράπονά μου, που δεν πρόλαβα να παρελάσω ως σημαιοφόρος.
Δεν πρόλαβες να τελειώσεις δηλαδή το δημοτικό σχολείο εδώ;
Οχι. Ξεκίνησα την 6η δημοτικού και αμέσως μετά, τον Οκτώβριο, φύγαμε.


• Φεύγεις λοιπόν από τη Ρόδο, πας στον Καναδά και αλλάζει η ζωή σου…
Ναι. Ηταν αρκετά δύσκολο, γιατί έπρεπε να πάω σε μια ξένη χώρα όπου ούτε τη γλώσσα ήξερα καλά και δεν είχα κανέναν συγγενή, κανένα φίλο. Επρεπε να αφήσω το σχολείο μου, τους φίλους μου, την οικογένειά μου… Στις αρχές ήταν δύσκολο, αλλά με την πάροδο του χρόνου κατάφερα να προσαρμοστώ στην κουλτούρα του Καναδά.
• Στο σχολείο του Καναδά, είχε Ελληνες μαθητές;
Ναι, υπήρχαν κάποια παιδιά από Ελληνες γονείς αλλά ήταν γεννημένα εκεί, δεν μιλούσαν πάρα πολύ καλά ελληνικά. Όμως όσο μπορούσαν με βοηθούσαν κι εκείνα.
Ελληνικό σχολείο στον Καναδά μέχρι ποια τάξη πήγες εκεί;
Το τελείωσα και το ελληνικό σχολείο! Εχω πάρει και την Πιστοποίηση Επάρκειας της “ελληνομάθειας” με άριστα, που αυτό μου δίνει την ευκαιρία να πάω και σε ελληνικό πανεπιστήμιο αν το θελήσω. Και για αυτό το λόγο το έκανα, για να έχω και μια δεύτερη επιλογή αν στο μέλλον αλλάξω γνώμη, ή αν προκύψει οτιδήποτε.
Στο ελληνικό σχολείο τι μαθήματα κάνετε;
Κάθε Σάββατο κάναμε γραμματική, ανάγνωση, ορθογραφία, ιστορία… Οι περισσότεροι συμμαθητές μου ήταν Ελληνες γεννημένοι στον Καναδά, λίγα ήταν τα παιδιά που ήταν μετανάστες σαν κι εμένα.
• Με τις φίλες σου, τις συμμαθήτριές σου από τη Ρόδο, έχεις επικοινωνία;
Προσπαθώ να κρατάω επαφή με κάποιες από τις συμμαθήτριές μου, αλλά έχω κάνει κι άλλες φίλες εκεί. Έρχομαι στη Ρόδο κάθε δύο χρόνια.


• Τι σε εντυπωσίασε περισσότερο στο σχολείο του Καναδά;
Οι εγκαταστάσεις είναι πολύ διαφορετικές και γενικά το σύστημα είναι διαφορετικό. Τα σχολεία είναι πολύ πιο μεγάλα, πιο εξελιγμένα θα έλεγα. Εχουμε κομπιούτερς, χρησιμοποιούμε την τεχνολογία για την παράδοση των μαθημάτων… Πίνακες χρησιμοποιούμε σε ελάχιστες περιπτώσεις.
• Βίωσες ρατσισμό, bullying, ως παιδί μεταναστών;
To bullying υπάρχει παντού… Μπορεί κάποιος να σε κοροϊδέψει για την προφορά σου, ας πούμε, όπως συνέβη σε εμένα. Έπειτα, όταν άρχισα να γίνομαι καλύτερη στα μαθήματα και να παίρνω καλούς βαθμούς, αφού είχα εξοικειωθεί πια με τη γλώσσα, άκουγα διάφορα σχόλια…
Οτι δήθεν μου χάριζαν βαθμούς, ότι δεν τους άξιζα… Κάποιους τους ενοχλούσε η παρουσία μου, με έβλεπαν διαφορετικά επειδή είχα έρθει από την Ελλάδα. Ομως αυτό δεν με έριξε, περισσότερο με δυνάμωσε ως άνθρωπο. Ευτυχώς είχα τους γονείς μου και την αδελφή μου την Νικολέτα, που πάντα ήταν εκεί, σε κάθε δυσκολία μου, ειδικά στις αρχές. Ο πρώτος χρόνος ήταν αρκετά δύσκολος, μετά όμως σιγά σιγά τα σχόλια αυτά σταμάτησαν.
• Το αγαπημένο σου μάθημα ποιο ήταν στην Ελλάδα;
Στην Ελλάδα ήταν τα μαθηματικά και η γλώσσα. Εδώ στον Καναδά, μου αρέσουν μόνο τα μαθηματικά!
• Στα μαθηματικά έχεις έφεση λοιπόν.
Ναι. Και γι αυτό επέλεξα να πάω σε τμήμα Μαθηματικών Οικονομικών, στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο.• Φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα δεν υπάρχουν στον Καναδά.
Όχι, δεν έχει φροντιστήρια εδώ. Διαβάζεις μόνος σου, κι αυτό είναι πιο δύσκολο. Τα πανεπιστήμια διαλέγουν τα έξι μαθήματα που έχουν τον υψηλότερο βαθμό από τις τάξεις grade 11 και grade 12, που είναι οι τελευταίες της σχολικής εκπαίδευσης.
Επίσης ανάλογα τον τομέα που θα ακολουθήσεις απαιτούνται και τα ανάλογα μαθήματα.
Εγώ που θα ακολουθήσω τον τομέα Μαθηματικών Οικονομικών, έπρεπε να πάρω δύο μαθήματα, μαθηματικών και γλώσσα αναγκαστικά. Τα υπόλοιπα τέσσερα μαθήματα ήταν της επιλογής μου.
Βέβαια κάθε χρόνο στο high school πρέπει να πάρεις οκτώ μαθήματα όποτε έπρεπε να πάρω και δυο extra μαθήματα.
Εδώ εισάγεσαι με την βαθμολογία σου στο πανεπιστήμιο. Κάθε πανεπιστήμιο αναλόγως με το πρόγραμμα έχει και το βαθμό εισαγωγής.


