Σημαντική μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά 60% για τρεις μήνες περιλαμβάνει το νέο πακέτο στήριξης των εποχικών επιχειρήσεων, το οποίο εξαγγέλθηκε την Παρασκευή. Με το πρόγραμμα «Συν-Εργασία» να περνάει σε δεύτερο πλάνο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραψε την επόμενη δέσμη μέτρων, με αιχμή τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά τουλάχιστον 24,33 μονάδες, για τρεις μήνες, σε τουριστικές επιχειρήσεις, καθώς και επιχειρήσεις του επισιτισμού και του λιανικού εμπορίου που λειτουργούν εποχικά.
Το κόστος του μέτρου εκτιμάται για το διάστημα Ιούλιος – Σεπτέμβριος 2020 στα 600 εκατ. ευρώ και αφορά επιχειρήσεις υποκείμενες σε ΦΠΑ, οι οποίες το 3ο τρίμηνο του 2019 (Ιούλιος – Σεπτέμβριος) έκαναν άνω του 50% του ετήσιου τζίρου τους. Το ίδιο ισχύει για επιχειρήσεις στους κλάδους αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών.
Αν και μένει να διευκρινιστεί εάν θα υπάρξουν ρήτρες διασφάλισης της πλήρους απασχόλησης, με βάση τα όσα έγιναν γνωστά από το οικονομικό επιτελείο, μια επιχείρηση που για παράδειγμα δίνει σε μισθωτό για πλήρη απασχόληση μεικτό μισθό 1.000 ευρώ έχει συνολικό κόστος 1.243,30 ευρώ. Με βάση τις εξαγγελίες, το κράτος θα καλύψει το σύνολο των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, ήτοι 243,30 ευρώ, με το κέρδος για τον εργοδότη να είναι στον συνολικό μεικτό μισθό της τάξης του 19,5%. Το όφελος βέβαια στο σύνολο του μη μισθολογικού κόστους ανέρχεται σε 61%, γεγονός που καθιστά το μέτρο ιδιαιτέρως ελκυστικό για τους εργοδότες.
Μάλιστα, η κάλυψη των εργοδοτικών εισφορών που καταβάλλει ο εργοδότης, της τάξης του 24,33% σε σύνολο εισφορών 39,66%, ισχύει και για το πρόγραμμα «Συν-Εργασία», στην περίπτωση που ο επιχειρηματίας επιλέξει να εντάξει κάποιους ή το σύνολο των εργαζομένων του στον μηχανισμό.
Για όλες τις υπόλοιπες επιχειρήσεις που θέλουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία», η επιδότηση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών παραμένει στο 60% και μόνο για το μέρος του μισθού που «χάνεται», καθώς ο εργαζόμενος δεν απασχολείται. Στο παράδειγμα του μισθού των 1.000 ευρώ, η συμμετοχή του κράτους, όσον αφορά το σκέλος των εισφορών, ανέρχεται σε μόλις 72,99 ευρώ για το 60% των εργοδοτικών εισφορών που αντιστοιχούν στο διάστημα που ο εργαζόμενος δεν δούλευε.
Αν ο εργαζόμενος λαμβάνει 650 ευρώ μεικτά, ήτοι τον κατώτατο μισθό, με την κάλυψη του 100% των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών το κέρδος για τον εργοδότη ανέρχεται σε 158,15 ευρώ. Εφόσον δεν ανήκει στους κλάδους που επιδοτούνται οι εισφορές στο 100%, και ενταχθεί στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία», η επιδότηση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών για το διάστημα που δεν παρέχεται εργασία ανέρχεται σε 47 ευρώ.
Εάν πάλι ο μισθωτός απασχολείται για παράδειγμα σε εποχική τουριστική επιχείρηση και λαμβάνει 800 ευρώ μισθό μεικτά (671,90 ευρώ καθαρά), με συνολικό κόστος εργασίας (μισθός συν εισφορές εργοδότη) 994,64 ευρώ τον μήνα, το κράτος θα επιδοτεί εισφορές ύψους 194,64 ευρώ (100% των εργοδοτικών εισφορών). Εάν ανήκει σε κάποιον άλλον κλάδο, π.χ. της βιομηχανίας, και ενταχθεί στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία», θα δει τον μισθό του να μειώνεται κατά 18,08%, στα 550,35 ευρώ καθαρά, και για το σκέλος των εισφορών το κράτος θα καλύπτει 58,39 ευρώ.
Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τις εξαγγελίες, το πρόγραμμα «Συν-Εργασία» θα καλύπτει για όλες τις υπόλοιπες επιχειρήσεις (πλην τις εποχικές – τουριστικές) το 60% των εργοδοτικών εισφορών για το ποσό που αντιστοιχεί στο μειωμένο ωράριο.
Επίσης, επεκτείνεται για ακόμη ένα 2μηνο, δηλαδή για Αύγουστο και Σεπτέμβριο, η δυνατότητα αναστολής της σύμβασης των εργαζομένων σε επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου και ειδικότερα σε ξενοδοχεία, τουριστικά γραφεία, λιανικό εμπόριο τουριστικών ειδών, καταστήματα και επιχειρήσεις κάθε είδους που λειτουργούν εντός ξενοδοχειακών μονάδων, καθώς και σε επιχειρήσεις στους κλάδους των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών.
Πηγή: kathimerini.gr