• Ολοκληρώνεις λοιπόν το σχολείο σου στον Καναδά και καλείσαι να επιλέξεις Πανεπιστήμιο και κατεύθυνση σπουδών…
Ναι. Εγώ πέρασα στο Univeristy of Toronto (St. George Campus) με 93% στο τμήμα Mathematics Economics. Επίσης με δέχθηκαν στο York Univeristy, όπου ο Ανδρέας Παπανδρέου διηύθυνε κάποτε το τμήμα μεταπτυχιακών οικονομικών σπουδών, και το Ryerson Univeristy. Αυτά τα δύο πανεπιστήμια μού έδωσαν μάλιστα και υποτροφία αλλά επέλεξα το University of Toronto επειδή είναι πρώτο στον Καναδά και μέσα στα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου. Είναι ένα ανταγωνιστικό, δύσκολο Πανεπιστήμιο και θα είναι μια πρόκληση για εμένα να σπουδάσω εκεί.
• Σήμερα πια στα 18 σου, και γνωρίζοντας το ελληνικό αλλά και το καναδικό σύστημα εκπαίδευσης, αισθάνεσαι καλύτερα που είσαι στον Καναδά και έχεις αυτές τις ευκαιρίες στην εκπαίδευση;
Ναι, σίγουρα πια αισθάνομαι πολύ καλά που είμαι στον Καναδά γιατί πιστεύω ότι έχει να μου δώσει πολλές ευκαιρίες για το μέλλον μου. Είναι μια από τις καλύτερες χώρες του κόσμου και είμαι ευγνώμων που έχω την ευκαιρία να ζήσω εδώ. Σαφώς θα ήθελα να συνεχίσω να ζω στο νησί μου, στη Ρόδο, αλλά έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα θα πρέπει πλέον εδώ να κυνηγήσω τους στόχους μου.
• Οταν ήσουν μικρή, τι ήθελες να γίνεις;
Γιατρός.
• Και σήμερα;
Θέλω να τελειώσω τις σπουδές μου στο Τμήμα Μαθηματικών Οικονομικών και αν μου αρέσει αυτός ο τομέας θα τον ακολουθήσω και θα τον αναπτύξω και επαγγελματικά. Σε διαφορετική περίπτωση, σκέφτομαι και την Νομική, διότι εδώ στον Καναδά, σου δίνεται η ευκαιρία να σπουδάσεις και σε άλλο αντικείμενο.
• Από τη Ρόδο τι σου λείπει πιο πολύ;
Σίγουρα η οικογένεια… Η Ρόδος μου λείπει. Οι θάλασσες, τα μέρη του νησιού. Η ζωή της Ρόδου μου λείπει.
• Και ποια πιστεύεις τα πλεονεκτήματα, του να ζεις στον Καναδά;
Σίγουρα ότι είναι μια ασφαλής χώρα. Αλλα πλεονεκτήματα είναι ότι σου δίνει πολλές ευκαιρίες για το μέλλον, αμέτρητες δουλειές, το σύστημα υγείας είναι εξαιρετικό, εδώ οι νόμοι εφαρμόζονται και επιπλέον το κράτος είναι συνεπές απέναντι στους πολίτες.
• Στον ελεύθερό σου χρόνο τι κάνεις;
Στον ελεύθερό μου χρόνο δουλεύω κυρίως, και κάποιες φορές κάνω κολύμπι, χορό, έκανα και μπαλέτο κάποια χρόνια, παρακολουθώ κάποια προγράμματα…
• Πού δουλεύεις Μαρία;
Είμαι δασκάλα σε διάφορα προγράμματα, όπως χορό, ζωγραφική…
• Είσαι και καλλιτεχνική φύση!
Ναι!


• Την πρώτη σου μέρα στον Καναδά τη θυμάσαι;
Ναι βέβαια! Φυσικά τη θυμάμαι, δεν ξεχνιέται αυτή η μέρα… Οταν προσγειωθήκαμε μου έκανε εντύπωση το αεροδρόμιο που ήταν τεράστιο! Ολα ήταν τεράστια, οι δρόμοι, οι αποστάσεις, η χώρα, μου έκανε εντύπωση επίσης ότι έβλεπα οι διάφορες φυλές από όλο τον κόσμο.
• Εχεις στο μυαλό σου να γυρίσεις κάποια στιγμή στην Ελλάδα;
Αν τα πράγματα ήταν διαφορετικά σαφώς και θα ήθελα να μεγαλώσω στην Ελλάδα, να τελειώσω το σχολείο μου στη Ρόδο, να σπουδάσω στη χώρα μου. Αλλά αυτή τη στιγμή οι συνθήκες, δεν μου επιτρέπουν να σκέφτομαι επιστροφή στην Ελλάδα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου